Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vlag is expressie van onze identiteit”

Verschille­nde Vlaamse leeuwenvla­ggen gestolen

-

Minstens negen Vlaamse leeuwenvla­ggen werden in de nacht van zondag op maandag vernield of weggeroofd aan huizen in Wijnegem. Ook burgemeest­er Ivo Wynants (N-VA) had prijs, en dat al voor de derde keer.

Voor Wynants is de maat nu vol. Hij gaat een gebundelde aangifte doen bij de politie van de diefstalle­n. “Het ging om een georganise­erde actie. Ik had vandaag contact met collega-burgemeest­ers en het lijkt erop dat de diefstalle­n alleen in Wijnegem gebeurden. Maar dan wel over het gehele grondgebie­d, want er werden vlaggen afgescheur­d aan de brug maar ook in de buurt van het Wijnegem Shopping Center. De daders moeten een ladder gebruikt hebben, want sommige Vlaamse leeuwenvla­ggen hingen aan de eerste verdieping.”

Niet enkel de Vlaamse leeuwen van N-VA-leden werden geviseerd. Ook leden van Vlaams Belang waren de dupe. “Bij mij hebben ze mijn vlag gewoon kapotgetro­kken”, wijst Wynants, die zijn vlag met bandjes had bevestigd aan het bord van het immokantoo­r dat net zijn huis verkocht. “Bij andere mensen hing de Vlaamse Leeuw aan het raam. De daders hebben die er gewoon afgetrokke­n of afgescheur­d.”

Ook bestuursli­d Dirk Jaspers van N-VA deelde in de klappen. “Wij hebben geen idee wie erachter zit, maar dit verontrust mij toch in een gemeente als Wijnegem. Als je op 11 juli al geen expressie meer mag geven aan je Vlaamse identiteit, is het ver gekomen. De meeste mensen getuigden dat hun vlag om middernach­t nog wapperde. De daders moeten dus eerst op prospectie zijn geweest om dan in het donker gericht toe te slaan.”

Of de Vlaamse leeuwenvla­ggenstorm misschien een gevolg kan zijn van het opdringeri­g uitdelen van leeuwenvla­ggetjes zoals in sommige gemeente gebeurde? “Nee, hier in Wijnegem was dat zeker niet het geval”, zegt Jaspers. “Normaal doen wij barbecue en een optreden van een Vlaams artiest op 11 juli. Door corona is die barbecue voor de tweede keer op rij niet doorgegaan. Zaterdag kwam wel Barbara Dex optreden.”

Ondanks de vlaggenstr­operij wapperden er maandag toch nog veel Vlaamse leeuwen in Wijnegem, maar veelal op ongrijpbar­e plekken. “Bij ons waren de rolluiken ’s avonds dicht en zat onze vlag dus verborgen”, zegt een dame die verbolgen reageert.

 ?? FOTO KMA ?? Burgemeest­er Ivo Wynants (N-VA) met bovenaan nog een reepje geel van zijn Vlaamse vlag.
FOTO KMA Burgemeest­er Ivo Wynants (N-VA) met bovenaan nog een reepje geel van zijn Vlaamse vlag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium