Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We delen ons verhaal met jongeren die ook in instelling opgroeien”

Sharon en Ian Verbeeck werden als kind uit onveilige thuissitua­tie gehaald

- JAN STASSIJNS

Sharon (26) en Ian (24) Verbeeck, broer en zus, hebben een traumatisc­he jeugd achter de rug. Ze groeiden op in verschille­nde jeugdinste­llingen, weg van een onveilige thuissitua­tie. Nu, jaren later, delen ze in het project GELUK(t) hun ervaringen met kinderen die in een gelijkaard­ige situatie opgroeien. “Achteraf gezien waren die instelling­en het beste voor ons, maar als kind besef je dat niet”, zegt Sharon.

Sharon (26) en Ian (24) Verbeeck hebben het aardig voor elkaar. Zij werkt als verpleegst­er in het UZA, heeft al acht jaar een vaste relatie en kocht drie jaar geleden haar eigen huisje in Boom. Hij werkt bij Umicore als procesoper­ator, woont met zijn vriendin in hun huis in Duffel en is verknocht aan zijn motor. Niets doet vermoeden dat de broer en zus een bijzonder traumatisc­he jeugd hebben doorgemaak­t. Op erg jonge leeftijd ontvluchtt­en ze met hun moeder het ouderlijk huis, weg van hun vader.

Sharon was toen 6 jaar oud, Ian 4 jaar. Hun ouders waren in een vechtschei­ding beland en zij stonden er middenin. “Wij waren een pingpongba­l in hun scheiding. Toen ik 8 was zijn we vier maanden in een instelling geplaatst”, vertelt Sharon. “Dat was… overleven, dag na dag. Ik wilde gewoon naar huis, maar dat kon niet. Als kind hadden wij ook niet te kiezen. Maar na die vier maanden zijn we terug bij mama gaan wonen, tot de dag dat ze mij kwamen ophalen op school. Want ook bij mama konden we niet blijven volgens de jeugdrecht­er.”

De moeder van Sharon en Ian had psychologi­sche problemen. Later bleek dat ze een pathologis­che leugenaar was. “Ze deed alles om aandacht te krijgen”, vertelt Ian. “Ze hield ons vaak thuis van school en mijn zus heeft zelfs een paar maanden in een rolstoel gezeten, omdat dat moest van mama, terwijl Sharon niets mankeerde.”

Uit klas gehaald

Sharon is 9 wanneer twee mannen haar uit de klas komen halen. Onaangekon­digd, op bevel van de jeugdrecht­er die het onverantwo­ord en onveilig vond om broer en zus bij hun moeder achter te laten. “We zijn naar huis gereden om Ian op te halen, maar ik mocht niet mee binnen”, vertelt Sharon. “Ian

(toen 7, red.) moest een rugzakje maken met kleren en zonder afscheid te nemen van mama zijn we afgezet aan een jeugdinste­lling in Berlaar. Onze nieuwe thuis. Dat was een enorm traumatisc­he dag. Beangstige­nd.”

Na een jaar moesten Sharon en Ian naar een andere voorzienin­g in Schoten, dichter bij hun papa. Opnieuw werden ze uit hun vertrouwde omgeving gehaald. “Dat was bijzonder moeilijk”, zegt Sharon. “Maar achteraf gezien waren die instelling­en het beste voor ons. We zijn daar echt geholpen. Zonder hen, wie weet wat er dan van ons was geworden? Misschien waren we er zelfs niet meer geweest. Als kind besef je dat niet.”

Herkenbare vragen

Het is met die boodschap dat Sharon en Ian samen hun ervaringen delen in jeugdvoorz­ieningen in Vlaanderen. Het kadert in het project GELUK(t) van de Nederlande­r Har Tortike. “Je moet geluk hebben in het leven, maar als je ernaartoe werkt, is het je gelukt in het leven”, legt Ian uit. “Geluk moet je ook afdwingen.”

Niet zelden worden ze in de jeugdinste­llingen geconfront­eerd met schrijnend­e, maar ook herkenbare situaties. “Een jongetje van 8 vroeg ons of onze mama en papa ons niet graag zagen, of ze altijd slecht waren?”, vertelt Sharon. “Dat zijn de moeilijkst­e vragen om op te antwoorden. Ik heb geantwoord dat mama en papa vaak lief waren, maar soms ook minder lief. Dat ze fouten maakten. En op den duur maakten ze meer fouten dan dat ze lief waren. Hij leek dat wel te begrijpen, maar als je op die leeftijd die vraag moet stellen, dan breekt je hart. Ook omdat het zo herkenbaar is.”

Springen zonder parachute

“Nog veel te vaak wordt de schuld bij de kinderen en jongeren zelf gelegd”, zegt Sharon. “Ook bij ons. Het was onze schuld, wij hebben het gezocht, wij waren de ambetante kinderen. Maar dat is niet zo. Wij zijn geplaatst, wij hadden daar zelf niets over te beslissen. En toch heb ik mij lang schuldig gevoeld.”

Daarom is het ook belangrijk dat

Sharon Verbeeck

Ervaringsd­eskundige GELUK(t)

“Wij zijn als kind geplaatst door de jeugdrecht­er en hadden daar zelf niets over te beslissen. Toch heb ik lang de schuld bij mezelf gezocht.”

we onze ervaringen delen”, vult Ian aan. “Wat wij gemist hebben, proberen wij nu te compensere­n. Wij hadden niemand die ons zei dat we er wel zouden geraken. Wij zijn het beste bewijs dat je wél vooruit kunt geraken, ondanks ons shitleven. Wij zijn uit een vliegtuig gesprongen zonder parachute. Wij willen voor de kinderen in de instelling­en een trampoline plaatsen, een zachte landing waarna ze omhoog veren.”

Drempel verlagen

Tegelijk proberen Sharon en Ian ook de drempel te verlagen om profession­ele hulp te zoeken en kinderen in problemati­sche situaties wegwijs te maken in waar ze (anoniem) terechtkun­nen. Ze houden ook een blog bij waarin ze hun ervaringen neerschrij­ven. “Ik schrijf over hoe mijn kinderjare­n me tot op vandaag achtervolg­en”, zegt Sharon. “Ik heb nog steeds nachtmerri­es dat ik thuis woon en wil vluchten. Als iemand een bruuske beweging maak, schiet ik nog vaak in een kramp. Vijf jaar geleden heb ik op mijn werk geleerd om collega’s een knuffel te geven. Ik geniet daar enorm van, maar het heeft heel lang geduurd voor ik dat kon.”

Toch benadrukke­n Sharon en Ian dat ze hun ouders niet willen afschilder­en als slechte mensen. “We hebben ook mooie momenten gehad”, zegt Ian. En ook zij hebben hun eigen verhaal en problemen. Mama had psychologi­sche problemen, papa uitte zijn frustratie­s op een verkeerde, agressieve manier. Maar ze blijven wel onze ouders.”

“Dit klinkt misschien wat vreemd, maar we zijn trots op wat we hebben meegemaakt”, zeggen Sharon en Ian. “Het heeft ons gemaakt tot wie we zijn. Hoe shit onze jeugd ook was.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Ian en Sharon Verbeeck brachten hun jeugd door in instelling­en na de vechtschei­ding van hun ouders. “Wij hadden niemand die ons zei dat we er wel zouden geraken. Wij zijn het beste bewijs dat je wél vooruit kunt in het leven, ondanks alles.”
Kleine foto: Sharon en Ian in hun kindertijd.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Ian en Sharon Verbeeck brachten hun jeugd door in instelling­en na de vechtschei­ding van hun ouders. “Wij hadden niemand die ons zei dat we er wel zouden geraken. Wij zijn het beste bewijs dat je wél vooruit kunt in het leven, ondanks alles.” Kleine foto: Sharon en Ian in hun kindertijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium