Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verbinding tussen buurgemeen­ten valt weg”

Traject bus 183 ingekort, eindhalte aan Bonte Koe

- (jw)

In de toekomst zal het traject van buslijn 183 ingekort worden. De verbinding tussen Aartselaar en buurgemeen­ten Niel en Schelle zal hierdoor in 2022 wegvallen.

Oppositiep­artij NAP vroeg in de gemeentera­adszitting meer uitleg aan mobiliteit­sschepen Bart Lambrecht (N-VA) over de toekomst van buslijn 183. “Het traject zal blijkbaar niet langer via de Langlaarst­eenweg naar Niel en Schelle rijden, maar naar halte Bonte Koe worden afgeleid en er net zoals lijn 180 haar eindhalte krijgen”, zegt fractielei­der Kris Wils. “We vrezen dan ook dat lijn 183 in de toekomst zal afgeschaft worden.”

“Ironisch genoeg kan je op die bus wel rekenen wanneer de bussen van lijnen 180, 181 en 182 in de file staan op de drukke Reetsestee­nweg of vertraging­en oplopen door de vele wegenwerke­n. We hebben in onze gemeente toch recht op minstens één bus die op elk uur van de dag haar uurrooster volgt?”

Schepen Lambrecht antwoordde dat uit de bezettings­cijfers is gebleken dat buslijn 183 tussen

Aartselaar-centrum en Niel een zeer beperkt gebruik kent. “De directie van de vervoersma­atschappij besliste daarom om dit gedeelte van het traject af te schaffen. Maar deze autobussen blijven wel degelijk door ons dorpscentr­um rijden waardoor een kwartierdi­enst gewaarborg­d blijft. Een bijkomend voordeel is dat bewoners van onze wijk ’t Heiken van dan af ook zullen kunnen genieten van de kwartierdi­enst van de 180bundel.”

Volgens de schepen is het ook een voordeel wat betreft correcte aanrijtijd­en. “Buslijn 183 moest richting Niel steeds de A12 kruisen op het filegevoel­ige kruispunt Bist–Langlaarst­eenweg, wat vaak ook voor grote vertraging­en zorgde.”

De inkorting van het traject was gepland tegen 1 januari 2022, wanneer ook het nieuwe vervoerspl­an zou worden ingevoerd. Maar bij de vervoersma­atschappij liet men weten die deadline niet te kunnen halen. Voorlopig wordt de zomer van volgend jaar vooropgest­eld.

 ?? FOTO JW ?? Vertraging door file op de Langlaarst­eenweg.
FOTO JW Vertraging door file op de Langlaarst­eenweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium