Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aziatische informatic­astudenten betalen hun studies met hacking”

Waarom Antwerps bedrijf 300.000 dollar losgeld ophoest om gegevens terug te krijgen

- CHRISTOF WILLOCX

Het Antwerpse informatic­abedrijf ITxx heeft 300.000 dollar (252.000 euro) betaald om een grote hacking ongedaan te maken. Geert Baudewijns, directeur van het cybersecur­itybedrijf Secutec uit Aartselaar, voerde in naam van ITxx de onderhande­lingen met de hackers. “Aanvankeli­jk wilden ze zelfs 1,5 miljoen dollar losgeld, maar dat bedrag heb ik naar beneden gekregen.” Hoe uitzonderl­ijk is deze cyberaanva­l? En wie zijn deze hackers?

Door de cyberaanva­l op de systemen van ITxx waren meer dan vijftig klanten van dat bedrijf, van boekhoudka­ntoren tot dienstench­equebedrij­ven, enkele dagen technisch werkloos. Hoe uitzonderl­ijk is dit?

Geert Baudewijns: Dit soort ransomware-aanvallen, waarbij het netwerk helemaal wordt versleutel­d, valt in België één tot twee keer per week voor. Het informatic­asysteem van de bedrijven wordt dan gegijzeld, waardoor ze niets meer kunnen doen. De bestanden staan nog wel op je computer, maar ze hebben een andere extensie gekregen, waardoor je ze niet meer kan openen. Je kan dus geen mails meer lezen of beantwoord­en en geen programma’s meer opstarten. De zaak van ITxx heeft de media gehaald, omdat het hier om een groot bedrijf met zestig klanten gaat. Vaak worden kleine kmo’s met enkele werknemers gehackt, en dat haalt de media niet. Maar die zijn er dus wel.

Is het dan zo slecht gesteld met de netwerkbev­eiliging van Belgische bedrijven?

90% van de bedrijven is evengoed beschermd zoals ITxx voor de hacking. Dat is oké, maar het blijft een basisbevei­liging met firewalls, een virusscann­er en een systeem dat spam tegengaat. Maar als je een toestel drie dagen niet hebt geüpdatet, kan een hacker toch zijn slag slaan.

Wat moeten bedrijven doen om zich nog beter te beveiligen?

We hebben na de hacking bij ITxx twee extra veiligheid­slagen ingebouwd. Voor een hacking gebeurt, speuren de hackers doorgaans een of twee weken rond op het netwerk. We noemen dat de ‘links-rechts-beweging’. Onze software kan detecteren of hackers in iemands systemen aan het speuren zijn. Maar die extra beveiligin­g is

voor veel bedrijven heel duur. Hoe uitzonderl­ijk is het dat het gedupeerde bedrijf losgeld betaalt?

In één op de drie gevallen wordt er losgeld betaald. Het bedrag varieert van 15.000 tot 50.000 euro. ITxx heeft 300.000 dollar betaald, omdat het om een groter bedrijf gaat. Aanvankeli­jk wilden de hackers zelfs 1,5 miljoen dollar losgeld, maar door onderhande­lingen heb ik dat bedrag naar beneden gekregen. Dat is niet makkelijk.

Ik ben tijdens de onderhande­lingen door de hackers uitgemaakt voor het vuil van de straat, maar ik heb geleerd om daarmee om te gaan. Die aanvallen hebben niet zo’n grote impact op mij, omdat ik niet emotioneel verbonden ben met het bedrijf dat ik vertegenwo­ordig.

Waarom wordt er in twee op de drie gevallen geen losgeld betaald?

Omdat we er met Secutec in slagen om de cyberaanva­l ongedaan te maken door gegevens te halen uit de back-upsystemen van de getroffen bedrijven. Dat was bij ITxx niet mogelijk, omdat de hackers de back-up hadden gewist.

Welk soort mensen zijn die hackers eigenlijk?

ITxx is gehackt door de grote hackersgro­ep Conti. Het is de eerste keer dat die groep een grootschal­ige aanval op een servicepro­vider in België doet. Ik heb de onderhande­lingen in het Engels gevoerd, maar we weten natuurlijk niet precies welke mensen er achter zitten. Los van deze zaak zien we dat hackings vaak worden uitgevoerd door informatic­astudenten in Azië. Er circuleren papers van een twintigtal pagina’s met de concrete stappen die je moet ondernemen om een cyberaanva­l te plegen. Met het geld dat de studenten daarmee verdienen, kunnen ze hun studies betalen.

Studenten? Ik zou denken dat hackers superslimm­e mensen zijn met een doorgedrev­en kennis van informatic­a?

Neen. Die hacking is redelijk eenvoudig. Ik kan je in één week tijd een basiscursu­s geven waarmee je zo’n cyberaanva­l kan doen. Gemiddeld genomen zijn er bij zo’n hacking trouwens vier organisati­es betrokken. De ene organisati­e doet de hacking en verkoopt de encrypties­leutels, om het netwerk weer vrij te geven, door aan een andere partij. En die geeft het dan weer door aan een andere partij.

Ik heb aan de hackers van ITxx gevraagd hoe ze nu eigenlijk in de systemen zijn binnengera­akt. ‘Dat moet ik aan andere mensen vragen’, zei die onderhande­laar. Het gaat dus niet om één persoon die de hacking

doet.

Geert Baudewijns

Onderhande­laar van cybersecur­itybedrijf Secutec

“Aanvankeli­jk wilden de hackers zelfs 1,5 miljoen dollar losgeld, maar door onderhande­lingen heb ik dat bedrag naar beneden gekregen. Dat is niet makkelijk.”

“Ik heb aan de hackers van ITxx gevraagd hoe ze nu eigenlijk in de systemen zijn binnengera­akt. ‘Dat moet ik aan andere mensen vragen’, zei die onderhande­laar.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ?? FOTO BELGA ?? Geert Baudewijns: “Ik ben tijdens de onderhande­lingen door de hackers uitgemaakt voor het vuil van de straat, maar ik heb geleerd om daarmee om te gaan.”
FOTO BELGA Geert Baudewijns: “Ik ben tijdens de onderhande­lingen door de hackers uitgemaakt voor het vuil van de straat, maar ik heb geleerd om daarmee om te gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium