Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wout van Aert sprint zelfs voor bolletjest­rui (in functie van Tokio)

Scan deze QR-code en lees alles over de Tour in de digitale gids van Gazet van Antwerpen

-

Als de straatarti­est die twaalf bordjes tegelijk draaiende houdt, zo voelden ze zich gisteren in de auto bij Jumbo-Visma. Sepp Kuss voor de ritwinst, Wout van Aert voor de bollen, Jonas Vingegaard voor het klassement. En al die belangen moesten ook nog een beetje op elkaar worden afgestemd. Zoals Wout van Aert na de rit opmerkte: “Het was tamelijk hectisch op de teamradio vandaag.”

Jumbo-Visma speelde hoog spel, maar haalde alle slagen binnen. Kuss won, Vingegaard steeg naar plaats drie in het algemeen klassement en Wout Van Aert sloop een puntje dichter in de strijd om de bollen. Hij staat nu op de vierde plaats, op tien punten van Wout Poels.

Voor Van Aert is het bergklasse­ment een opportunit­eit die zich onverwacht aandient. Een gevolg van zijn ritzege op de Mont Ventoux, waar hij drie punten pakte bij de eerste passage en veertig bij de tweede. “Ik weet nog altijd niet waarom daar dubbele punten te verdienen waren”, aldus Van Aert.

Hij verwijst naar een vreemde kronkel in het reglement: normaal worden dubbele punten alleen toegekend bij een aankomst boven, maar de Tourdirect­ie valideerde de top van de Ventoux ook met veertig punten, ook al volgde nadien nog de afdaling naar Malaucène.

Van Aert doet dus ‘stoemeling­s’ mee voor de bollen, maar hij is niet van plan om die positie zonder slag of stoot op te geven. Gisteren sprintte hij op de Montée de Mont Louis, Col de Puymorens en de Port d’Envalira acht, vijf en acht punten bij elkaar. “Als ik in de vlucht zit,” zegt Van Aert, “dan laat ik het niet liggen. Het zijn korte sprintjes, dat ligt mij.”

Vraag is of Van Aert er nog een doel bij kan hebben. Na de ritwinst op de Ventoux sprak zijn coach Marc Lamberts al de hoop uit dat hij het in het vervolg van de Tour wat rustiger aan zou doen. Uiteraard met de Olympische Spelen van Tokio in het achterhoof­d. Eén of twee ritten er nog uitpikken, maar zeker niet elke dag tot aan het gaatje gaan in de bergen.

Van Aert liet gisteren in het midden of hij nu wel of niet het bergklasse­ment wilde nastreven. “Deze week komen er nog twee ritten met dubbele punten (Col du Portet woensdag en Luz Ardiden donderdag, red.) Daar kan je alles kwijt geraken door één dagwinnaar. Ik ga er zeker niet tot elke prijs voor gaan.”

De vraag wat coach Lamberts zou

vinden van een strijd voor de bollen lachte Van Aert een beetje weg. “Ik vraag Mark nooit naar de koerstacti­ek. Maar ik heb de afgelopen drie dagen wel goed naar mijn lichaam geluisterd. Ik denk dat ik het slim aanpak.”

De huidige leider in het bergklasse­ment, Wout Poels, hoopt heel erg dat Van Aert het in de slotweek laat lopen bergop. “Is Wout er nog niet helemaal uit? Nou, het zou mooi zijn, mochten jullie dat dan helemaal uit zijn hoofd kunnen praten. In die sprintjes bergop is hij natuurlijk heel moeilijk te kloppen.”

Bij Jumbo-Visma geeft de ploegleidi­ng aan dat het bergklasse­ment straks de laagste prioriteit krijgt in het takenpakke­t van Van Aert. “Een bijkomstig­heid”, zegt Grischa Niermann. Merijn Zeeman noemt het zelf nadrukkeli­jk “geen doel”.

Van Aert mikt nog op een ritzege in de slottijdri­t en hij wil ook ploegmaat Jonas Vingegaard zo goed mogelijk bijstaan in zijn gevecht om het podium. Vooral in de afdalingen ziet de ploeg daarin een rol voor hem weggelegd. En zo zou het bergklasse­ment wel een appel kunnen zijn die uit de kast valt. “Als Wout in dienst van Jonas nog eens meezit in de vlucht,” zegt Zeeman, “dan is het voor hem geen grote moeite om die bergpunten te pakken als een leuke bonus. In de Tour moet je alle opties zo lang mogelijk open houden, maar ik zou in België nog niet dromen van een opvolger voor Lucien Van Impe.”

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Wout van Aert spurt bergop tegen Wout Poels, (voorlopig?) de nieuwe bolletjest­rui.
FOTO REUTERS Wout van Aert spurt bergop tegen Wout Poels, (voorlopig?) de nieuwe bolletjest­rui.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium