Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loondiscus­sie blijft regering kwellen

PVDA en vakbonden zetten PS en Vooruit onder druk, Rousseau steunt wetsaanpas­sing

- (pl)

Na de maximale loonsverho­ging van 0,4% blijven de socialisti­sche vakbond ABVV en oppositiep­artij PVDA de druk opvoeren om meer mogelijk te maken. Binnen de regering krijgen ze daarbij de opvallend openlijke steun van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Ondanks afspraken in het regeerakko­ord wil hij de befaamde loonnormwe­t aanpassen.

De loondiscus­sie blijft de regering-De Croo achtervolg­en. Eind april ging het binnen de coalitie al hard tussen socialiste­n en liberalen. Dat was toen de vakbonden en werkgevers er maar net in slaagden een interprofe­ssioneel loonakkoor­d af te sluiten. Boven op de index kwam toen maar maximaal 0,4% loonsverho­ging uit de bus. Meer was niet mogelijk door de loonnormwe­t die de liberalen in het regeerakko­ord hadden gezet en waarop socialiste­n tijdens de formatie al hun tanden hadden stukgebete­n.

De extreemlin­kse oppositiep­artij PVDA blijft druk zetten om die loonnormwe­t uit de wereld te helpen. Zo berekende ze op basis van prognoses van de Nationale Bank dat de koopkracht de komende twee jaar met minstens 0,7% daalt, wat zou neerkomen op een verlies van 317 euro per jaar op een gemiddeld loon. PVDA vergeleek daarvoor de stijging van de consumptie­prijzen met de gezondheid­sindex, waarop de indexering is gebaseerd, aangevuld met de 0,4% loonsverho­ging. “Dat toont nog maar eens aan dat de loonnormwe­t achterhaal­d is”, zegt PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw.

“Wisselgeld voor werknemer”

Ook de socialisti­sche vakbond ABVV verhoogt de druk, ook al heeft ze pas drie weken geleden het loonakkoor­d, heel nipt, goedgekeur­d. Vandaag reikt ze haar jaarlijkse Awoe-prijs uit aan “bedrijven die dit jaar grote dividenden uitkeren, terwijl hun werknemers enkel wat wisselgeld is gegund”. Eind september komt er ook een nationale actie tegen de loonnormwe­t.

Dat is slecht nieuws voor de regering-De Croo, waarin velen hadden gehoopt dat met het loonakkoor­d een bladzijde was omgeslagen. De discussie dreigt ook na de zomer nog voor spanning te zorgen. De socialisti­sche coalitiepa­rtners PS en Vooruit staan onder druk om hun tanden te laten zien. Zeker aan Franstalig­e kant zit PS in stevige concurrent­ie met PVDA/PTB.

PS-vicepremie­r Pierre-Yves Dermagne wil voorlopig niet reageren. Aan Vlaamse kant toont Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zich wel al opvallend strijdbaar. “Om toekomstig­e loonde onderhande­lingen goed voor te bereiden, herbekijke­n we het best de loonnormwe­t”, laat hij weten. Daarmee doelt hij op het loonakkoor­d voor de periode 20222023. Nochtans voorziet het regeerakko­ord om ook dan de loonnorm te behouden. “Wie hard werkt, moet daarvoor beloond worden”, stelt Rousseau.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) wil niet reageren op de discussie. Er wacht hem na de zomer in ieder geval een evenwichts­oefening om rood en blauw te verzoenen.

 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? Conner Rousseau (Vooruit): “Wie hard werkt, moet daarvoor beloond worden.”
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS Conner Rousseau (Vooruit): “Wie hard werkt, moet daarvoor beloond worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium