Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De sprint aantrekken voor Wout? Geen probleem”

en vier andere olympiërs vertrokken naar Tokio

- MILAN AUGUSTIJNS

Samen met vier olympiërs uit andere sporten en bondscoach Sven Vanthouren­hout is Remco Evenepoel zaterdagav­ond naar Tokio vertrokken. Ook hij is onder de indruk van de prestaties van Wout van Aert in de Tour. “Hij is in orde, dat is duidelijk.”

Een eerste keer naar de Olympische Spelen vertrekken, het doet wat met een mens. Ook al heb je zoals Remco Evenepoel (21) al een stevig palmares.

“Ik voel toch een gezonde spanning”, gaf de renner van Deceuninck - Quick.Step toe. “Hier kijk ik al heel lang naar uit. Het is nu al een mooie ervaring.”

De Belgische delegatie nam een rechtstree­kse vlucht van elf uur naar Tokio.

“Ik heb mijn eigen kussen mee om goed te kunnen slapen”, aldus Evenepoel. “Ook op hotel, want daar zijn de kussens niet altijd van hoge kwaliteit.”

Dat Evenepoel nu al in Japan zit, is niet zonder reden.

“Om aan de weersomsta­ndigheden te wennen, maar ook om op mijn gemak het parcours te kunnen verkennen. Er resten mij nog twee weken waarin ik aan de laatste procentjes wil werken, daarna gaan we er vol voor. Volgens mij ben ik nog wat beter dan op het BK. Ik voel me frisser en de trainingen draaien beter. Ik denk dat ik de hoogtestag­e in Livigno nodig had. Op de Mortirolo heb ik de klim van in Tokio gesimuleer­d.”

In Livigno heeft Evenepoel natuurlijk naar de Tour gekeken. Wat dacht hij toen hij Van Aert zag winnen in de rit over de Mont Ventoux?

“Dat hij in orde is. Dat is duidelijk. Hij heeft een streepje voor op iedereen, maar ik heb ook hard gewerkt. De bondscoach heeft beslist om met twee kopmannen te starten, dat zal wel zijn reden hebben.”

Sowieso medaille

Dat hij medekopman is, zal Evenepoel naar eigen zeggen niet beletten om te werken voor Van Aert indien nodig.

“Als we met een groepje naar de finish gaan, trek ik de sprint aan voor Wout. Geen probleem. Maar tot de laatste klim zal het voor ons allebei een vrij individuel­e koers worden. Daar op de slotklim wordt het zaak om de sterkste man te ondersteun­en.”

Het doel in de wegrit is om minstens op het podium te staan.

“We willen met deze sterke ploeg zeker voor een medaille gaan. Of het met mezelf of met Wout is, dat maakt niet uit. Zolang we België maar op de kaart kunnen zetten. Het is goed dat we met twee kopmannen vertrekken, zo kunnen we inspelen op verschille­nde koerssitua­ties.”

En dan hebben we het nog niet over de tijdrit gehad. In welk onderdeel geeft Evenepoel zichzelf de grootste medailleka­ns?

“Dat is een goeie vraag, omdat de twee parcours mij goed zouden moeten liggen. De tijdrit is niet superlasti­g, maar het is toch twee keer vijf kilometer bergop. Dat zou me dus goed moeten afgaan. Ik kan niet zeggen waar ik de beste kansen heb. Hopelijk kan ik op allebei zo hoog mogelijk scoren.”

“Ik kan niet zeggen waar ik de beste kansen heb. Hopelijk kan ik zowel in de wegrit als in de tijdrit zo hoog mogelijk scoren.” Remco Evenepoel

 ?? FOTO BELGAPLUS ??
FOTO BELGAPLUS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium