Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proces rond dood loodgieter uit Lint gestart

Proces rond gruwelijke moord op loodgieter uit Lint van start

- JARIT TAELMAN, CEDRIC LAGAST

Voor de rechtbank in Breda is het proces begonnen rond de moord op loodgieter Johan Van Der Heyden in 2019. Zijn stoffelijk­e resten, ingemetsel­d in een betonkuip, werden begin 2020 opgedoken in het Schelde-Rijnkanaal begin 2020. De twee hoofdverda­chten wijzen naar elkaar.

Johan Van Der Heyden verdween op zondag 2 juni 2019. Hij vertrok ’s avonds met zijn bestelwage­n thuis in Lint om “een dringende klus” uit te voeren. De loodgieter reed echter niet naar een klant, maar wel naar Wanda V.R. (41) in Zoersel. Zij is een exprostitu­ee waarmee Van Der Heyden sinds 2012 een geheime relatie had. Hij betaalde zelfs mee haar huishuur en de rekeningen.

Wanda was echter niet alleen thuis, zo verklaarde ze maandag in de rechtbank. Ook haar nieuwe vriend Nicky S. (32), zijn ex Edna V. (41) en haar dochter Cheyenne (20) stonden Johan Van Der Heyden op te wachten aan de Wandelweg in Zoersel. Ze waren uit op zijn geld. “Johan had verteld dat hij veel zwart geld had en waar hij dat verstopte”, aldus Wanda.

Hoofdverda­chten Wanda en Nicky wijzen naar elkaar als bedenker van het plan. Volgens Wanda werkte ze enkel mee omdat Nicky haar met een pistool bedreigde. Ze brachten Van Der Heyden in slaap door pillen op te lossen in thee, plakten ducttape over zijn mond en gingen aan de haal met zijn huissleute­ls. Daags nadien trokken ze naar zijn woning in Lint. Zijn vrouw en zijn zoon waren niet thuis, maar Wanda en Nicky vonden geen geld en keerden van een kale reis terug.

Betonkuip Over wat er daarna is gebeurd, lopen de verklaring­en uiteen. Via

camerabeel­den ontdekten de speurders dat de witte bestelwage­n van Van Der Heyden diezelfde dag op de E19 in Meer (Hoogstrate­n) de grens met Nederland was overgestok­en. Richting een woonwagenp­ark aan de Westlandse Langeweg in Steenberge­n, waar Edna V. en Cheyenne woonden.

Of Van Der Heyden toen nog leefde, is niet duidelijk. Wanda beweert dat Nicky Van Der Heyden in Zoersel doodsloeg met een pistool. “Godverdomm­e, de klootzak is dood”, zou S. volgens Wanda gezegd hebben toen hij uit de slaapkamer kwam. Nicky beweert echter dat de loodgieter pas in Steenberge­n stierf na een dodelijke inspuiting met GBL door Wanda.

In het woonwagenp­ark ontdeden de verdachten zich volgens het Openbaar Ministerie op een gruwelijke manier van het lichaam van de loodgieter. Volgens de speurders sneed Nicky S. het lichaam in stukken met een kettingzaa­g en verbrandde hij het vervolgens in een olievat. Om het vuur in gang te houden, werd de binnenkant van de bestelwage­n gestript. De stoffelijk­e resten werden vermengd met beton en in een kuip gegoten, die gedumpt werd in het Schelde-Rijnkanaal in Nederland.

De kuip werd op 23 januari 2020 uit het water gehaald, drie maanden later haalde een duiker in een rivier in Steenberge­n de kettingzaa­g boven die vermoedeli­jk bij het misdrijf gebruikt werd.

Tot 30 jaar cel

Het proces moet de precieze rol van de vier verdachten duidelijk maken. “Voor de strafzaak zijn er vier zittingsda­gen uitgetrokk­en. Mocht er meer tijd nodig zijn dan is er nog een uitloopdag op vrijdag”, weet woordvoerd­er Henry Hambeukers van het Openbaar Ministerie Zeeland West-Brabant.

De vier verdachten worden beschuldig­d van moord of doodslag, wederrecht­elijke vrijheidsb­eroving en het wegmaken van een lijk. Dinsdag maakt het Openbaar Ministerie de strafeisen bekend. Hoofdverda­chte Nicky S. riskeert tot dertig jaar cel. Een uitspraak is er ten vroegste na twee weken. De familie van Johan Van Der Heyden, die liever niet in de pers wil reageren, woonde maandag de eerste procesdag bij in Breda.

 ?? FOTO'S FEDERALE POLITIE, ATV ?? Johan Van Der Heyden (inzet) werd in 2019 in Zoersel opgewacht door Wanda V.R., haar dochter Cheyenne en haar nieuwe vriend Nicky S. Het is nog onduidelij­k wat er daarna gebeurde.
FOTO'S FEDERALE POLITIE, ATV Johan Van Der Heyden (inzet) werd in 2019 in Zoersel opgewacht door Wanda V.R., haar dochter Cheyenne en haar nieuwe vriend Nicky S. Het is nog onduidelij­k wat er daarna gebeurde.
 ?? FOTO POLITIE ROOSENDAAL ?? In maart haalden speurders de kettingzaa­g waarmee het lijk wellicht in stukken werd gesneden boven uit een rivier.
FOTO POLITIE ROOSENDAAL In maart haalden speurders de kettingzaa­g waarmee het lijk wellicht in stukken werd gesneden boven uit een rivier.
 ?? FOTO RR ?? Johan had een geheime relatie met verdachte Wanda V.R.
FOTO RR Johan had een geheime relatie met verdachte Wanda V.R.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium