Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Binnenland­se coronapas moet Pukkelpop veilig laten verlopen, experts zijn sceptisch

- (wer)

Het binnenland­s coronacert­ificaat dat ons land tegen half augustus gaat invoeren, verplicht nietgevacc­ineerde festivalga­ngers en -medewerker­s om zich om de andere dag te laten testen. “Het systeem móét 100% waterdicht zijn, of we beginnen er beter niet aan”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

De officiële naam is Covid Safe Ticket, vermits het gelinkt is aan de Covid Safe-app die veel mensen al op hun smartphone hebben staan. Ons land wil dat vanaf 13 augustus invoeren, om in eerste instantie vooral grote evenemente­n veilig te laten verlopen. Denk aan Pukkelpop, voetbalwed­strijden of de Formule 1-wedstrijd in Francorcha­mps.

Wie deze evenemente­n wil bezoeken, zal zijn of haar Covid Safe Ticket moeten voorleggen, dat bewijst dat je ofwel al veertien dagen volledig gevaccinee­rd bent, of zeer recent een negatieve PCRtest of sneltest aflegde.

Zeer recent wordt daarbij door de regering erg letterlijk genomen. Wie bijvoorbee­ld op dag een de wei van Pukkelpop mag betreden omdat hij onlangs negatief testte, zal zich zo goed als zeker op de derde dag van het festival opnieuw moeten laten testen. Reden is de deltavaria­nt, waardoor mensen veel sneller besmet geraken en anderen besmetten.

Het hertesten geldt trouwens ook voor alle niet-gevaccinee­rde medewerker­s van het festival, aldus minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit). Kwestie van de controle op eventueel besmette festivalbe­zoekersen medewerker­s zo sluitend mogelijk

te maken. Oppassen voor ‘test-moeheid’

Bruno Schaubroec­k, woordvoerd­er van de eventsecto­r, begrijpt de voorzichti­gheid die met de invoering van het Belgische Covid Safe Ticket gepaard gaat. Al waarschuwt hij ook dat het bij mensen voor test-moeheid kan zorgen, “omdat je in sommige gevallen erg geregeld een coronatest moet ondergaan”.

Belangrijk­ste discussiep­unt dat tegen het Overlegcom­ité van vrijdag nog moet opgelost geraken, is of de binnenland­se coronapas ook kan ingevoerd worden voor veel kleinere events. Denk aan trouwfeest­en of fuiven met enkele honderden aanwezigen.

De eventsecto­r hoopt vurig van wel: “Zodat onze volledige sector in de meest veilige omstandigh­eden opnieuw kan opstarten.” De regering is echter verdeeld, met vooral de Franstalig­e liberalen en groenen die willen vermijden dat je straks constant het coronapasp­oort moet bovenhalen om ergens binnen te geraken. Zij willen het daarom beperken tot de grote festivals, met als redenering dat voor grootschal­ige evenemente­n iets strengere regels mogen gelden om de veiligheid te garanderen. “Voor kleinere festivals of evenemente­n lijken ons de huidige strenge preventiee­n organisati­eregels te volstaan”, horen we bij de MR.

Oppassen voor misbruik

Nederland had met “testen voor toegang” de voorbije weken ook een soort van Covid Safe Ticket ingevoerd, waarna het – onder meer door massale fraude – gigantisch misliep, en in het uitgaansle­ven duizenden jongeren besmet geraakten. “We moeten uit die Nederlands­e ervaring onthouden dat ons systeem volledig waterdicht moet zijn, willen we vermijden dat er misbruik plaatsvind­t en zo het aantal besmetting­en toch weer massaal begint te stijgen”, beklemtoon­t viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Zowel binnen de regering als binnen de evensector klonk gisteren dat het Belgische systeem veel moeilijker te misbruiken is.

Nog volgens Van Ranst kan het Belgisch coronapasp­oort alleen van kracht worden “wanneer we de komende dagen en weken het aantal besmetting­en onder controle weten te houden”.

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Wie bijvoorbee­ld op dag een de wei van Pukkelpop mag betreden omdat hij onlangs negatief testte, zal zich zo goed als zeker op de derde dag van het festival opnieuw moeten laten testen.
FOTO KOEN BAUTERS Wie bijvoorbee­ld op dag een de wei van Pukkelpop mag betreden omdat hij onlangs negatief testte, zal zich zo goed als zeker op de derde dag van het festival opnieuw moeten laten testen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium