Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op gelijke hoogte met Federer en Nadal

Novak Djokovic haalt twintigste grandslamt­itel binnen

- (mv)

Three down, one to go. Na de Australian Open 2021 en Roland Garros 2021 won Novak Djokovic (WTA 1) nu ook Wimbledon 2021. De 34-jarige Serviër kreeg onderweg naar zijn zesde zege aan Church Road wel meer tegenstand dan verwacht van Mateo Berrettini (ATP 9), maar hij kon het toch in vier sets afronden: 6-7, 6-4, 6-4, 6-3.

Een routinier die aan zijn dertigste grandslamf­inale begon vs een debutant op dit niveau: dat kamerbrede verschil toonde zich vooral in de aanvangsfa­se, waarin Djokovic snel uitliep naar 5-2. Wat niemand verwacht had, gebeurde toch nog: Berrettini vocht zich met zijn verwoesten­de opslagen weer in de match en haalde in de tiebreak de eerste set naar zich toe.

Was Djokovic wakker geschud door die verrassend­e omwentelin­g? Of stoorde hij zich aan de reacties van het publiek, dat massaal de kant van de Italiaan koos? De 19-voudige majorwinna­ar nam vanaf dan de kamp in handen. Aanklampen lukte Berrettini wel, overnemen niet.

“Vanaf het begin van de tweede set had ik de match onder controle”, aldus Djokovic. Zonder zijn allerbeste niveau te bereiken, haalde hij de drie daaropvolg­ende sets binnen. Wat doe je tegen een man die alles terugbreng­t, die amper unforced errors (vier, drie en vier in die winnende sets) maakt en zijn tegenstand­er de fout laat maken? Het hoofd buigen.

“Het voelt alsof ik momenteel de meest complete speler ben die ik ooit ben geweest”, verklaarde Djokovic.

Exclusief gezelschap

Op grandslamn­iveau kan niemand Djokovic, die nog twijfelt aan zijn olympische deelname, dus afstoppen. Zijn collega-dertigers Roger Federer

en Rafael Nadal niet, aandringen­de twintigers als Stefanos Tsitsipas, Daniil Medvedev of Mateo Berrettini evenmin. Zo dikt Djokovic’ grandslamt­otaal tot twintig stuks aan, waarmee hij op gelijke hoogte komt van zijn eeuwige rivalen Nadal en Federer. Met Nadal die steeds meer slijtage vertoont en Federer die over drie weken veertig jaar wordt, groeit de kans dat de 34-jarige Serviër weldra op zijn eentje king of the hill wordt.

Ondertusse­n zit hij dit kalenderja­ar al aan drie majors op een rij, wat slechts vier mannen hem hebben voorgedaan. Als daar begin september de US Open bijkomt, belandt hij in een nog exclusieve­r gezelschap. Alleen Don Budge (1938) en Rod Laver (1962 en 1969) schreven de vier übertornoo­ien in hetzelfde jaar op hun naam. En wie gaat dan nog kunnen afstrijden dat Djokovic de beste speler aller tijden is?

“Dat debat laat ik over aan andere mensen, ik ben al enorm vereerd dat mijn naam daarin genoemd wordt.”

Barty

Ashleigh Barty won zaterdag bij de vrouwen met 6-3, 6-7 (4/7) en 6-3 tegen de Tsjechisch­e Karolina Pliskova. Ze is de eerste Australisc­he vrouw die op de All England Club triomfeert sinds haar idool Evonne Goolagong Cawley haar tweede Wimbledont­itel pakte in 1980.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium