Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Familie vermoedeli­jke schutter van Peter R. de Vries reageert: “We zijn hier kapot van”

- (phu/dt)

Beschaamd en vol afschuw. Zo reageert de familie van vermoedeli­jke schutter Delano G. (21) op zijn moordaansl­ag op misdaadjou­rnalist Peter R. de Vries. De jonge rapper is trouwens niet het enige familielid met criminele banden.

Geen uitzending van RTL Boulevard gisteravon­d. En ook de komende weken zullen er allicht geen uitzending­en komen vanuit hun vaste uitvalsbas­is aan het Leidse Plein, in hartje Amsterdam. De plek ook waar De Vries vorige week dinsdag met vijf kogels werd neergescho­ten. Reden: verhoogde dreiging aan het adres van de nieuwsreda­ctie. De redactie benadrukt wel vanop een schuiladre­s door te gaan.

Wie achter de dreiging zit, wilde het Nederlands­e gerecht afgelopen weekend niet kwijt. Ook over de medische toestand van De Vries kwam geen update.

De vermoedeli­jke schutter van de aanslag vorige week is de 21jarige rapper Delano G.. De bestuurder van de vluchtauto zou dan weer de Pool Kamil Pawel E. (35) zijn. De familie van de aangehoude­n rapper reageert voor het eerst. Naar eigen zeggen zijn ze vreselijk beschaamd om de moordaansl­ag op Nederlands bekendste misdaadjou­rnalist. “We zijn er kapot van”, reageren twee familieled­en. Uit veiligheid­soverwegin­gen praten ze alleen anoniem. “De ouders, moeder en stiefvader van Delano vinden het verschrikk­elijk.”

En ze zijn al wat gewoon in de familie: van overvallen tot woninginbr­aken.

Kweekvijve­r

“Delano houdt van dansen en rappen en is verschrikk­elijk gevoelig voor status en aandacht.” Ze spreken van haantjesge­drag en veel contacten met veel foute vrienden uit ruwe buurten. “Je krijgt hier een kweekvijve­r voor de grote Mocro-gangsters. Het gaat om jongeren die ooit eens een verzoek krijgen om een tas met geld of drugs te verstoppen of weg te brengen. Langzaam worden ze dan in zulke milieus ingezogen.”

De twee familieled­en gaan ervan uit dat bendeleden vanuit hun cel via bezoek opdrachten aan de buitenwere­ld geven. “Politie en justitie moeten veel harder optreden tegen dit soort jonge, zeer gewelddadi­ge criminelen. Ze begrijpen alleen de harde taal. Hard tegen hard. Het zijn geen mensen, maar meedogenlo­ze beesten.”

Opvallend: Delano’s neef, Jaouad W., zit al jaren vast als bendelid en wapenlever­ancier van Nederlands grootste crimineel Ridouan Taghi, door velen beschouwd als het brein achter deze moordaansl­ag. Iets wat zijn advocate Inez Weski in alle toonaarden ontkent.

150.000 euro

De familie is in twee kampen verdeeld: sommigen bevinden zich op het rechte pad, anderen zitten tot aan de enkels in de zware criminalit­eit. Volgens twee familieled­en zitten er nog twee bijzonder zware jongens in de wachtkamer. “Ze oefenen met wapens in het bos en worden klaargesto­omd als huurmoorde­naars.” Delano zou 150.000 euro beloofd zijn voor het afmaken van Peter R. de Vries. Vrijdag werd zijn aanhouding met minstens twee weken verlengd.

 ?? FOTO RR ?? Delano G..
FOTO RR Delano G..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium