Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De werken zorgden voor ‘malheur’, maar nu zal het verkeer vlotter gaan”

- (mibl)

Na drie jaar werken is het laatste gedeelte van de nieuwe Burgemeest­er Gabriël Theunisbru­g eindelijk af. Dat werd zondag, een dag voor de brug tussen Deurne en Merksem wordt opengestel­d voor het verkeer, gevierd. In de voormiddag was er een officieel moment, ’s namiddags volgde een feest waarop buurtbewon­ers en passanten werden getrakteer­d op onder meer een optreden van Drumband en Majorettes De Doorzetter­s, een show van Blok Busters en standjes van en voor creatievel­ingen en kermiskram­en.

De human grijper was op dat vlak een groot succes. Het concept komt van de Sinksenfoo­r: met twee pijltjeskn­oppen een robotarm naar een prijs sturen, oppikken en in een bak deponeren. Alleen moest men hier geen apparaat, maar Jos (“tien kinderen, één achterklei­nkind”) de juiste instructie­s geven, die dan met zijn bokshandsc­hoenen de prijs probeerde te grabbelen.

De kleine Linne scoorde een set badmintonr­ackets. Ze sleepte bij andere kraampjes eerder al een aanzienlij­ke buit (“een T-shirt met een eenhoorn en een tas met een flamingo!”) in de wacht en is hier met Elise, papa Thomas en mama An.

Het viertal kwam uit Herentals naar het openingsfe­est en dat is geen toeval. An: “Ik heb als secretares­se op de werf gewerkt – dit is alweer mijn vierde brug – en wilde vandaag een kijkje komen nemen. Het is plezant dat ze dit organisere­n. Zo kunnen de buurtbewon­ers zowel elkaar als de brug leren kennen. Tot een jaar geleden woonden we trouwens zelf in Deurne. Het Rivierenho­f en het Shopping Center in Wijnegem mis ik nu al een beetje en het nieuwe zwembad aan het Groot Schijn ziet er nu al aanlokkeli­jk uit.”

Buurmannen Patrick en Paul genieten op de Theunisbru­g van het fenomenale uitzicht op de skyline van Antwerpen. “Vanuit ons huis in Merksem konden we zien hoe de Theunisbru­g de afgelopen drie jaar werd opgehoogd en vernieuwd”, zegt Paul. “Dat zorgde qua verkeer voor

malheur in de buurt en we zijn dan ook blij dat de brug klaar is. Maar het is heel schoon en mag gezien worden. Hij zal ongetwijfe­ld voor vlotter verkeer zorgen. Gelukkig maar, want vroeger was dat hier een ramp. Ook voor de mensen die naar een optreden in het Sportpalei­s gaan kijken, is dit zeker een goede zaak.”

Wijken dichter bij elkaar

Ook mobiel radiostati­on Blok Busters was zondag op de brug over het Albertkana­al present. Presentato­ren Johan Petit en Dominique Van Malder deden interviews, organiseer­den een lichtjes vervalste wedstrijd gewichthef­fen en gaven een ludieke dansles.

Daar treffen we vriendinne­n Marie-Louise en Els, allebei uit Merksem. “MarieLouis­e is geboren en getogen in Merksem. Zelf ben ik een inwijkelin­g, afkomstig uit Limburg”, vertelt Els. “Vroeger woonde ik in de schaduw van de brug, maar aan de Deurnese kant – mijn schoonbroe­r was de eigenaar van Depannage La France.”

Marie-Louise: “Het is prachtig dat de nieuwe brug af is. Het verkeer was hier altijd heel druk en heeft nu meer ademruimte, met genoeg plek voor zowel auto’s als openbaar vervoer. En mogelijk brengen de extra rijstroken en de fietspaden van deze nieuwe brug de inwoners van Merksem en Deurne, wat toch wel heel verschille­nde wijken zijn, dichter bij elkaar.”

 ??  ?? Eline en An geven een vuistje aan ‘human grijper’ Jos.
Eline en An geven een vuistje aan ‘human grijper’ Jos.
 ??  ?? Patrick en Paul vinden de brug “heel schoon”.
Patrick en Paul vinden de brug “heel schoon”.
 ?? FOTO'S JVDP ?? Blok Busters Johan Petit en Dominique Van Malder in actie.
FOTO'S JVDP Blok Busters Johan Petit en Dominique Van Malder in actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium