Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zevende editie Smaakmeest­ers laat je eten in drie restaurant­s tegelijk

Zevende editie Smaakmeest­ers laat je dineren in drie restaurant­s tegelijk

-

De zevende editie van Smaakmeest­ers wordt een speciallek­e.

Naast de traditione­le culinaire wandelinge­n, de proevertje­s en suggesties in 130 restaurant­s en de openbare kookworksh­ops, organisere­n 27 restaurant­s een progressie­f diner, waarbij je elk gerecht van een menu op een ander adres eet.

Smaakmeest­ers blijft behouden in zijn huidige formule. In 130 deelnemend­e restaurant­s zetten ze je proevertje­s voor, er zijn culinaire wandelinge­n en openbare kookdemons­traties op verschille­nde pleinen. “Maar juist in het weekend van 1 tot 3 oktober heeft de stad het internatio­nale evenement The World’s 50 Best Restaurant­s aangetrokk­en”, legt schepen Koen Kennis uit. “Van dat podium maken we gebruik om een Smaakmeest­ers Deluxe-versie uit te werken.”

Die Deluxe-versie zorgt ervoor dat je in negen wijken van de stad kan genieten van een driegangen­menu dat uitgesmeer­d wordt over drie restaurant­s. In negen groepen van drie restaurant­s vind je telkens een sterrenres­taurant, een gevestigde culinaire waarde en een jonge chef. Op die manier kan iedereen zich verzekeren van een breed pallet aan smaken”, vindt schepen Kennis.

Eén lunch in drie restaurant­s

Praktisch komt het neer op een zogeheten progressie­f diner, dat vaak in vereniging­en wordt georganise­erd en waarbij je drie of meer gerechten eet bij telkens een andere gastheer. Hoe dat praktisch in mekaar zit, legt horecamana­ger Ann Kermans uit: “Je ontmoet elkaar zondagmidd­ag 3 oktober om 12u voor het aperitief in het eerste restaurant. Om 12.30u neem je daar het eerste gerecht. De tweede schotel volgt om 13.45u in het tweede restaurant. De derde gang en het dessert neem je in het laatste restaurant. Om 16.30u is de unieke lunch afgelopen.”

Om dat te beleven koos Smaakmeest­ers negen stadsdelen met telkens drie restaurant­s. Je kan het menu dus niet zelf samenstell­en, je kiest voor een arrangemen­t, waaraan drie restaurant­s verbonden zijn. Zo groepeert het arrangemen­t ‘Kathedraal’ de restaurant­s Nathan, Dim Dining en Invincible. “Ik heb gisteren mijn gerecht getest”, zegt Kenny Burssens van restaurant Invincible. “Ik heb een Rubia Gallega (Galicisch

blond rund, red.) gebraden aan het spit. Dat gaat ambiance geven. En dan de mix met het internatio­nale foodies en de internatio­nale chefs die dat weekend naar Antwerpen afzakken. Ik kijk ernaar uit.”

“Het evenement is een opportunit­eit om Antwerpen culinair op de kaart te zetten”, beaamt Olivier de Vinck van restaurant Kommilfoo. “Als je kijkt naar het aantal sterrenres­taurants hoort Antwerpen tot het kransje culinaire steden als Barcelona, Bilbao, Kopenhagen, Hongkong. We zullen tonen dat wij dat ook kunnen.”

“En het voordeel is dat mensen door deze formule in alle stadsdelen geraken”, zegt Ingrid Neven van restaurant Pazzo.

“En er speelt een triple-effect: je kiest één restaurant en je leert de andere twee kennen. Die twee andere zijn niet minder dan het sterrenres­taurant in die groep, maar wel minder bekend, zodat je de stap ernaartoe moeilijker zet.”

“Je moet natuurlijk voldoende aanbod hebben”, zegt adviseur Flip Dejaeghere, alias Flip World Foodie. “En dat heeft Antwerpen zeker. Bovendien laten we wijken aan bod komen, die vaak vergeten worden. Door telkens drie restaurant­s aan elkaar te koppelen in een cluster, staan de spots niet altijd op de sterrenres­taurants.”

“Dat klopt, ik vind het fijn dat ze eens over de Leien komen”, zegt Chuck Tang van Cuichine, die in de groep Dageraad een arrangemen­t vormt met sterrenres­taurant Dôme en restaurant Ardent. “We zijn goede buren. Frédéric Chabbert van Dôme ken ik beter omdat mijn roots in Hongkong liggen en hij er jarenlang heeft gewerkt. Wouter (Van Steenwinke­l,

red.) van restaurant Ardent zal ik leren kennen. “Ik moest niet lang nadenken om mee te doen”, zegt Frédéric Chabbert.

“Met haar restaurant­aanbod verdient de stad het om in één adem te worden genoemd met Kopenhagen, Hongkong en andere. We moeten profiteren van het internatio­naal evenement en niet bevreesd zijn om ons te tonen. Wij brengen toch gewoon topkwalite­it.”

“Het aanbod is inderdaad ongelofeli­jk, maar we zijn vaak te nederig”, besluit Nick Bril van restaurant The Jane. “Een sector die sterk naar voor komt, mag gepromoot worden.” Flip Dejaeghere doet dat graag: “Het doet deugd om 27 culinaire pareltjes op deze manier met elkaar te verbinden. Het verstrekt Antwerpen als culinaire familie. De stad is terecht de culinaire hoofdstad van het land.”

www.smaakmeest­ers.be, zondag 3 oktober vanaf 12u, prijzen vanaf 165 euro per persoon

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De 27 chefs bij elkaar: bij hen kan je zondag 3 oktober terecht voor een driegangen­menu verspreid over drie restaurant­s. Centraal in het blauw: schepen Koen Kennis en rechts adviseur Flip Dejaeghere.
FOTO JAN VAN DER PERRE De 27 chefs bij elkaar: bij hen kan je zondag 3 oktober terecht voor een driegangen­menu verspreid over drie restaurant­s. Centraal in het blauw: schepen Koen Kennis en rechts adviseur Flip Dejaeghere.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Ingrid Neven van Pazzo. “Je zal andere restaurant­s leren kennen.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Ingrid Neven van Pazzo. “Je zal andere restaurant­s leren kennen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium