Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bloemen zijn als kunst”

Ramin (22) opent bloemen- en plantenwin­kel Via Flora

- FILIP SPOELDERS (kma)

De Red Angels treden vanaf dit voetbalsei­zoen in vierde provincial­e in competitie. Deze dames vertegenwo­ordigen KFC Lint voor het eerst in het Belgische vrouwenvoe­tbal.

een jaar van voorbereid­ingen is het nu officieel. De Red Angels – of het eerste dameselfta­l van KFC Lint – begint in augustus aan zijn eerste seizoen. Initiatief­neemster van de nieuwe ploeg is Evi Peeters.

“Ik heb vroeger gevoetbald en trainingen gegeven bij VPD Sport in Kontich. In het verleden vroegen enkele vriendinne­n me vaak om samen een ploeg te vormen. Maar door mijn studies heb ik dit niet kunnen doen. Ondertusse­n ben ik kinesiste van onder meer de mannenploe­g van Lint. Ik heb aan het bestuur gevraagd waarom er geen damesploeg was. Er was geen eenduidig antwoord, waardoor ik de opstart en uitbouw graag op mij heb genomen.”

Vorig jaar in augustus waren de afspraken met het Lintse voetbalbes­tuur rond. “Het was toen te laat om in competitie te treden. We zouden beginnen met één keer per week te trainen. Jammer genoeg bleef corona ook afgelopen seizoen het voetbal teisteren. Trainingen werden afgelast en verschille­nde van onze dames haakten af. Momenteel zijn we met vijftien speelsters. Om goed te zijn, hebben we een twintigtal vrouwen nodig. Speelsters ouder dan 15 jaar zijn dan ook welkom om zich bij ons aan te sluiten. Ervaring hebben is geen vereiste”, meldt Evi.

Wanneer het aantal dames verder aangroeit, is de kans zeer reeel dat er een tweede vrouwenplo­eg binnen KFC Lint wordt opNa

“Het vrouwenvoe­tbal is aan een opmars bezig. In onze buurgemeen­ten zijn reeds verschille­nde damesploeg­en. Lint loopt een beetje achter, waardoor verschille­nde speelsters naar andere teams en gemeenten zijn uitgeweken. We willen ze in eigen gemeente laten voetballen. Hopelijk kunnen we ze nu op jonge leeftijd naar de club loodsen waar ze naar het eerste elftal kunnen doorgroeie­n. Ze komen in ieder geval in een erg familiale club terecht.”

De Red Angels zullen op maandagen donderdaga­vond trainen. De thuiswedst­rijden staan op zaterdagav­ond gepland.

Vrouwen die zich geroepen voelen, mogen mailen naar peeters.evi1@gmail.com

Er is eindelijk een nieuwe bloemen- en plantenzaa­k in het centrum van Westmalle. Ramin Hassani (22) uit Schilde heeft groene vingers en maakt nu met Via Flora zijn droom als zelfstandi­ge waar. De reacties tijdens de braderij, meteen zijn openingsda­gen, waren positief.

Bloemen Van Hasselt op de Antwerpses­teenweg raakte in juni 2018 zwaar beschadigd door een brand. De eigenaars zagen hun levenswerk in rook opgaan. Helemaal van nul heropstart­en had weinig zin, vermits de gebouwen eind 2023 toch afgebroken gaan worden, net als de Missing Link en ’t Hofke. Sindsdien zat het centrum van Westmalle zonder bloemenwin­kel.

Dat had Ramin Hassani (22) ook gemerkt. Hij werkte een tijdlang in een bloemenwin­kel in Schilde. “Ik was al van plan zelfstandi­ge te worden. In dit groot winkelpand op de Antwerpses­teenweg zat vroeger elektrozaa­k Exellent. Zij zijn naar hiernaast verhuisd.”

De website van Via Flora moet nog ontwikkeld worden. “Alles is heel snel gegaan, maar ik wou absoluut die braderijda­gen meepikken”, vertelt Ramin, die zelf naar de bloemenvei­lingen in Nederland en Brussel rijdt. Voorts koopt hij ook bloemen en planten aan via groothande­ls. Hij heeft een groot aanbod orchideeën met speciale kleuren. “Verder heb ik ook veel klassieke boeketten, veldboeket­ten, seizoensbl­oemen en kamerplant­en. Het is de bedoeling – eenmaal de winkel draait – om in de ruimte achteraan nog kleine decoratiev­oorwerpen, servetten, potterie en kaarsen te verkopen. Ook cadeaubonn­en komen er nog aan.”

Schilderij­en

Meestal associeer je bloemen met vrouwen. Maar Ramin is dus een man die van bloemen houdt. “Ik hou gewoon van kunst in het algemeen. En bloemen zijn kunst. In mijn vrijetijd schilder ik ook veel en maak ik lijsten voor rond schilderij­en en kunstwerke­n.”

Veel vrijetijd zal Ramin Hassani voorlopig niet meer hebben, want hij heeft slechts één sluitingsd­ag: op maandag. Voor de rest is Via Flora op de Antwerpses­teenweg van dinsdag tot en met zaterdag open van 9.30 tot 18u en op zondag van 8.30 tot 14u. “Want ook op zondag willen mensen graag bloemen kopen”, vindt Ramin.

Dat de gemeente Malle een starterspr­emie geeft aan nieuwe winkels in de dorpskerne­n wist Ramin Hassani op voorhand niet. “Maar intussen wel. Ik ben de papieren in orde aan het brengen.”

 ?? FOTO KMA ?? Ramin Hassani heeft groene vingers, en nu ook een eigen bloemen- en plantenzaa­k.
FOTO KMA Ramin Hassani heeft groene vingers, en nu ook een eigen bloemen- en plantenzaa­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium