Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hooliganis­m is coming home

- THIBAUT RENSON

Ze voorspelde­n dat het voetbal bij hen zou thuiskomen, want Engeland is de bakermat van het voetbal. Maar zo gedroegen de Engelse supporters zich niet. Voor de match: bestorming­en en geweld, na de match: racisme tegen de eigen spelers. Hoe Brits was dit jammerlijk­e schouwspel? En is het hooliganis­me terug van weggeweest?

“Ik ben er misselijk van”, tweette prins William. Hij had zondag de verloren EK-finale bijgewoond, samen met zijn vrouw en zoontje Georges, maar vooral wat zich nadien afspeelde, ontgoochel­de de prins. Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka, de drie Engelse spelers die hun strafschop misten in de beslissend­e penaltyree­ks, werden bedolven onder de racistisch­e verwensing­en, en een muurschild­ering van Rashford werd door vandalen beklad.

Eerder op de dag stormde een grote groep Engelse fans, sommige duidelijk boven hun theewater, al door een cordon van stewards het stadion binnen. De politie pakte minstens 49 supporters op die met elkaar, de politie of stewards op de vuist gingen. Eerder tijdens het EK hadden ze zich ook al niet populair gemaakt door de tegenstand­ers uit te fluiten tijdens het volkslied. En daar kwam het racisme dus nog bovenop, als triest dieptepunt.

“Let wel: de grote meerderhei­d van de Engelse samenlevin­g veroordeel­t dit racisme”, zegt Engelandke­nner Harry De Paepe. Getuige daarvan ook de hartverwar­mende reactie van buurtbewon­ers die het beklad portret van Rashford herstelden met hartjes en lof.

“Het dominante discours op sociale media was er dan ook een van trots”, zegt professor sportsocio­logie Ramón Spaaij (Victoria University, Melbourne), die jarenlang onderzoek deed naar hooliganis­me in Londen. “Maar een kleine minderheid toonde dat racisme helemaal niet verdwenen is uit de Engelse voetbalcul­tuur.”

Joske

Toch is dit geen uniek Engels fenomeen. “Als de tot Belg genaturali­seerde Kroaat Josip Weber in de jaren negentig voor de Duivels scoorde, was hij Als hij een grote kans miste, werd hij verguisd”, zegt professor sportsocio­logie Jeroen Scheerder (KU Leuven). “Hetzelfde had je met de Marokkaans­e Belg Mohamed Mourhit: in ons hart gesloten als hij de langeafsta­ndsrecords voor ons land aan diggelen liep, uitgemaakt voor

als hij nadien beschuldig­d werd van dopinggebr­uik. Stel dat wij de finale hadden gespeeld en pakweg Lukaku, Tielemans en Chadli de beslissend­e penalty’s hadden gemist: ik zou ontzettend teleurgest­eld, maar niet verbaasd zijn als we gelijkaard­ige reacties zouden krijgen op sociale media. Laten we niet vergeten dat vandaag bij ons nog altijd meer dan een op de drie jeugdvoetb­allers slachtoffe­r is van discrimina­tie.”

Het racisme is vandaag wel veel minder aanvaard en dus minder expliciet dan vroeger, zegt professor Spaaij.

“De tijd dat er bananen vanuit de tribune gegooid werden, is gelukkig voorbij. Maar dan kwamen de sociale media, waar supporters volledig anoniem spelers rechtstree­ks kunnen aanspreken. Een ideale voedingsbo­dem voor het expliciete racisme dat we vroeger in de stadions zagen. Want dat het uit de stadions verbannen werd, betekent niet dat het helemaal weg is. Hetzelfde geldt voor geweld.”

En dat hooliganis­me, dat is toch wel typisch Engels?

“Het platlopen van toegangspo­ortjes was bij het Engelse hooliganis­me van de jaren zeventig, tachtig en negentig inderdaad schering en inslag”, zegt de Nederlands­e hooliganex­pert Friso Schotanus. “Maar door strikter toezicht en strenge straffen is dat echt wel verleden tijd. Wat we zondag zagen, was eerder een kwestie van: de gelegenhei­d maakt de dief. Dit was een unieke kans om na een jaar niet naar het

Marokkaan

Joske.

vuile voetbal te kunnen gaan, je nationale elftal na 55 jaar eindelijk een prijs te zien pakken.”

Wimbledon

Het racisme is dus niet typisch Engels, en het historisch Engels hooliganis­me vandaag eerder de uitzonderi­ng die de regel bevestigt. Wat volgens de experts wel uniek is, is de gigantisch­e rol die het voetbal er speelt in de samenlevin­g.

“Het nationale team is het symbool van de nationale identiteit. Dus als er een belangrijk­e penalty wordt gemist, dan wordt het voetbalvel­d het terrein waar identiteit­skwesties uitgevocht­en worden”, zegt professor Spaaij. Letterlijk en figuurlijk, dus.

En zeggen dat enkele uren voordien, aan de andere kant van de stad, de mannenfina­le in Wimbledon plaatsvond. Daar muntten de supporters aan de graskant uit in de meest fijne manieren en gedistinge­erde etiquette.

“Dat is minstens even Brits als de onbeschaaf­de voetbalsup­porters”, zegt professor Britse cultuur Lieven Buysse (KU Leuven). “Het onderschei­d tussen hogere en lager sociale klasse is er nog altijd erg zichtbaar. En dat uit zich bij uitstek in het contrast tussen tennis en voetbal.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Een buurtbewoo­nster kleeft hartjes over de racistisch­e graffiti waarmee een muurschild­ering van Marcus Rashford werd beklad. Rashford is een van de - gekleurde - spelers die een strafschop misten in de beslissend­e penaltyree­ks van de EK-finale.
FOTO GETTY IMAGES Een buurtbewoo­nster kleeft hartjes over de racistisch­e graffiti waarmee een muurschild­ering van Marcus Rashford werd beklad. Rashford is een van de - gekleurde - spelers die een strafschop misten in de beslissend­e penaltyree­ks van de EK-finale.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium