Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aanpak PFOS-vervuiling schendt Europees recht”

Milieujuri­ste Isabelle Larmuseau betwijfelt of vervuilde grond hergebruik­t mag worden

- WIM WINCKELMAN­S

Volgens milieujuri­ste Isabelle Larmuseau schendt de aanpak van de met PFOS vervuilde gronden van de Oosterweel­verbinding het milieurech­t.

De commissie-Grondverze­t Oosterweel, een panel van experts onder leiding van coördinato­r Karl Vrancken, maakt donderdag haar conclusies bekend over de beperking van de impact van de Oosterweel­werken op de omwonenden.

In de aanloop daarnaar waarschuwt de gerenommee­rde milieujuri­ste Isabelle Larmuseau voor wat ze ziet als “flagrante inbreuken” op het milieurech­t bij de aanpak van de PFOS-vervuiling van 3M. Larmuseau verwijst naar een Europese wet over “persistent­e organische verontrein­igende stoffen” – de POP-verordenin­g – waarop de Vlaamse overheid, 3M en bouwheer Lantis volgens haar inbreuk plegen. Dergelijke inbreuken zijn strafbaar met een geldboete en/of een gevangenis­straf.

De zogenoemde veiligheid­sberm op het bedrijfste­rrein van 3M, opgetrokke­n uit PFOS-afvalhopen en zwaar met PFOS vervuilde grond, is illegaal volgens Larmuseau, net als het hergebruik van de licht tot zwaar met PFOS vervuilde gronden op de Oosterweel­werf zelf. Volgens de Europese verordenin­g komt dat neer op een permanente opslag van PFOS-afval. Die kan alleen in ondergrond­se rotsformat­ies, zoutkoepel­s of een stortplaat­s voor gevaarlijk­e afvalstoff­en.

“Onze Vlaamse regelgevin­g en besluitvor­ming rond grondverze­t kunnen niet ingaan tegen een Europese verordenin­g”, waarschuwt Larmuseau uitdrukkel­ijk.

Bijkomend risico

Ze betwijfelt ook sterk of er is voldaan aan de Vlaamse voorwaarde­n om de vervuilde gronden te hergebruik­en. Daarvoor moet worden aangetoond dat het hergebruik geen bijkomende verontrein­iging van het grondwater en geen bijkomend risico op blootstell­ing aan de mens oplevert. In het milieueffe­ctenrappor­t van de Oosterweel­verbinding staat dat zwaarder vervuilde grond, met meer dan 70 microgram per kilo PFOS, binnen de werkzone nog altijd vrij en zonder beschermen­de folie hergebruik­t mag worden, bijvoorbee­ld als afdeklaag.

“Hoe kan Vlaanderen nu ooit nog een geloofwaar­dig milieubele­id voeren, wanneer dit soort flagrante inbreuken zomaar passeren?”, vraagt Larmuseau zich af. “Zal de Vlaamse overheid zich in de toekomst alleen nog buigen over kleine milieudeli­cten en het verder laten waaien in de dossiers die er echt toe doen?”

Ze vraagt zich ook af of de Vlaamse overheid zeker is dat de verontrein­iging van grondwater met PFOS niet verder verspreid zal worden naar diepere grondwater­lagen. De kosten daarvan zijn sowieso voor de Vlaamse belastingb­etaler. Het is zelfs de vraag of de PFOS-verontrein­iging op die diepte ooit nog verwijderd kan worden.

Opdrachtho­uder Karl Vrancken bevestigt dat de kritiek van Larmuseau “onderwerp van gesprek” is in zijn commissie. Er zijn kennelijk ook juristen met een andere mening, die vinden dat het hergebruik van de vervuilde grond terecht werd goedgekeur­d door de Grondbank.

Milieujuri­st betrekken

De discussie voedt het debat in de parlementa­ire onderzoeks­commissie PFOS over de noodzaak om een milieujuri­st bij de werkzaamhe­den te betrekken. Groen zal vrijdag in de commissie bepleiten dat een expert milieurech­t de commissie mee opvolgt.

“Uit de analyses die Groen maakte van de dading tussen 3M en Lantis en uit de getuigenis­sen in de onderzoeks­commissies, blijkt heel duidelijk dat er fouten zijn gemaakt in de toepassing van de milieuwetg­eving”, zegt Vlaams Parlements­lid Mieke Schauvlieg­e. “Op die manier bouwt de Vlaamse regering geen juridische positie op tegenover 3M, maar verzwakt ze haar positie juist.”

Isabelle Larmuseau

Milieujuri­ste

“Hoe kan Vlaanderen nu ooit nog een geloofwaar­dig milieubele­id voeren, wanneer dit soort flagrante inbreuken zomaar passeren?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium