Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen energie meer op het einde”

- (basp)

Yeray Luxem moest zaterdag op de Xterra European Tour aan de Citadel in Namen vrede nemen met de zesde plaats overall en brons op het Belgisch kampioensc­hap crosstriat­lon (zwemmen, mountainbi­ken, trailrun). De 35-jarige specialist streed lang voor meer, maar in de laatste looprondes kreeg hij nog een inzinking.

In zijn afscheidsj­aar wilde Yeray Luxem zich absoluut tonen in Namen, waar hij twee jaar geleden één van zijn mooiste zeges uit zijn carrière boekte. Maar hij had geen superdag en de concurrent­ie bleek zeer sterk. Europees kampioen Artur Serrieres verpletter­de de tegenstand en won in 2u26’48” voor zijn landgenoot Maxime Chane en de Tsjech Karel Dusek.

Daarachter betwistten de Belgen een wedstrijd in een wedstrijd voor de nationale trui. Luxem leek het te halen, maar in het lopen namen Kesselnaar Mathias Cloosterma­ns (goud in 2u33’00”) en de Waal Sébastien Carabin (zilver in 2u33’09”) de bovenhand. Uittredend kampioen Yeray Luxem (2u34’54”) kreeg het brons om zijn nek gehangen.

“Ik hoopte uiteraard op meer. Twee weken geleden klopte ik Mathias nog met drie minuten voorsprong in de crosstriat­lon van Watrissart. Het is een beetje zuur dat het dan op het BK net niet lukt”, zei de Ekerenaar, die na het zwemmen al moest achtervolg­en.

“Ik heb dan mijn best gedaan om voorin te geraken en op die manier heb ik al vroeg in de wedstrijd veel energie verspeeld. Het gat op de drie koplopers dichten, kostte krachten. Maar ik wilde echt vooraan geraken. Een vierde plaats interessee­rt me niet. Daarom nam ik dat risico. De energie was volledig op in de derde loopronde en op het einde verloor ik nog veel terrein. Ik heb mijn best gedaan, maar het was over”, erkent hij heel eerlijk.

“Ik moet nu analyseren wat er fout is gelopen. Vermoedeli­jk heb ik iets te weinig energie ingenomen. Ik ga nu rustig opbouwen naar het EK in september in Italië en ondertusse­n moet ik blijven werken aan de punten waar nog werk aan is.”

Geert Lauryssen uit Sint-Lenaerts werd vierde in 2u35’19”. Bij de vrouwen leverde Christine Verdonck uit Brecht een straffe prestatie. De vriendin van triatleet Wouter Vander Mast finishte in 3u02’44” als vierde in de totaaluits­lag en beste Belgische.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium