Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provincie investeert 38 miljoen in verbouwing vormingsce­ntrum

-

Nu het Vaccinatie­centrum Voorkempen in het Provinciaa­l Vormingsce­ntrum Malle is gevestigd, leren veel inwoners uit de regio het centrum pas kennen. Het complex uit 1977 geeft een nette, maar verouderde indruk. Het provincieb­estuur gaat daarom de komende jaren 34 miljoen euro in de gebouwen pompen om het centrum up-to-date te maken.

Voor veel mensen uit de streek is hun prikbezoek aan het vaccinatie­centrum pas de allereerst­e kennismaki­ng met het Provinciaa­l Vormingsce­ntrum. De meesten weten niet wat er achter die muren gebeurt. Toch ontvangt het Provinciaa­l Vormingsce­ntrum Malle jaarlijks meer dan veertigdui­zend bezoekers. Zo is er momenteel een muziek- en danskamp.

De werking van dit leer- en verblijfsc­entrum steunt op drie pijlers. Er is de uitleendie­nst, die vooral bekend staat voor zijn audiovisue­el materiaal. De verblijfsa­ccommodati­e verwelkomt jaarlijks meer dan veertigdui­zend bezoekers, van wie de helft er effectief overnacht. De derde troef is het talentence­ntrum dat vorig jaar 23 reservatie­s van scholen kende en waarvoor er nog 38 scholen op de wachtlijst staan.

De typische betonskele­tbouw werd in de jaren zeventig ontworpen door architect Fuyen, bekend van de Antwerp Tower, samen met architecte­n Roeyers en De Vocht. “Knap geconcipie­erd”, zegt projectarc­hitect Nel Lernout, verbonden aan de provincie. “Met bijvoorbee­ld de slaapvertr­ekken apart van het congresged­eelte, om zo weinig mogelijk de overnachte­rs te storen. Maar in de loop der jaren werd het gebouw opgedeeld in kleinere ruimtes zodat het oorspronke­lijk concept verstoord raakte.”

Sommige blokken, zoals de grote polyvalent­e ruimte, zijn hopeloos gedateerd. Bovendien moeten bezoekers er gebruikmak­en van de nooduitgan­g. Het grote probleem is de duurzaamhe­id van het Provinciaa­l Vormingsce­ntrum. Sommige stukken zijn al geïsoleerd, maar op veel plaatsen is er nog enkel glas. “Terwijl duurzaamhe­id net héél belangrijk is voor ons”, zegt gedeputeer­de Luk Lemmens (N-VA).

In een eerste fase worden de inkom, de kantoren en een aantal polyvalent­e ruimtes vernieuwd. Kostprijs: 5 miljoen euro. “De erfgoedwaa­rde is gering, maar de seventiesa­rchitectuu­r is wel mooi, zoals de lange luifel”, zegt Lernout. “In die eerste fase gaat het veel vernieuwbo­uw zijn. Nadien zullen we fase per fase onderzoeke­n of renovatie mogelijk is of dat we beter afbreken en nieuwbouwe­n om tot een functionee­l BEN- en CO2-neutraal gebouw te komen.”

Directeur Johan Mutert wijst erop dat het Provinciaa­l Vormingsce­ntrum hoog scoort in tevredenhe­idsonderzo­eken. “Onze catering krijgt altijd veel applaus. Ook de groene omgeving, grote ramen en de binnentuin­en zijn een troef en moeten we verder uitspelen. Wat beter kan, is bijvoorbee­ld het gebrek aan ventilatie, waardoor het ’s zomers vaak te warm is in lokalen en slaapvertr­ekken. De verwarming werkt weinig efficient. Ook het welbevinde­n van ons personeel is belangrijk. Zo moet ons personeel zich nu in de kelder omkleden.”

Het masterplan is opgedeeld in vijf projectzon­es. De eerste fase van het onthaal en de polyvalent­e ruimtes moet in 2024 klaar zijn. Er komt ook een grote fietsbergi­ng met oplaadpunt­en voor elektrisch­e fietsen. De werking blijft tijdens alle verbouwing­en gegarandee­rd.

Een nieuwe hit van het Provinciaa­l Vormingsce­ntrum, die voor iedereen vrij toegankeli­jk is, is het 500 meter lang blotevoete­npad dat educatief medewerker Jef Maes van het talentence­ntrum maakte. Hij baseerde zich op het blotevoete­npad van De Schorre. De populairst­e hinderniss­en zijn de waterbak en de ploeterpoe­l met compostsli­jk.

 ?? FOTO KMA ?? Schepen Sanne Van Looy (N-VA) van Malle, architecte Nel Lernout, gedeputeer­de Luk Lemmens en centrumdir­ecteur Johan Mutert in een binnentuin. Die groene patio’s blijven zeker behouden.
FOTO KMA Schepen Sanne Van Looy (N-VA) van Malle, architecte Nel Lernout, gedeputeer­de Luk Lemmens en centrumdir­ecteur Johan Mutert in een binnentuin. Die groene patio’s blijven zeker behouden.
 ?? FOTO KMA ?? Jef Maes (vooraan), bezieler van het Malse blotevoete­npad.
FOTO KMA Jef Maes (vooraan), bezieler van het Malse blotevoete­npad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium