Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bouwontwik­kelaar denkt aan replica’s voor verdwenen stierenbee­lden

- (joro)

Zullen de twee massieve beelden van stieren binnenkort weer de Slachthuis­site sieren, driekwarte­euw nadat ze er werden afgebroken? De kans dat de originele stenen beelden ooit worden teruggevon­den lijkt momenteel gering, maar bouwontwik­kelaar Triple Living speelt wel met het idee om er replica’s van te laten maken.

De Slachthuis­site in de wijk Dam wordt de komende jaren ontwikkeld tot een hele nieuwe woonwijk. Heel wat oude slachtgebo­uwen zijn klaar voor de sloop. De indrukwekk­ende standbeeld­en van stieren met een menner, die op twee zware sokkels prijkten aan de ingang van het Stedelijk Slachthuis, op de hoek van de Lange Lobroekstr­aat met de Korte Slachterij­straat, verdwenen al in 1947. De Lange Lobroekstr­aat moest verbreed worden, een project waarvoor de stieren moesten wijken.

Waar de beelden naartoe zijn, blijft een groot mysterie. Bewoners van de Damwijk, onder aanvoering van tachtiger Gust Vekemans, startten destijds een zoektocht. Maar het uitpluizen van de stadsarchi­even, contacten met het openluchtm­useum Middelheim, tot een heus onderzoek van Radio 2: het leverde tot op heden niets op. Mogelijk werden de beelden destijds vernietigd, maar de kans bestaat nog altijd dat ze naar het buitenland zijn verkast of een onderkomen hebben gevonden in een privétuin.

Lokale kunstenaar­s

Als het van bouwontwik­kelaar Triple Living afhangt, worden de stieren gerehabili­teerd in de Slachthuis­wijk 2.0. Desnoods met replica’s. “Dit is een wijk met heel veel geschieden­is, waar we met respect mee willen omgaan en in ere herstellen”, zegt woordvoerd­er Kristof Schelleken­s. “Daarom lijkt het ons een heel goed idee dat de stieren weer op hun oude plek terechtkom­en, mochten ze ooit weer opduiken. Als dat niet zo is, hebben we een concreet plan om replica’s te laten maken. We namen daarvoor al contact op met de Antwerpse beeldhouwe­r Philip Aguirre y Otegui, die alvast enthousias­t reageerde. Ook schepen van Ruimtelijk­e Ontwikkeli­ng Annick De Ridder (N-VA) is dat idee genegen. Uiteraard gebeurt alles in samenspraa­k met de buurt en gaat het niet om een pr-stunt. Zo hebben we onder meer al overleg gehad met het lokale kunstenaar­scollectie­f Rooftoptig­er en staan we zeker open voor andere voorstelle­n.”

“We zijn blij met het initiatief van Triple Living, maar persoonlij­k ben ik geen voorstande­r van replica’s”, zegt

Jeroen Buytaert van buurtwerki­ng Elegast, die zich ook mee achter de zoektocht naar de beelden heeft geschaard. “Wij zijn er meer voor te vinden om een wedstrijd uit te schrijven onder lokale creatievel­ingen om kunst te creëren die refereert naar het rijke verleden van deze wijk. Naast een geschieden­is van slachterij­en staat deze buurt ook bekend om zijn schippersv­erleden. Rond dit idee is er al overleg geweest met openluchtm­useum Middelheim. Er is zelfs al een budget vrijgemaak­t om kunst in de wijk te brengen.”

 ?? FOTO RR ?? Tot 1947 bewaakten deze stieren de ingang van het Stedelijk Slachthuis.
FOTO RR Tot 1947 bewaakten deze stieren de ingang van het Stedelijk Slachthuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium