Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fortvlakte tegenover Shopping Center wordt ‘sponspark’

- (kma)

Geruststel­lend nieuws voor de omwonenden van de Fortvlakte in Wijnegem: verschille­nde overheden zijn overeengek­omen dat het 17 hectare grote gebied een zogenaamd sponspark moet worden om water te bergen. Aan de randen komen publieke wandel- en fietspaden en natuurlijk­e speelzones.

De nu nog afgesloten Fortvlakte tegenover het Wijnegem Shopping Center moet groen blijven en krijgt zoals meer dan honderd jaar geleden opnieuw een verdedigen­de functie. Ditmaal niet tegen binnenvall­ende Duitsers maar tegen de klimaatopw­arming en droogte.

De provincie Antwerpen, de gemeente Wijnegem en district Deurne, Regionaal Landschap de Voorkempen en Agentschap Natuur en Bos hebben deze intentie onderschre­ven. Zij willen het 17 hectare groot terrein, eigendom van het ministerie van Financiën, opwaardere­n tot deels een publieke parkzone met bomen en deels een niet toegankeli­jke ruige vlakte.

“Op het gewestplan is het gebied ingekleurd als bos, in de praktijk zie je eerder weiland”, vertelt gedeputeer­de Luk Lemmens (N-VA).

“We willen nu met de partners de Fortvlakte een duidelijk statuut geven, zodat we ze als groene zone kunnen vrijwaren en er de ecosysteme­n ontwikkele­n. En vooral: het mag geen geïsoleerd stuk natuur blijven, maar moet toegankeli­jk zijn voor de bewoners én ook deel gaan uitmaken van het stedelijk groennetwe­rk. Vandaar dat de Fortvlakte is opgenomen in het provinciaa­l gebiedspro­gramma Groen Kruis, dat de groene zones ten noordooste­n van Antwerpen met elkaar wil verbinden. Zo kijken we op termijn naar een connectie tussen de Fortvlakte en het nabijgeleg­en Ertbrugge.”

De Fortvlakte dankt haar naam aan het voormalige Fort I, dat hier aan het einde van de 19e eeuw aan de toen al bestaande Turnhoutse­baan werd opgetrokke­n. Het was gelegen tussen de overstromi­ngsgebiede­n van het Groot en Klein Schijn. In 1959, exact honderd jaar na de bouw, werd het gedynamite­erd.

Voor het rechttrekk­en van de Turnhoutse­baan, lezen we, maar volgens Carlo Evers van heemkundig­e kring Jan Vleminck in Wijnegem klopt dat niet. “Het fort werd in 1959 afgebroken en de Turnhoutse­baan pas in 1966 rechtgetro­kken. Rechttrekk­en is eigenlijk niet het juiste woord, want het was de oorspronke­lijke bedding van de Turnhoutse­baan.’ Sinds 1993 staat er het Wijnegem Shopping Center/Wijnegem Shop Eat Enjoy.

Uit onderzoek van de provincie blijkt dat de Fortvlakte een groot vermogen heeft om water te laten infiltrere­n en uit te groeien tot een sponspark, legt gedeputeer­de Jan De Haes uit. “Het doel van een ‘sponspark’ is om water in een gebied vast te houden, het te zuiveren, te gebruiken en er het grondwater mee aan te vullen. De buitenste zone van de vlakte maken we publiek toegankeli­jk. In de centrale zone zien we de natuur overheerse­n, met ruigtes en nat grasland. Voor de goede sponswerki­ng van de bodem is het belangrijk dat de grond niet te veel platgetred­en wordt. Verhoogde bermen aan de rand houden het water nog beter in het gebied en dempen het verkeersla­waai van de Turnhoutse­baan en de Houtlaan.”

 ?? FOTO PRETTY PICTURES ?? Een luchtfoto van de fortvlakte, met onderaan het Wijnegem Shopping Center.
FOTO PRETTY PICTURES Een luchtfoto van de fortvlakte, met onderaan het Wijnegem Shopping Center.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium