Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Janssen onder vuur voor proeven met stroomstot­en op beagles

Animal Rights pleit voor alternatie­ve onderzoeks­methodes met computermo­dellen

- BRITT PEETERS

Dierenrech­tenorganis­atie Animal Rights houdt deze week een demonstrat­ie bij Janssen Pharmaceut­ica in Beerse omdat het beagles gebruikt als testdieren. In een onderzoek naar epilepsie krijgen de honden stroomstot­en om beroertes te veroorzake­n. Volgens de dierenrech­tenorganis­atie kan het ook anders. De farmareus nuanceert en zegt dat het hard werkt aan alternatie­ven.

Het is lang niet de eerste keer dat Animal Rights het vuur aan de schenen legt van farmareus Janssen Pharmaceut­ica voor het gebruik van honden als testdieren. Volgens de dierenrech­tenorganis­atie zou Janssen in tien jaar tijd al 7.411 proeven op honden hebben gedaan. “Nergens in België worden zo veel dierproeve­n op honden gedaan dan in Beerse. Het gaat over een stijging van 60% in tien jaar”, zegt Jen Hochmuth van Animal Rights.

Hartritmes­toornissen

Als Janssen Pharmaceut­ica een toxicologi­sch onderzoek doet, is het wettelijk verplicht proefdiere­n te gebruiken. Maar de testen die Animal Rights nu aanklaagt, kaderen daar niet in. “Janssen onderzoekt tijdens de proeven het verband tussen hartritmes­toornissen en epilepsie en gebruikt daarvoor twaalf honden van het beagle-ras. Het is bij dat soort onJanssen derzoek niet wettelijk verplicht om proefdiere­n te gebruiken.”

De twaalf honden kregen bij de test elektroden in hun schedel ingeplant. De stroomstot­en creëren hersenscha­de bij de hond en veroorzake­n beroertes. “Een dag voor de operatie kregen zes van de twaalf honden ook een middel geïnjectee­rd om hartritmes­toornissen op te wekken. Op het einde van het experiment werden alle honden gedood met een overdosis kaliumchlo­ride, dat het hart stillegt”, legt Hochmuth uit. “Er wordt dus epilepsie bij de honden opgewekt en dan worden ze afgemaakt.” Tijdens het experiment waren de honden onder narcose. “Maar Janssen is in een volgend stadium ook van plan om de stroomstot­en toe te dienen bij honden die volledig bij bewustzijn zijn”, stelt Hochmuth. Beagles worden al decenniala­ng gebruikt als proefdiere­n omdat ze niet te groot zijn en een hoge pijngrens hebben, waardoor ze zich amper verzetten. “En als het gaat om de bloedsomlo­op of het hart worden ze vaak als model van de mens gezien.”

Animal Rights stelt dat het helemaal niet nodig is om de hond als model te gebruiken bij zulke experiment­en. “Er bestaan ondertusse­n computermo­dellen die menselijke reacties kunnen coderen. De universite­it van Oxford is al bezig met een computermo­del dat voorspelt of bepaalde medicijnen schadelijk kunnen zijn voor het hart. Het is bewezen dat dat systeem betere voorspelli­ngen toont dan de proeven op honden. blijft vasthouden aan de dierenproe­ven, allicht omdat ze het gewend zijn. Terwijl ze eigenlijk koplopers zouden kunnen zijn op technologi­sch vlak.”

Woensdag houdt Animal Rights een stille demonstrat­ie bij Janssen in Beerse. “Als statement nemen we ook vijftig hondenmand­en mee die we voor de ingang zullen leggen. Elke hond, of het nu een proef- of huisdier is, heeft een warme mand nodig en geen kil labo. Deze afschuweli­jke dierproeve­n moeten per direct worden stopgezet.” Animal Rights is overigens bereid alle honden op te vangen.

“Maar 1% van tests op honden”

Janssen Pharmaceut­ica weerlegt de cijfers van Animal Rights over de proeven op honden. “Ze houden geen rekening met de sinds 2014 gewijzigde regels rond proefdiers­tatistieke­n”, zegt woordvoerd­er Tim De Kegel. “De realiteit is dat het aantal dierproeve­n met honden bij Janssen in 2020 12% lager ligt dan in 2010. Een onafhankel­ijke ethische commissie kijkt toe op alle dierproeve­n en zal pas toelating geven voor het uitvoeren van een dierproef als wordt aangetoond dat er geen alternatie­f is.”

Op de inhoud van lopende studies van De Kegel niet ingaan. “Maar ik kan zeggen dat de meeste proeven worden uitgevoerd op ratten en muizen. Slechts in 1% gaat het om honden. En slechts in 0,2% van alle testen op honden is er sprake van ernstig ongemak, zoals aanhoudend­e pijn.”

“Bij Janssen hopen we dat er in de toekomst geen dierproeve­n meer nodig zijn voor de ontwikkeli­ng van een geneesmidd­el of vaccin. Jammer genoeg staat de wetenschap vandaag nog niet zo ver dat dierproeve­n volledig kunnen uitgeslote­n worden. Maar we werken er hard aan om het aantal dierproeve­n zo veel mogelijk te vervangen door alternatie­ven zoals computermo­dellen”, benadrukt de woordvoerd­er.

Tim De Kegel

Janssen Pharmaceut­ica

“Jammer genoeg staat de wetenschap vandaag nog niet zo ver dat dierproeve­n volledig kunnen uitgeslote­n worden.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Deze foto is genomen in een Duits onderzoeks­laboratori­um. Beagles worden vaak gebruikt in dierproeve­n omdat ze niet te groot zijn, een zachtaardi­g karakter hebben en een hoge pijngrens.
FOTO BELGA Deze foto is genomen in een Duits onderzoeks­laboratori­um. Beagles worden vaak gebruikt in dierproeve­n omdat ze niet te groot zijn, een zachtaardi­g karakter hebben en een hoge pijngrens.
 ?? FOTO BVDL ??
FOTO BVDL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium