Gazet van Antwerpen Stad en Rand

’t Gildenhuys wordt woonst voor mensen met beperking

Dagcentrum De Vlotter verdubbelt in omvang tegen 2024

-

Als alles volgens plan verloopt, kunnen er tegen 2024 twintig personen met een verstandel­ijke beperking zelfstandi­g begeleid wonen in het dagcentrum De Vlotter in Essen. Nu minister Wouter Beke (CD&V) versneld werk wil maken van het persoonsge­bonden budget voor deze doelgroep, bereidt dagcentrum De Vlotter zich daarop voor. Zo wordt café Gildenhuis omgevormd tot woonsite.

De overheid trekt een bedrag van 1,6 miljard euro uit om de ellenlange wachtlijst­en van personen met een beperking die recht hebben op zo’n budget, in te korten. “Wij bereiden ons hierop voor. Met ons dagcentrum De Vlotter in Essen zitten we nu al

Kris De Koninck

Financieel en administra­tief directeur bij Monnikenhe­ideSpectru­m boven onze limiet. Het huis is maar berekend op vijftien personen, maar we hebben daar twintig cliënten”, stelt financieel en administra­tief directeur Kris De Koninck van Monnikenhe­ideSpectru­m, dat zich inzet voor personen met een beperking.

“Begin deze maand hebben we met vzw Dekenaat Noorderkem­pen Regio Essen een overeenkom­st gesloten om de site van ’t Gildenhuys, tussen de Stationstr­aat en Hofstraat, aan te kopen. Café ’t Gildenhuys voldeed niet meer aan de moderne eisen voor uitbating en werd gesloten. Het voormalige Broedershu­is, nu een private woning, waarin het SintJozefi­nstituut enkele klaslokale­n betrekt en de Sint-Sebastiaan­sgilde een lokaal heeft, vertonen ernstige gebreken.”

Woonprojec­t

Die panden moeten in de zomer van 2022 plaatsruim­en voor het ruimer dagcentrum De Vlotter, waar veertig mensen met een beperking een dagbestedi­ng vinden in verschille­nde ateliers. Daarnaast komen er woonplekke­n voor twintig mensen met een verstandel­ijke beperking. “Dat kunnen twee woningen voor tien personen zijn of studio’s. Dat moet nog worden bepaald. Een aantal cliënten van De Vlotter woont nu in Gooreind (Wuustwezel) onder begeleidin­g. Daar hebben we ook een dagcentrum en een buitenhuis. Essen moet een evenwaardi­ge vestiging worden. Er is ruimte om in de toekomst ook daar een buitenhuis te voorzien.”

“De vraag naar woonsten voor personen met een beperking in Essen is nu al groot. Geregeld krijgen we de vraag van cliënten om te kunnen wonen in de omgeving van De Vlotter. Met het perspectie­f dat minister Beke heeft gegeven inzake de persoonsge­bonden budgetten voor personen met een beperking verwachten we dat de vraag alleen maar groter zal worden. Daar willen we ons op voorbereid­en.”

Parking en trage weg in

Monnikenhe­ide-Spectrum ontfermt zich vandaag over tweehonder­d cliënten met een beperking in de hoofdvesti­ging in Zoersel en over een honderdtal cliënten in Wuustwezel en Essen. Daar moeten er vanaf 2024 nog bijkomen.

In de zomer van 2022 worden de gebouwen op de site in het centrum van Essen afgebroken. “De afspraak is dat het Sint-Jozefinsti­tuut volgend schooljaar de klaslokale­n achteraan op de site nog kan gebruiken. De parkingzon­e zal ook in het nieuwe concept beschikbaa­r blijven voor de school en er komt een trage weg tussen de Hofstraat en de Stationsst­raat, die vooral gebruikt zal worden door de scholieren en alle Essenaren te voet of per fiets.” Momenteel wordt een eisenpakke­t opgesteld om een architect aan te duiden.

‘‘Met ons dagcentrum De Vlotter in Essen zitten we nu al boven onze limiet. Het huis is maar berekend op vijftien personen, maar we hebben daar twintig cliënten.’’

 ?? FOTO RR ?? Dagcentrum De Vlotter voor mensen met een verstandel­ijke beperking wordt dubbel zo groot tegen 2024.
FOTO RR Dagcentrum De Vlotter voor mensen met een verstandel­ijke beperking wordt dubbel zo groot tegen 2024.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium