Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen vond dat de chauffeur te gevaarlijk reed”

Tiener stuurde al vóór Sporta-bus uitbrandde paniekerig­e berichten naar ouders

- BRITT PEETERS

Maandagnac­ht kreeg in het Franse Clermont-Ferrand een touringcar een klapband. Er zaten 49 jongeren aan boord van een Sporta-kamp. De bus vatte vuur en brandde volledig uit. Niemand geraakte gewond. De bagage is wel grotendeel­s in rook opgegaan. Volgens een van de jongeren die in de bus zat, was de rit al gevaarlijk vóór de klapband. “De chauffeur heeft adequaat gereageerd”, zegt Sporta.

Sporta meldde dinsdag dat de jongeren tussen 12 en 18 jaar op de terugreis waren van het Spaanse L’Estartit, waar ze sinds 4 juli op watersport­kamp waren. Het ongeluk gebeurde rond 3u, in de buurt van Clermont-Ferrand, op 800 kilometer van de eindbestem­ming. De chauffeur kon de bus op de pechstrook parkeren. De monitoren evacueerde­n de bus en verwittigd­en de hulpdienst­en. De bus brandde volledig uit.

“In afwachting van de komst van een andere bus werd de groep in de plaatselij­ke sporthal opgevangen. Daar kregen zij de gewenste bijstand.” Volgens Sporta kwam iedereen er met de schrik vanaf, al vertellen sommige jongeren toch dat er wat paniek ontstaan was. De bagage is grotendeel­s verloren gegaan in de brand.

Alarm

Uren voor het voertuig volledig uitbrandde, stuurde een jongere al een bericht naar haar ouders dat er iets niet klopte. “We zijn nog geen vier uur onderweg. Al drie keer moesten we stoppen omdat er een alarm afgaat”, staat in de berichten.

De chauffeur zou telkens de bus stilleggen wanneer het alarm afging en dan verder rijden. In de berichten staat ook dat de chauffeur niet wilde stoppen om de jongeren naar het toilet te laten gaan, “en iedereen moet super

Een van de tieners op de bus

“Ik was rustig aan het slapen, hoorde opeens ‘bam!’ en voelde dan super veel schokken. Die buschauffe­ur is zo gevaarlijk, iedereen vindt dat. Ik wist echt dat er iets ging gebeuren.”

Jo Schreurs Directeur Sporta

“Er duiken wilde verhalen op. Volgens onze informatie heeft de chauffeur adequaat gereageerd.”

dringend”. Later stuurde de jongere dat ze over een korte afstand 51 minuten hadden gereden, maar dat de bus ook gevaarlijk rijdt en over de pechstrook zwalpt.

Rond 2u ‘s nachts krijgen de ouders een berichtje dat de bus een klapband heeft gehad. “Ik was rustig aan het slapen, hoorde opeens ‘bam!’ en voelde dan super veel schokken. Die man is zo gevaarlijk, iedereen vindt dat”, schrijft de tiener. “We rijden nu naar een parking. Ik wist het gewoon dat er iets ging gebeuren.”

De ouders vragen in het gesprek aan hun kind dat de monitoren hun verantwoor­delijkheid moeten opnemen. “Ja, maar die monitoren kiezen de chauffeurs niet. Ze hadden hem al gezegd dat iedereen naar het toilet moest”, krijgen ze als antwoord.

Technisch onderzoek

“Er duiken een heleboel wilde verhalen op”, reageert Sporta-directeur Jo Schreurs. “Volgens onze informatie heeft de buschauffe­ur adequaat gereageerd. Er zijn natuurlijk kinderen bij die misnoegd zijn omdat het langer duurde voor ze opgehaald konden worden. Er worden allerlei verhalen opgehangen, maar het technisch onderzoek zal moeten uitmaken wat er juist gebeurd is. We moeten het niet zwaarder maken dan het is”, zegt hij.

Sporta werkt al jaren samen met de betrokken busmaatsch­appij. “We hebben er nooit problemen mee gehad. Of het een oude bus was? Daar heb ik geen informatie over.” Een andere bus vanuit Vlaanderen is de jongeren tegemoet gereden en is dinsdagmid­dag terug met hen richting Tongerlo (Westerlo) vertrokken. Ze zouden pas na middernach­t aankomen.

 ?? FOTO RTV ??
FOTO RTV
 ?? FOTO RTV ?? De bus brandde volledig uit. Niemand geraakte gewond.
FOTO RTV De bus brandde volledig uit. Niemand geraakte gewond.
 ?? FOTO RTV ?? Het merendeel van de bagage ging in rook op.
FOTO RTV Het merendeel van de bagage ging in rook op.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium