Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Corona zet veerkracht in kwetsbare gezinnen onder druk”

- (jas)

Het aantal verontrust­ende thuissitua­ties bij kinderen en jongeren steeg in 2020 ten opzichte van 2019. Vooral het aantal situaties dat met hoogdringe­ndheid wordt behandeld, nam sterk toe. “Het is duidelijk dat corona de veerkracht van gezinnen in een kwetsbare situatie onder druk zet”, zegt Niels Heselmans, woordvoerd­er van Opgroeien.

Verschille­nde hulplijnen, de geestelijk­e gezondheid­szorg en het CLB merkten een aantal opvallende stijgingen op in 2020. Ook bij de ondersteun­ingscentra jeugdzorg is er een stijging in het aantal jongeren waarvoor een dossier loopt omwille van ‘verontrust­ing’, al is die tendens minder uitgesprok­en dan bij de eerstelijn­shulp. “Het aantal kinderen in verontrust­ing bij de ondersteun­ingscentra jeugdzorg steeg in 2020 met 3,6% ten opzichte van 2019”, zegt Niels Heselmans, woordvoerd­er bij agentschap Opgroeien. “In absolute aantallen gaat het over 12.184 kinderen en jongeren die ondersteun­ing krijgen, in vergelijki­ng met 11.766 in 2019. Bovendien geven consulente­n aan dat in gezinnen waar ondersteun­ing al loopt, meer crisissen moesten opgevangen worden.”

In de provincie Antwerpen kwamen in 2020 net geen 6.000 kinderen in contact met jeugdhulpv­oorziening­en van Opgroeien, dat de krachten bundelt van Kind en Gezin, Jeugdhulp en een deel van het aanbod van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Ook dit is een stijging ten opzichte van 2019, al heeft die stijging vooral te maken met een andere manier van registrere­n.

In heel Vlaanderen kwamen in totaal 50.628 kinderen en jongeren tussen 0-25 jaar in contact met Opgroeien voor jeugdhulp. Dat is ongeveer 2,5% van het totaal aantal Vlamingen tussen 0 en 25 jaar. Het gaat om alle kinderen en jongeren die tussen een lopend dossier hadden bij ofwel een voorzienin­g jeugdhulp, pleegzorg, een gemeenscha­psinstelli­ng (GI), een ondersteun­ingscentru­m jeugdzorg (OCJ), een sociale dienst jeugdrecht­bank (SDJ), of gekend waren bij de intersecto­rale toegangspo­ort (ITP), de crisismeld­punten (CMP) of bij cliëntover­leg en bemiddelin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium