Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe ademtest even betrouwbaa­r als PCR-test

-

Een minuutje in- en uitademen en vijf minuten later weet je al of je besmet bent. In Leuven wordt aan een coronasnel­test gewerkt die even betrouwbaa­r is als de klassieke PCR-test, maar dan sneller en zonder neuswisser.

De eerste resultaten van de ademtest van onderzoeks­centrum Imec en het UZ Leuven doen het beste vermoeden. Samen willen ze een sneltest ontwikkele­n die even betrouwbaa­r is als de klassieke PCR-test. Dat lijkt te gaan lukken. Het grote voordeel van de nieuwe techniek is dat de analyse gebeurt op basis van de uitgeademd­e lucht. Het resultaat krijg je na vijf minuten. Laagdrempe­liger kan een test niet zijn.

Ademtesten om besmetting­en op te sporen zijn gloednieuw, maar geen sciencefic­tion. In de VS en Nederland worden ze al gebruikt. Het gaat wel om een ander type. “Je hebt tests waarbij wordt gekeken naar een patroon in de uitgeademd­e lucht. Die kan dan gelinkt worden aan een ziekte”, zegt professor Katrien Lagrou, hoofd van het moleculair diagnostis­ch laboratori­um in UZ Leuven. Deze testen zijn snel, maar halen niet de kwaliteit van een PCR-test.

De test waar ze in Leuven aan werken, speurt dan weer naar virusdeelt­jes in onze uitgeademd­e lucht. Volgens Imec hebben de klinische proeven aangetoond dat de test de partikels effectief en met hoge gevoelighe­id kan opvangen. “We zijn de eersten ter wereld die daarin slagen.”

Volgens Lagrou doet de ademtest hetzelfde als een PCR-test. “Er is nog een voordeel. Een klassieke PCR-test blijft lang positief, zelfs als je niet meer besmetteli­jk bent. De ademtest is accurater. Het geeft beter je besmetteli­jkheid weer.” Volgens de professor zal de nieuwe test vooral gebruikt worden bij evenemente­n. Een concrete datum is er nog niet. Al is het zeker de bedoeling dat de test dit jaar nog gaat kunnen gebruikt worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium