Gazet van Antwerpen Stad en Rand

maar ze doen het niet allemaal

-

straat. “Het moest allemaal nogal rap gaan”, zegt Ellen Lambrechts. “Maar ik ben de opleiding toch gaan volgen. Niet dat het moeilijk is. Het probleem is dat we de tests moeten afnemen in een aparte ruimte, dus niet in de winkel en ook niet in de plaats waar we de bereidinge­n maken. Daarbij komt nog dat we speciale beschermen­de kledij moeten dragen tijdens het testen. We kunnen ons niet elke keer zomaar omkleden voor elke klant die binnenkomt en daarom zullen we de tests buiten de uren inplannen, tijdens onze middagpauz­e. We doen het graag, maar het is weer iets dat erbij komt en ik kan nog niet uit ervaring spreken. Voorlopig hebben we geen enkele vraag gekregen.”

Niet terugbetaa­ld

Het resultaat van de antigeente­st bij apothekers is binnen het kwartier bekend en komt al na vier uur op je Covid-app. Ideaal dus voor wie geen tijdige afspraak meer kan krijgen bij een officieel testcentru­m of bij de huisarts. Er zijn wel enkele bedenkinge­n. Je mag uiteraard geen Covid-symptomen hebben als je een afspraak maakt. De test kost tussen 26 en 30 euro en wordt niet terugbetaa­ld. En je moet zelf ook kijken of de sneltest als bewijs aanvaard wordt in het land of op het evenement waar je naartoe wil gaan en hoe lang op voorhand je die mag laten afnemen. Wie naar Marokko wil reizen bijvoorbee­ld, kan niet bij een apotheker terecht, omdat het land voorlopig geen antigeente­st aanvaardt.

Geen vragen gekregen

Erwin Wauben, die zijn apotheek runt aan de rotonde op de hoek met de Eikblokstr­aat, doet niet mee. “Ik sta alleen in de apotheek en voor mij is het praktisch en organisato­risch niet haalbaar”, zegt hij. “Ik heb er ook nog geen vragen over gekregen. Ik heb het gevoel dat de mensen het nog niet echt weten.”

Nog verder naar het noorden, bij

Multipharm­a op de hoek met de Baron Leroystraa­t, is dat anders. De zaak maakt deel uit van een grote keten die adverteert dat ze de antigeente­sts uitvoert. Ze hebben al zeventien afspraken staan en maandagavo­nd komen de eerste vier klanten zich laten testen. “We laten de mensen gegroepeer­d komen, zodat we onze beschermen­de kledij niet voortduren­d moeten aan- en uittrekken”, vertelt Valerie Fockaert.

Uitslag na kwartier

“Uiteindeli­jk duurt het niet meer dan een vijftal minuten”, zegt de apotheker. “De wisser in de neus, het verzamelen van de gegevens. En binnen het kwartier weet je de uitslag. Net zoals bij de zelftest. Maar de antigeente­st is wel betrouwbaa­rder.” Ze voegt er nog snel iets aan toe: “Het is belangrijk om te blijven checken of de antigeente­st aanvaard wordt en hoe lang, want de voorwaarde­n in de verschille­nde landen veranderen om de haverklap.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium