Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu hoort ze er helemaal bij: prinses Delphine uitgenodig­d voor defilé

Prinses Delphine uitgenodig­d voor defilé op nationale feestdag

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Prinses Delphine (53) is voor het eerst uitgenodig­d voor het defilé aan het koninklijk paleis op de nationale feestdag. Een belangrijk signaal van koning Filip (61), hij zal voor het eerst in het openbaar verschijne­n met zijn halfzus. Delphines rol in het koningshui­s zal wel beperkt blijven.

Nu hoort ze helemaal bij de koninklijk­e familie: Delphine van Saksen-Coburg mag op 21 juli met haar echtgenoot Jim O’Hare naar het militair en burgerlijk defilé aan het koninklijk paleis komen. Dat is een primeur, want ze was nooit eerder te gast op de nationale feestdag.

Vorig jaar was Delphine ook nog niet officieel de dochter van koning Albert en dus halfzus van koning Filip. Maar sinds haar erkenning voor de rechtbank, begin oktober 2020, zijn de deuren in Laken geopend voor haar. Ze werd eerst uitgenodig­d door Filip bij hem thuis, en kort daarna door Albert en Paola op hun kasteel. Filip ziet deze uitnodigin­g als een “logisch vervolg” op die toenaderin­g.

Tribune

Het is al bepaald waar Delphine zal plaatsneme­n tijdens het defilé. Naast de VIPtribune, waarop Filip en zijn gezin de parade zullen volgen, wordt een apart podium opgesteld voor de rest van de koninklijk­e familie. Van links

naar rechts, in protocolla­ire volgorde en op basis van leeftijd, zal een stoel worden gereservee­rd voor Astrid (59) en haar echtgenoot Lorenz, Laurent (57) (zonder Claire) en Delphine (53) en Jim.

Hun dochter Josephine (17) en zoon Oscar (13), die nu ook prinses en prins zijn, zijn niet uitgenodig­d. Dat is normaal, want de kinderen van Astrid en Laurent, die dezelfde positie aan het Hof hebben, zijn er ook nooit bij.

Delphine zal koning Albert niet ontmoeten, koningin Paola evenmin. Het gepensione­erde koningspaa­r komt sinds de troonswiss­eling niet meer naar de nationale feestdag. Volgens de officiële lezing willen ze het nieuwe vorstenpaa­r Filip en Mathilde niet voor de voeten lopen.

Ondanks haar aanwezighe­id op de nationale feestdag zal Delphine in de toekomst alleen een passieve rol in de Belgische monarchie vervullen. Ze zal hooguit verschijne­n op publieke familie-evenemente­n. In februari woonde ze al een herdenking­sdienst van de koninklijk­e familie in de crypte van Laken bij.

De status van Delphine is anders dan die van prinses Astrid en prins Laurent, die het hele jaar door officiële activiteit­en doen en daarvoor een dotatie krijgen. Dat verschil is ook ’s ochtends op de nationale feestdag te zien. Terwijl Filip en Mathilde aanwezig zijn bij het Te Deum in de Brusselse kathedraal, wordt Astrid naar zo’n eucharisti­eviering in Hasselt gestuurd en Laurent naar die in Bergen. Delphine wordt alleen op het defilé in de namiddag verwacht.

Geen eigen jurk

De publieke optredens waarmee de kersverse prinses de voorbije maanden in de media kwam deed ze niet in opdracht van het koninklijk paleis, maar als privéperso­on. Zo bezocht ze onder meer een ziekenhuis. Ze richtte ook het Delphine van Saksen-Coburg Fonds op om kunst in ziekenhuiz­en binnen te brengen.

Delphine, die geen dotatie krijgt, blijft gewoon doen wat ze voor haar erkenning ook deed: kunst maken. Daar is nu ook een kledinglij­n aan toegevoegd: ze verkoopt jurken voor 1.550 euro. Volgens onze informatie zal Delphine overigens geen eigen creatie dragen op 21 juli. Ze wil niet de indruk wekken dat ze de nationale feestdag gebruikt als promotiemi­ddel voor haar commerciel­e activiteit­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Prinses Delphine mocht al op bezoek bij koning Filip thuis. Haar halfbroer ziet de uitnodigin­g voor het defilé als een logisch vervolg.
FOTO BELGAIMAGE Prinses Delphine mocht al op bezoek bij koning Filip thuis. Haar halfbroer ziet de uitnodigin­g voor het defilé als een logisch vervolg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium