Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peter R. de Vries hangt als schaduw boven proces vermoorde advocaat

Twee mannen staan in zwaar beveiligde Amsterdams­e rechtszaal terecht voor moord op Derk Wiersum

- MARC KLIFMAN

Terwijl Peter R. de Vries nog steeds voor zijn leven vecht en Nederland nog niet bekomen is van de aanslag op de misdaadjou­rnalist, is in Amsterdam de rechtszaak begonnen tegen de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum (44). Zowel hij als Peter R. de Vries stonden Nabil B. bij, de kroongetui­ge in het zwaarbelad­en Marengo-proces.

In Nederland heerst nog steeds hoogspanni­ng na de moordaansl­ag op misdaadjou­rnalist Peter R. de Vries (64). Afgelopen weekend was er nog dreiging tegen de redactie van RTL Boulevard, en maandag is in een streng beveiligde rechtszaal op Schiphol het proces begonnen tegen twee mannen die worden verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum (44). Na tien inleidende zittingen was de start van dit proces sowieso al zwaarbelad­en, maar de poging tot liquidatie van Peter R. de Vries vorige week maakt het meteen tot een van de meest beladen strafzaken ooit in de Nederlands­e geschieden­is.

Aanval op rechtstaat

De moord op advocaat Wiersum, op 18 september 2019, wordt beschouwd als een regelrecht­e aanval op de rechtstaat. Het Nederlands­e gerecht gaat ervan uit dat onderwerel­dkoning Ridouan Taghi de opdracht heeft gegeven om de advocaat te vermoorden, ook al staat de crimineel niet terecht op dit proces. Wiersum stond kroongetui­ge Nabil B. bij, die in het megaliquid­atieproces “Marengo” een aantal belastende verklaring­en over Taghi had afgelegd.

Taghi werd in 2019 opgepakt in Dubai en zit sindsdien in een uiterst beveiligde gevangenis. Maar politie en justitie houden er ernstig rekening mee dat hij op een of andere manier ook achter de aanslag op Peter R. de Vries zit, die ondertusse­n de vertrouwen­spersoon van diezelfde kroongetui­ge Nabil B. was geworden. De Vries is al de derde persoon uit zijn nabijheid op

Swie een aanslag werd gepleegd. Naast advocaat Wiersum werd ook de broer van Nabil B. vermoord.

Het proces dat maandag van start ging, draait enkel rond de twee mannen die ervan verdacht worden Derk Wiersum op

“Brothers for life”

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kennen de twee B.’s elkaar heel goed. Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat ze elkaar “brothers for life” noemen, maar ook dat ze enkele maanden voor de moord op Wiersum, van 28 maart tot 8 mei 2019, samen naar Suriname zijn geweest. “Opvallend hierbij is dat in die periode een dubbele moord is gepleegd in Suriname”, constateer­de de aanklager tijdens een eerdere zitting. Camerabeel­den registreer­den hun wagen in de omgeving van de woning van Derk Wiersum en ook het telefonieo­nderzoek met hun prepaid telefoons zou hun betrokkenh­eid aantonen.

Volgens de advocaten van de twee verdachten rammelt het bewijs tegen hun clienten en zoekt het OM de verdachten in een veel te beperkte kring. Ze insinueerd­en dat kroongetui­ge Nabil B. zelf ruzie had met advocaat Derk Wiersum en eisten dat hij daarover nog ondervraag­d zou worden. Maar dat verhoor is nooit doorgegaan. De advocaten verzetten zich daartegen tijdens de eerste procesdag, maar de rechtbank gaat gewoon door met het proces, dat zeker vijf dagen zal duren.

TREKKING VAN 12 JULI 2021

Winnende nummers: 8 6 5 0 6 2

Jackpot reeks van 6 cijfers reeks van 5 cijfers reeks van 4 cijfers reeks van 3 cijfers reeks van 2 cijfers 1 cijfer Sterrenbee­ld

0

0

1

3

18 206 2.006 833

TREKKING VAN 12 JULI 2021

TREKKING VAN 12 JULI 2021 met met met met met met met met

Jackpot 13/7/2021: €800.000

Winnende nummers: 6 - 0 - 4

€0 €20.000 €2.000 €200 €20 €5 €2 €1,5

Winnende nummers:

1 - 3 - 8 - 13 - 14 - 15 - 17 - 27 - 30 - 31 - 35 - 36 - 41 - 48 - 49 - 50 - 52 - 53 - 63 - 70

(Buiten de verantwoor­delijkheid van de redactie.)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium