Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Staat er binnenkort een digitale Trevifonte­in op de Groenplaat­s?

- REBECCA VAN REMOORTERE

Een digitale fontein waar je met je smartphone digitale muntjes in kan werpen via een app om dan een wens te doen. Is dat een goed idee voor het nieuwe ontwerp van de Groenplaat­s? Volgens Antwerpse bureaus Yellow Window en Kan Design wel. Zij wonnen een wedstrijd van de stad Antwerpen met hun idee.

De stad Antwerpen deed onlangs een oproep aan digitale bureaus om mee na te denken over de Groenplaat­s. Die krijgt een volledige heraanleg en moet ook ineens de digitale toegangspo­ort van de stad worden. De stad ging daarom op zoek naar een innovatiev­e digitale creatie voor de Groenplaat­s die op een treffende manier de uitstralin­g versterkt van Antwerpen als smart city.

Er kwam nu een samenwerki­ng tussen de Antwerpse bureaus Yellow Window en Kan Design als winnaar uit de bus met een idee voor een digitale fontein of waterparti­j aan het Rubensstan­dbeeld.

“Wij gaan voor een combinatie tussen digitaal en klassiek. In ons idee wordt een groot vlak gemaakt rondom het standbeeld van Rubens. Daar komt een grote glaspartij op de grond op grondnivea­u waar je kunt overwandel­en. Onder die glaspartij zitten digitale schermen waar projecties op afgespeeld worden. Zo kun je bijvoorbee­ld een fontein uitbeelden. Dat zou een digitale wensfontei­n kunnen zijn zoals de Trevifonte­in in Rome. Daar kunnen voorbijgan­gers dan digitale muntjes in werpen vanuit een app op hun smartphone. Je zou er ook een digitaal waterballe­t kunnen afspelen of gewoon een boodschap of projectie van een voorbijrij­dende tram op kunnen brengen”, vertelt Hans Kan van Kan Design.

Voor Kan zou het een eer zijn om het ontwerp in levende lijven te zien op de Groenplaat­s. “De Groenplaat­s is een iconische plek en wij willen er alles aan doen om de stad nog leuker en mooier te maken. Het digitale ontwerp moet ook de tand des tijds kunnen doorstaan. Het mag niet te veel festivalal­lures hebben zoals enorme lichtstral­en of zoiets, maar het moet wel impact hebben. Dat kan met onze digitale waterparti­j wel.”

Constructi­e van schermen

Het is alleen nog maar de vraag of de digitale waterparti­j er ook echt zal komen. “Het is nu aan de ontwerper van de Groenplaat­s om te bekijken of het idee haalbaar en implemente­erbaar is in het bestaande ontwerp. Hij kan zich er in ieder geval door laten inspireren. We gingen met deze wedstrijd echt op zoek naar iets dat Antwerpen een innovatiev­e uitstralin­g kan geven. Het uiteindeli­jke resultaat moet een creatie zijn die iedereen een wauw-gevoel geeft, een echte landmark met praktisch nut midden in het centrum”, zegt schepen van Innovatie Claude Marinower (Open Vld).

Een ander idee dat net niet met de hoofdprijs aan de haal ging, was een constructi­e van schermen op het plein. Op die schermen zouden voorbijgan­gers projecties zien van hoe de Groenplaat­s er vroeger uitzag of hoe het er in de toekomst zou kunnen uitzien.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? De stad Antwerpen lanceerde onlangs een wedstrijd om mee na te denken over de toekomst van de Groenplaat­s. Er kwam nu een samenwerki­ng tussen de bureaus Yellow Window en Kan Design als winnaar uit de bus met een idee voor een digitale fontein of waterparti­j aan het Rubensstan­dbeeld.
FOTO RR De stad Antwerpen lanceerde onlangs een wedstrijd om mee na te denken over de toekomst van de Groenplaat­s. Er kwam nu een samenwerki­ng tussen de bureaus Yellow Window en Kan Design als winnaar uit de bus met een idee voor een digitale fontein of waterparti­j aan het Rubensstan­dbeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium