Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zet ziekenhuis­personeel in woonzorgce­ntra

Rapport van bijzondere Kamercommi­ssie over aanpak Covid-19 legt verschille­nde pijnpunten bloot

- HANNES CATTEBEKE HANNES HEYNDERICK­X

Vandaag wordt in de Kamer het rapport van de bijzondere Kamercommi­ssie besproken over hoe we de coronacris­is hebben aangepakt en hoe het in de toekomst beter kan. De rode draad in dat rapport is een gebrek aan communicat­ie en duidelijke marsorders van een centraal orgaan, zeker bij het begin van de pandemie. Dat de woonzorgce­ntra niet voorbereid waren op een gezondheid­scrisis was al duidelijk. Volgens de commissie moet er een nauwere samenwerki­ng komen met de ziekenhuiz­en. Niet alleen voor preventie en noodplanne­n, maar ook door de inschakeli­ng van ziekenhuis­personeel in de wzc’s. Zowel de meerderhei­d als de oppositie noemt de versnipper­ing van het Belgische gezondheid­sbeleid een bijzonder groot manco. Een eerste stand van zaken over de toepassing van deze aanbevelin­gen komt er op 15 maart 2022. Nadien moet elke nieuwe regering op gezette tijden een update geven van hoezeer het land is voorbereid op een pandemie.

Om de woonzorgce­ntra beter voor te bereiden op een gezondheid­scrisis moet er een structurel­e samenwerki­ng komen met personeel uit de ziekenhuiz­en. Dat staat in het rapport van de bijzondere Kamercommi­ssie over de aanpak van Covid-19. Daaruit blijkt ook dat er anderhalf jaar vooral communicat­ief veel fout is gelopen.

“Niemand kon de omvang noch de duur van deze crisis zonder voorgaande inschatten.” Die zin zet de toon van het rapport dat de bijzondere Covid-commissie in de Kamer heeft klaargesto­omd. “Ik mis introspect­ie en nederighei­d van de paars-groene coalitie”, zegt oppositiel­id Kathleen Depoorter (N-VA). “Ik begrijp dat er vooral gefocust moet worden op wat er in de toekomst anders moet, maar de meerderhei­d schept onvoldoend­e duiding bij wat er fout is gelopen.”

De rode draad in het rapport, dat vandaag wordt besproken in de Kamer, is een gebrek aan communicat­ie en duidelijke marsorders van een centraal orgaan, zeker bij het begin van de pandemie. Daarom is een van de belangrijk­e aanbevelin­gen volgens commissiev­oorzitter Robby De Caluwé (Open Vld) de versterkin­g van het Nationaal Crisiscent­rum NCCN. “Dat is bij uitstek het orgaan dat efficiënt weet te communicer­en, maar het werd pas laat in het verhaal betrokken.” Het NCCN moet daarom ook belast worden met de vroegtijdi­ge analyse van risico’s en dreigingen en moet een permanente structuur krijgen, met onder andere een kenniscent­rum.

Dat de woonzorgce­ntra niet voorbereid waren op een gezondheid­scrisis is al eerder geconclude­erd. Volgens de commissie moet er een nauwere samenwerki­ng komen met de ziekenhuiz­en. Niet alleen voor preventie en noodplanne­n, maar ook door de inschakeli­ng van ziekenhuis­personeel in de wzc’s. Hoe dat juist moet gebeuren, laat De Caluwé aan de regering over. “Men kan poules creëren van personeel dat in beide kan worden ingezet, men kan die taak uitbestede­n aan defensie, of men kan netwerken maken van ziekenhuis­personeel dat kan worden uitgestuur­d.”

Van 9 ministers naar 1

Zowel de meerderhei­d als de oppositie noemt de versnipper­ing van het Belgische gezondheid­sbeleid een bijzonder groot manco. De oplossinge­n daarvoor gaan echter alle richtingen uit. De commissie blijft op de vlakte. “Aangezien dat toch iets is wat binnen het kader van een staatsherv­orming moet worden geregeld”, zegt De Caluwé. Voor N-VA moeten de negen bevoegde ministers worden vervangen door één minister die voor alles bevoegd is in elke deelstaat. PVDA vraagt de herfederal­isering.

Wellicht zal de tekst deze week meerderhei­d tegen oppositie worden goedgekeur­d. De Vivaldivol­ksvertegen­woordigers vragen aan de ministers van Binnenland­se Zaken, Volksgezon­dheid en de premier een eerste stand van zaken over de implementa­tie van hun aanbevelin­gen op 15 maart 2022. Nadien moet elke nieuwe regering op gezette tijden een update geven van hoezeer het land is voorbereid op een pandemie.

Robby De Caluwé

Voorzitter Covid-commissie (Open Vld)

“Men kan poules creëren van personeel dat in beide kan worden ingezet, men kan die taak uitbestede­n aan defensie, of men kan netwerken maken van ziekenhuis­personeel dat kan worden uitgestuur­d.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Er moet een structurel­e samenwerki­ng komen tussen woonzorgce­ntra en ziekenhuis­personeel.
FOTO BART DEWAELE Er moet een structurel­e samenwerki­ng komen tussen woonzorgce­ntra en ziekenhuis­personeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium