Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goede doelen haalden in 2020 recordbedr­ag op uit erfenissen

- REBECCA VAN REMOORTERE

Katrien Schryvers

Vlaams Parlements­lid

“Het zijn vooral de grotere goede doelen die profiteren van schenkinge­n.”

Het aantal testamente­n waarin een goed doel is opgenomen bereikte in 2020 een hoogtepunt. Vorig jaar werden 935 aangiften gedaan voor nalatensch­appen aan een goed doel, in 2019 waren dat er nog 901. Maar nu de zogenaamde duo-legaten sinds 1 juli zijn afgeschaft, is het maar de vraag of die stijgende lijn zich zal voortzette­n.

1 juli van dit jaar was het fiscaal voordelig om een deel van een erfenis te schenken aan een goed doel in de vorm van een duolegaat. Daarbij laat de erflater een deel van de bezittinge­n na aan een goed doel en een ander deel aan andere erfgenamen. De erfbelasti­ng voor die andere erfgenamen werd dan betaald door het goede doel.

Dat systeem van duo-legaten heeft er mee voor gezorgd dat de schenkinge­n van erfenissen aan goede doelen de laatste jaren in stijgende lijn gingen. In 2017 werden in 733 nalatensch­appen goede doelen opgenomen, vorig jaar waren dat er 901. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Katrien Schryvers (CD&V) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Financiën Matthias Diependael­e (N-VA).

Ook bij Kom op tegen Kanker zien ze een toename in de schenking van het aantal legaten. “Wanneer een persoon overlijdt en ons in het testament heeft opgenomen, krijgen wij een melding van de notaris”, zegt Liliane Gepts, verantwoor­delijk voor schenkinge­n en legaten bij Kom op tegen Kanker. “Het duurt soms een jaar voor wij die melding krijgen, dan moeten wij nog onderzoeke­n of we het aanvaarden of niet. We kunnen dus niet zeggen dat alle aanvaardin­gen van vorig jaar ook van personen zijn die vorig jaar zijn overleden. Maar we zien dus wel een toename in het aantal aanvaardin­gen.”

Nultarief

Het systeem van duo-legaten is sinds 1 juli wel afgeschaft, waardoor het nu koffiedik kijken is of het aantal legaten voor goede doelen in stijgende lijn zal blijven gaan. In de plaats is er nu een nultarief voor goede doelen. Zij betalen dus niet langer een erfbelasTo­t ting op geschonken nalatensch­appen. Er werd ook een ‘vriendener­fenis’ in het leven geroepen. Een erfenis schenken aan iemand die niet automatisc­h is opgenomen in een testament wordt daardoor fiscaal voordelige­r: op de eerste 15.000 euro nalatensch­ap moet die persoon maar 3% in plaats van 25% erfbelasti­ng betalen.

“Wij waren voorstande­r van het afschaffen van de duo-legaten en zullen nu moeten afwachten wat het nieuwe systeem voor ons betekent”, zegt Liliane Gepts. “Personen

die eerder een goed doel lieten opnemen in hun testament om fiscale redenen zullen dat nu niet meer doen, maar we merken wel dat veel mensen een nalatensch­ap doen uit engagement of omdat ze een relatie hebben met een bepaald goed doel. Bij ons bijvoorbee­ld omdat ze een naaste zijn verloren aan kanker.”

Dat goede doelen zelf geen erfbelasti­ng meer moeten betalen is uiteraard goed nieuws. “Al houden veel mensen geen rekening met de kost van een erfenis. Wij staan wel nog altijd in voor kosten zoals notariskos­ten of kosten voor het ereloon van een makelaar bij het verkopen van een onroerend goed. We moeten dus altijd eerst onderzoeke­n of het voor ons wel voordelig is om zo’n schenking te aanvaarden”, stelt Gepts.

Advertenti­es plaatsen

“Bij de bespreking­en voor de afschaffin­g van het duo-legaat is er wel vermeld dat vooral de grotere goede doelen profiteren van schenkinge­n”, horen we op het kabinet van Vlaams Parlements­lid Katrien Schryvers (CD&V). “Zij zouden vaker middelen hebben om personen in te huren voor fondsenwer­ving of advertenti­es te plaatsen. De kleinere hebben minder bekendheid en hebben die middelen vaak niet.”

Dat beaamt Liliane Gepts. “Kom op tegen Kanker kan beroep doen op veel vrijwillig­ers die zich onbezoldig­d engageren voor dit goede doel. Door de grote hoeveelhei­d legaten hebben wij een team van vijf dossierbeh­eerders uitgebouwd dat de dossiers behandelt en dat ook informatie verstrekt over testamente­n en schenkinge­n aan geïnteress­eerden. Ik kan me voorstelle­n dat dat voor kleinere goede doelen niet zo evident is.”

 ?? FOTO RR ?? Een groeiend aantal mensen liet een goed doel opnemen in hun testament om de erfbelasti­ng te omzeilen. Sinds 1 juli is dat systeem wel afgevoerd, waardoor het fiscale voordeel vervalt.
FOTO RR Een groeiend aantal mensen liet een goed doel opnemen in hun testament om de erfbelasti­ng te omzeilen. Sinds 1 juli is dat systeem wel afgevoerd, waardoor het fiscale voordeel vervalt.
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium