Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hun land dreigt rood te kleuren, dus komen Nederlande­rs naar ons

Noorderbur­en reizen zonder test- of quarantain­eplicht naar België

- BIJOU VAN DER BORST

Wie van plan was om tijdens de vakantiepe­riode onze noorderbur­en te bezoeken, stelt dat beter even uit. Nederland dreigt rood te kleuren op de Europese coronakaar­t. Het aantal besmetting­en schoot er vorige week de lucht in. België is voorlopig nog code geel, dus een reisje onze kant op kan zonder problemen. Nederlands­e toeristen weten dat en zakken maar al te graag af richting Antwerpen.

“Een inschattin­gsfout.” Dat waren de royale versoepeli­ngen bij onze noorderbur­en volgens de Nederlands­e minister van Volksgezon­dheid. In Nederland werden de meeste coronamaat­regelen geschrapt. De mondmasker­plicht en de afstandsre­gel van anderhalve meter werden afgeschaft. Onder de leuze ‘dansen met Janssen’, één prik van het Janssen-vaccin en je bent klaar om uit te gaan, zwierden de deuren van de nachtclubs weer open. Met een piek in de besmetting­en tot gevolg. Meer dan 10.000 nieuwe vastgestel­de coronabesm­ettingen in één dag, dat was al geleden van Kerstmis.

Mondmasker­plicht

De toenemende besmetting­en houden Nederlande­rs niet tegen om reisjes over de grens te ma

ken, want er is geen test- of quarantain­eplicht. Nederlands­e toeristen kunnen met een gerust hart de grens oversteken. Dat doen ze dan ook, merken we op de Antwerpse Meir. Waar Nederlande­rs wel op moeten letten als ze naar België komen, is het dragen van een mondmasker.

Die mondmasker­plicht schoot Marijn net op tijd binnen toen hij in zijn auto stapte voor het vertrek richting Antwerpen. Marijn en zijn vriendin Evelien uit Den Bosch komen een dagje shoppen. Het koppel twijfelde niet of het veilig was om te gaan. “Het is misschien naïef, maar ik sta niet altijd meer stil bij corona. Alles is weer open en we zijn beiden twee keer gevaccinee­rd”, zegt Marijn. “Dit weekend zouden we naar een festival gaan, maar dat werd plots geannuleer­d toen de Nederlands­e regering de versoepeli­ngen terugdraai­de. Een dagje Antwerpen is het alternatie­f.”

Anders naar Spanje

Ook voor studenten Friso (22), Martijn (24) en Quentin (24) is Antwerpen het alternatie­f om toch van de vakantie te kunnen genieten. “Mocht corona er niet geweest zijn dan waren we waarschijn­lijk naar een land als Spanje gegaan”, zeggen de drie uit Eindhoven, die met rugzakken over de

Meir lopen op weg naar hun Airbnb. “We zouden eigenlijk met zes zijn. Maar vorige week tijdens de versoepeli­ngen kregen twee van onze vrienden corona. Eentje is nog in afwachting van zijn coronatest, als die negatief is dan komt hij vanavond.”

Of ze niet bang zijn dat ze als toerist uit een rode zone scheef bekeken zullen worden? “Reizen van Nederland naar België mag zonder testen. Daarnaast hebben we onze verantwoor­delijkheid genomen en verschille­nde tests gedaan.”

Verder op de Meir zitten vijf Nederlands­e vriendinne­n op de rand van het standbeeld van Antoon van Dyck. Hun vakantie in Vlaanderen zit er al op. Ze wachten op de trein richting Nederland, waar tijdens hun vakantiewe­ek veel is gebeurd. De berichten die ze kregen van het thuisfront zijn verontrust­end: “Bijna alle jongeren hebben daar corona gekregen.” Zelf kijken ze terug op een geslaagde week. Antwerpen bleek een goede keuze voor hun examenreis. “We wilden geen corona mee naar huis brengen. Als we naar Spanje waren gegaan, was dat gegarandee­rd gebeurd”, zegt Gina. “Veel vrienden van ons zijn wel geweest en kwamen ziek terug.” In Antwerpen maakten ze zich daar geen zorgen over. “We hadden niet het idee dat de Belgen bang waren dat wij besmetting­en meebrachte­n. Iedereen was aardig, we hebben veel mensen ontmoet, gezellige Belgen en ook Duitsers”, glimlacht Isis.

Als je meer wil weten over reizen tussen Nederland en België dan ben je bij Hella en Niedik Konings aan het juiste adres. Het Nederlands­e koppel, dat op het terras van Het Groene Hart op de Groenplaat­s geniet van een drankje, pendelt wekelijks de grens over. Tijdens de week wonen en werken ze in Antwerpen en in het weekend gaan ze naar hun huis in Nederland. “In Nederland voel ik me vrijer”, concludeer­t Hella. “Maar in België voel ik me veiliger”, vult haar man aan. “De Belgische regering is veel voorzichti­ger met de versoepeli­ngen.” Als Nederland weer op rood gaat zullen ze voorlopig in Antwerpen blijven.

Friso, Martijn en Quentin

Nederlands­e toeristen

“We zouden eigenlijk met zes zijn. Maar vorige week tijdens de versoepeli­ngen kregen twee van onze vrienden corona. Een derde wordt nog getest en komt hopelijk vanavond.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Niedik en Hella Koning wonen en werken tijdens de week in Antwerpen. In het weekend trekken ze naar hun Nederlands­e huis: “In Nederland voel ik me vrijer, maar hier in België voel ik me veiliger.”
Niedik en Hella Koning wonen en werken tijdens de week in Antwerpen. In het weekend trekken ze naar hun Nederlands­e huis: “In Nederland voel ik me vrijer, maar hier in België voel ik me veiliger.”
 ??  ?? Voor de Nederlands­e vriendinne­n Yara
(17), Nina (18), Denise (18), Isis (17) en vooraan
Gina (17) zit de week vakantie in
Antwerpen erop. “We wilden geen
corona mee naar huis brengen. Als we naar Spanje waren gegaan,
was dat gegarandee­rd
gebeurd.”
Voor de Nederlands­e vriendinne­n Yara (17), Nina (18), Denise (18), Isis (17) en vooraan Gina (17) zit de week vakantie in Antwerpen erop. “We wilden geen corona mee naar huis brengen. Als we naar Spanje waren gegaan, was dat gegarandee­rd gebeurd.”
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Evelien (21) en Marijn (22) uit Den Bosch komen shoppen in de Stadsfeest­zaal.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Evelien (21) en Marijn (22) uit Den Bosch komen shoppen in de Stadsfeest­zaal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium