Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GZA Ziekenhuiz­en deelt gratis zonnecrème uit via slimme palen “Je huid verzorgen is belangrijk­er dan een kleurtje”

-

Op de drie campussen van de GZA-ziekenhuiz­en staat sinds kort een SMOTspot. Dat is een paal waar je gratis zonnecrème kunt nemen en die je toont hoe hoog de UV-index op dat moment is. Met die SMOTspot wil GZA mensen aanmoedige­n om te smeren en zo huidkanker te voorkomen.

De SMOTspots staan aan campus Sint-Augustinus in Wilrijk, campus Sint-Vincentius in Antwerpen-centrum en aan cam

pus Sint-Jozef in Mortsel. De palen zijn een initiatief van startup Sundo, een bedrijfje opgericht door die jonge ondernemer­s. De naam SMOT verwijst naar ‘smotten’, smeren in het WestVlaams. Maar SMOT staat ook voor Skin Matters Over Tan. “Mensen hebben graag een kleurtje, maar zorg dragen voor je huid is nog veel belangrijk­er”, zegt medeoprich­ter Jacob Leysen.

GZA Ziekenhuiz­en is de eerste ziekenhuis­groep in België die de SMOTspots op zijn campussen zet. In elke slimme paal zit een staaltje zonnecrème van factor 50, want die beschermt het best. De palen werken contactloo­s en zijn dus volledig coronaproo­f. De SMOTspot meet bovendien de UV-index, dus je kan zien of de kans op verbranden groot is.

1 op de 5 krijgt huidkanker

De palen meten ook de temperatuu­r, luchtdruk en luchtvocht­igheid. Die gegevens worden geanalysee­rd in een studie van de KU Leuven en de Universite­it

Maastricht, die onder meer in kaart moet brengen op welke kritieke momenten er nog meer sensibilis­ering rond smeren nodig is.

“Zo’n 20% van de bevolking ontwikkelt ooit een vorm van huidkanker, een cijfer om toch even bij stil te staan”, vertelt dokter Kristiaan Deckers, hoofdarts van GZA Ziekenhuiz­en. “Als ziekenhuis vinden we het dan ook onze verantwoor­delijkheid om mensen te sensibilis­eren en aan te moedigen om voldoende te smeren.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium