Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu hoort Delphine er echt bij

- Patrick Van de Perre Journalist brieven@gva.be

In het Verenigd Koninkrijk zou het dagenlang voorpagina­nieuws zijn, in België is het niet meer dan een fait divers. Prinses Delphine van SaksenCobu­rg zal voor het eerst het defilé op de nationale feestdag bijwonen. Na de Vlaamse feestdag, die tot spijt van wie het benijdt slechts in een beperkte kring voor enige opwinding zorgt, is het aftellen naar de nationale feestdag. Ook dat is doorgaans geen moment waarop veel Belgen, ongeacht de taal die ze spreken, zich geroepen voelen tot een daad van overmatige vaderlands­liefde.

We zijn nu eenmaal geen Nederlande­rs, die op Koningsdag het hele land op zijn kop zetten omdat de monarch jarig is. Belgen geven er de voorkeur aan om te feesten op het moment dat het hen het beste uitkomt. Voor de rest is een feestdag niet meer dan congé payé.

Zo kennen we elkaar.

Gelukkig zorgt het Belgische koningshui­s dit jaar voor een primeurtje dat in ieder geval voor een paar pakkende beelden zal zorgen. Zij die tot voor kort niet bij naam genoemd mocht worden is uitgenodig­d om op 21 juli het defilé in Brussel bij te wonen.

Prinses Delphine van Saksen-Coburg, het buitenecht­elijk kind van onze vorst op rust, mag zich daarmee definitief tot steunend lid van het Belgische koningshui­s rekenen. Na haar officiële erkenning vorig jaar als dochter van koning Albert, is deze uitnodigin­g wellicht het bewijs dat de vorstelijk­e plooien definitief gladgestre­ken zijn. Het is niet meer dan logisch dat Delphine en haar Britse echtgenoot er dit jaar voor het eerst bij zijn. Laten we ervan uitgaan dat in Laken het besef is doorgedron­gen dat ook deze vrouw een kind van is. En dat ze het recht heeft om publiekeli­jk erkend te worden. Ongeacht van wat wij, onderdanen, daar zelf van vinden.

In een tijd dat plusmama’s en -papa’s tot de orde van de dag behoren, is het vanzelfspr­ekend dat ook het koningshui­s daarin enige soepelheid toont. Gekroond of niet. Het feit dat prinses Delphine ingaat op de uitnodigin­g zegt genoeg. Ze wil erbij horen en dat is haar goed recht.

Voor de nationale feestdag zal het weinig veranderen. Die zal zoals altijd rustig voorbijkab­belen. Een moment

de gloire voor wie ervan houdt, een rustig dagje voor wie het allemaal worst zal wezen. En dan is er nog een ander primeurtje. Kroonprins­es Elisabeth zal voor het eerst deelnemen aan het defilé. In militair uniform.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium