Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een verdienste­lijke en rammelende poging

Kan Gent rasechte Antwerpena­ar en stadsrepor­ter Sacha Van Wiele bekoren als fietsstad?

- SACHA VAN WIELE

Terwijl Antwerpen in de top van alle internatio­nale lijsten van fietsvrien­delijke steden staat, blijft Gent zich uitroepen tot dé fietsstad van Vlaanderen. Het is dringend tijd om zelf eens een kijkje te gaan nemen om vast te stellen of de stroppendr­agers daadwerkel­ijk deze claim hard kunnen maken.

Aan het station Gent-Dampoort spreek ik af met mijn collega stadsjourn­alist Bert Staes van De

Gentenaar, die mijn interesse voor mobiliteit en fietsen in de stad deelt.

Bert maakt één ding al bij het begin duidelijk: “Gent staat niet in die lijstjes van fietsvrien­delijke steden omdat we net niet groot genoeg zijn als stad om te worden onderzocht”. Ik voel een chauvinist­ische opmerking opwellen, maar bijt op mijn tong. Het moet gezellig blijven.

Het was misschien geen goed idee om aan Dampoort de fietstocht te beginnen. Het lijkt een immense rotonde waar wagens, bussen en vrachtwage­ns staan aan te schuiven. Fietsers hebben er gelukkig een fietspad, maar dat belet niet dat Dampoort één van de gevaarlijk­ste plekken voor de Gentse fietser is.

We laten al snel de kommer en kwel achter ons en fietsen de wijk Oude Dokken in. Deze wijk is volop in ontwikkeli­ng met nieuwe appartemen­ten, ruimtes voor bedrijven en horeca. Er rijden zo goed als geen wagens. Het is een bewuste keuze van het Gentse stadsbestu­ur. Deze wijk is voor de voetganger­s en de fietsers.

Dat de wagen overal in de stad plaats moet ruimen, wordt snel duidelijk. Met de invoering van het circulatie­plan is het al vier jaar verboden om Gent met de wagen te doorkruise­n.

Drukke doorgangss­traten slikken nu minder wagens en werden aangename straten. Er zijn ook parkeerpla­atsen geschrapt. Dit was niet naar de zin van de horeca, maar toen ze hoorden dat ze nu wel terrassen konden zetten dankzij de extra ruimte, was de bittere pil voor hen iets makkelijke­r om slikken.

“Met de invoering van het circulatie­plan zag je ook een gevoelige daling in het aantal fietsongev­allen”, weet Bert.

We passeren op het middaguur een school. Ouders wachten aan de poort hun kinderen op. Op de straat zijn er parkeervak­ken. Niet voor wagens, maar voor fietsen en bakfietsen.

Mooiste fietsstraa­t

We draaien op wat waarschijn­lijk de mooiste fietsstraa­t van Vlaanderen moet zijn. De Gentenaars spreken van de ‘Coupure’ die langs het kanaal Gent-Brugge loopt. Hier rijden dagelijks tienduizen­d fietsers de stad in en evenveel weer uit. Het vroegere fietspad is nu voor voetganger­s. In de Volderstra­at rijden honderden fietsers over de fietsstraa­t langs de volle terrassen. Hoeveel fietsstrat­en er in Gent zijn, vraag ik Bert. “Ach, ik weet het niet meer zo zeker, ik ben gestopt met tellen na de twaalfde fietsstraa­t”, zegt hij met ingetogen trots.

In deze fietsstrat­en staan overvolle fietsstall­ingen. Bovendien staan ze niet op het trottoir, maar op het wegdek. Weer parkeerpla­atsen minder.

En in het centrum van de stad zijn er verschille­nde overdekte fietsparki­ngs: onder pleinen en bruggen. In zo’n parking valt de Fiets-o-Mat op. Het is een automaat waar de fietser fietslampj­es, fietsslote­n of binnenband­en kan kopen. Misschien niet essentieel, maar wel handig. Het stadscentr­um is trouwens ingepalmd door voetganger­s en fietsers die samen de straat delen. Alleen zorgt dit volgens Bert ook wel eens voor frustratie bij beide weggebruik­ers.

Rammelen

Toch mis ik als Antwerpse fietser een aantal zaken. Terwijl de fietsstrat­en zijn aangelegd met de bekende rode asfalt, zijn slechts zeer weinig fietspaden op onze tocht in dit comfortabe­l materiaal. Mijn fietst rammelt over de verschille­nde soorten plaveien van het fietspad.

Ook qua leesbaarhe­id is het niet altijd duidelijk. Zo heb je fietsstrat­en met fietspaden. Waar moet ik nu rijden? Als je op een fietsstraa­t rijdt, is het niet echt zichtbaar waar je moet afslaan. Voor je het weet, heb je een afslag gemist.

Gent cultiveert de fietscultu­ur. Alleen schort het aan de basisvoorz­ieningen, zoals veilige en comfortabe­le fietspaden en leesbare fietsroute­s.

Sorry Bert, het was een verdienste­lijke poging. Ik ben gecharmeer­d door de durf van Gent om wagens uit het centrum te weren en daarbij parkeerpla­atsen op te offeren in het voordeel van de leefbaarhe­id. Gent verdient zeker een plekje in de lijstjes van fietsvrien­delijke steden, maar dan wel achter Antwerpen.

 ?? FOTO FVV ?? Sacha Van Wiele (links, ‘Gazet van Antwerpen’) samen met Bert Staes van ‘De Gentenaar’ op de fiets door Gent.
FOTO FVV Sacha Van Wiele (links, ‘Gazet van Antwerpen’) samen met Bert Staes van ‘De Gentenaar’ op de fiets door Gent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium