Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn een vriendengr­oep, géén politiek getinte band”

Bar Oost viert Franse feestdag met optreden van schepen Tom Meeuws en Vooruit-secretaris Jo Vermeulen

- DOMINIQUE PIEDFORT

Brasserie Croque-Notes speelt op le quatorze juillet de muziek van Georges Brassens in Bar Oost. Jo Vermeulen is de voorman van deze groep. Naast de secretaris van Vooruit Antwerpen herken je ook schepen Tom Meeuws als percussion­ist.

Een gesprek met Jo Vermeulen (68) en violiste Veerle Verhulst

maakt meteen duidelijk dat dit geen politiek bandje is. De muziek van Georges Brassens en de vriendscha­p onder de muzikanten staan voorop. De Franse chansonnie­r zou op 22 oktober 100 geworden zijn. Vandaar de aardig gevulde concertkal­ender van Brasserie Croque-Notes?

“Die verjaardag zorgt wel voor een extra zetje. Maar onze zomer is vooral heftig omdat we door corona veel concerten moeten inhalen”, vertelt Jo Vermeulen. Ook omdat hij Brassens een vergeten muzikant vindt? “Hier en daar zijn er nog muzikanten met zijn werk bezig. Bij mij is het een uit de hand gelopen passie. Op een camping in de Provence had ik ergens in de jaren 90 mijn gitaar nog eens bij. Een paar tenten verder zong een man de liedjes van Brassens. Dat was het begin van die passie. Wat hij voor mij betekent?

Brassens bracht prachtige teksten op jazzy muziek. Maar het is vooral volksmuzie­k, het zijn heerlijk toegankeli­jk liederen. Toen ik 50 werd, heb ik met een paar vrienden, waaronder Veerle, een paar nummers van hem gebracht. Zo is de groep heel geleidelij­k gegroeid.”

Album Intussen is er met Notre coin de paradis ook al een album uit. Voor een goed begrip, die draagt

niet de stempel van Vooruit. “Nee, dit is heel organisch ontstaan. Veerle is er al sinds het eerste uur bij. Kris Van Daele is echt een profession­ele contrabass­ist. Jan Moonen is onze huidige gitarist. En Tom Meeuws heb ik ooit gevraagd voor een muzikaal project rond de Eerste Wereldoorl­og. Hij deed het zo goed, dat hij is gebleven. Intern zouden we bij Vooruit wel een bandje kunnen vormen, dat is bij gelegenhei­d ook al eens gebeurd.”

Veerle Verhulst wil het toch nog even beklemtone­n. “Wij zijn een vriendengr­oep, geen politieke groep. Tom is gewoon als percussion­ist aanwezig.”

Woensdagav­ond dus vanaf 21u in Bar Oost op Park Spoor Oost waar de Franse nationale feestdag ook wordt gevierd met een optreden van Hans Mortelmans.

 ?? FOTO RR ?? Brasserie Croque-Notes brengt liedjes van de Franse chansonnie­r Georges Brassens. Rechts staat schepen Tom Meeuws.
FOTO RR Brasserie Croque-Notes brengt liedjes van de Franse chansonnie­r Georges Brassens. Rechts staat schepen Tom Meeuws.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium