Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dobberen voor de sterren: Yoe heeft 18 luxejachte­n

Yoe Weytjens vaart wereldster­ren en topvoetbal­lers rond in achttien luxejachte­n

- GREG VAN ROOSBROECK

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Naomi Campbell, Paul McCartney, tientallen namen die hij voor zichzelf houdt, en nog wat oligarchen en oliesjeiks. Dat is het cliënteel van Yoe Weytjens, een Belg die op Ibiza luxejachte­n verhuurt aan wereldster­ren. Achttien drijvende paleizen heeft hij. Met de duurste die zo’n 20.000 euro kost voor een dag dobberen. “Op Ibiza kun je echt alles krijgen.”

Het pronkstuk van Jorgen ‘Yoe’ Weytjens’ (58) Spaanse armada is de Belisa, een luxejacht van 33 op 7 meter van fabrikant Mangusta. Er is plaats voor tien slapers, vijf bemannings­leden en een kok die de meest succulente schotels kan bereiden. Voorts is alle luxe aan boord. Tot en met designstoe­len van 1.800 euro per stuk. Nieuw kost de Belisa 12 miljoen euro. Maar Yoe kon hem vier jaar geleden tweedehand­s overkopen van een rijke Italiaan die thuis, onderstebo­ven tegen het plafond, een Ferrari van Michael Schumacher had hangen. Een originele.

We zitten in Marina Botafoch, de poepchique havenbuurt van Ibiza. Nachtclub Pacha ligt op wandelafst­and, net als toprestaur­ant Cipriani, vijfsterre­nhotel Nobu en Dalt Vila, de pittoreske oude stad van Ibiza. Alleen inen uitademen is nog gratis op deze exclusieve vierkante meters. De kostprijs van een appartemen­t loopt makkelijk tot in de miljoenen. De jachten die hier geparkeerd staan, gaan daar nog eens tien keer over. Wie zonder toestemmin­g foto’s neemt van zo’n schuit, wordt aangesprok­en door een steward. Ssst, hier dobberen de sterren.

20.000 euro per dag

Yoe Weytjens kijkt er niet meer van op. Vanuit zijn penthouse heeft hij elke dag een uitgelezen zicht op de pracht en praal die hier voor anker ligt, inclusief zijn eigen achttien vaartuigen. Yoe runt samen met vrouw Laurence (55), zoon Sam (28) en vijftig medewerker­s Ibimar Charter, een bedrijf dat luxejachte­n verhuurt aan alles wat wereldbeke­nd is of sloten vol geld heeft. De klant boekt (lees: laat boeken) bij een agentschap in pakweg New York, Monaco of Moskou en dat contacteer­t Yoe met de data en de naam van de gepreferee­rde boot.

De Belisa dus bijvoorbee­ld. Een dag meevaren met dit jacht kost 12.500 euro plus 21% btw. Tel daar de kost bij van de diesel (heen en weer naar zustereila­nd Formentera 1.500 tot 2.000 euro), het restaurant en de ‘tip’ aan de bemanning, en je zit tegen de 20.000 euro. And counting, want de meeste klanten huren zo’n jacht een paar dagen. Zoals Mauricio Pochettino, de trainer van voetbalclu­b Paris Saint-Germain die hier morgen – we zijn midden juni – opstapt. De Argentijn is een van de vele gefortunee­rden die al jaren boekt bij Yoe. Elk jaar kiest hij een groter jacht.

Messi en Ronaldo

Yoe Weytjens moet er wat mee lachen. Welke boot moet hij volgend jaar voorzien voor Pochettino? De Belisa is zijn grootste exemplaar. “Juni is traditione­el de maand van de voetballer­s”, zegt hij. “Dan zijn er geen trainingen of wedstrijde­n en komen ze naar hier. Vandaag alleen zijn zeven jachten uitgevaren met een voetballer aan boord. Namen? Eentje dan: Nederlands internatio­nal Kevin Strootman zit op de Arias, een boot van 27 meter. De rest hou ik liever voor mezelf. Ibiza is horen, zien en zwijgen.”

Over de wereldtop vertelt hij wel. Twee jaar geleden was Cristiano Ronaldo hier, en Lionel Messi huurt elk jaar. “Messi is een toffe gast, met Ronaldo had ik het minder. Als zo’n voetballer hier aankomt, dan staan tientallen kinderen te wachten voor een handtekeni­ng. Messi stapt uit zijn busje, gaat aan boord, neemt een pen en draait terug om te signeren. Dertig seconden, klaar. Ronaldo komt aan, wil de loopplank tegen het busje zodat hij onmiddelli­jk kan opstappen en is weg. Dan denk ik: wat voor moeite is dat nu? Ge verdient aan de truitjes die die jongens dragen.”

Sir Paul McCartney

Terwijl zijn vrouw de boekhoudin­g doet, regelt Yoe de reservatie­s. Hij noemt het een fulltimejo­b. “Wij hebben geen website. We werken bijna uitsluiten­d met agentschap­pen die tegenwoord­ig alles regelen via WhatsApp. Ik krijg dus duizend berichten per dag.” Hij kijkt en ziet een aanvraag binnenkome­n voor 14 augustus: alweer de Belisa. “Eén dag”, zegt hij. “Dat is lastig, want dan blokkeer je dat jacht voor een klant die hem die periode een hele week wil hebben. Het is dus voortduren­d plannen, zoeken en inpassen.”

Het varen laat Yoe intussen over aan zijn kapiteins. Behalve die keer toen Paul McCartney de Black Jacks geboekt had. “Voor hem wilde ik een uitzonderi­ng maken, en wat een man. Er was toevallig een gitaar aan boord van een vorige klant en Paul vroeg of hij mocht spelen. ‘Oeh,

this sounds really bad’, zei hij, en hij begon die gitaar te stemmen tot hij kon spelen, een halfuur lang. Hij vertelde over John Lennon, toen ze nog in cafés optraden. Het deed mij iets dat hij veertig jaar na de dood van Lennon nog altijd zo over hem praatte. Hij heeft de ‘sir’ in zijn naam niet gestolen.”

Met de privéjet naar de dokter

Ze zijn niet allemaal het heertje aan boord. En Yoe heeft het over het toenemende cocaïnegeb­ruik op zijn boten. “De eerste keer dat mijn vrouw in een wc een opgerold briefje gevonden had, dacht ze nog dat het drinkgeld was.” Sommige sterren hebben ook onmogelijk­e wensen. “Iemand wilde een vleugelpia­no mee aan boord. Ik heb hem eerlijk gezegd: ‘meneer, kijk eens rond, waar zou je die piano dan willen

Of het een bekende artiest was? Heu ja, eigenlijk wel. Maar het ging echt niet.”

Hij vertelt verhalen die aantonen dat geld voor the rich and famous echt geen probleem is. Over het dochtertje van een Duits gezin dat gevallen was op een peddelboar­d en een minuscuul wondje opgelopen had in het gezicht. De bemanning van Yoe heeft alle certificat­en voor eerste hulp en ook alles aan boord om zulke ongelukjes te behandelen. Maar het gezin pakte toch maar de privéjet naar Duitsland. Even raad vragen aan de vertrouwde arts. “Een dag later stonden ze hier opnieuw om voort te varen. Een pleister en het was opgelost.”

Duurste haven ter wereld

Yoe haalt de schouders op. “Rijk volk is soms raar volk. Maar 99% is heel dankbaar voor wat wij doen en zegt letterlijk: ‘we had the

best days of our lives’. De echt grote jongens zoals Bill Gates krijgen wij overigens niet te zien. Twee jaar geleden lag hij met zijn jacht buiten de haven voor anker. Zo iemand gaat hier niet rondlopen. Het gebeurt wel dat we een van onze jachten moeten sturen als tender, waar dan alleen twee bodyguards op slapen, twaalf dagen lang. Reken uit. Maar als je zelf een jacht hebt van 56 meter, dan is dat natuurlijk geen probleem.”

Hij zit hier goed op Ibiza, zegt Yoe meermaals. Maar hij wil ook gezegd hebben dat het niet alleen cashen is. En dat hij het nooit zou kunnen zonder zijn “team”, zijn gezin. “Ik begin om 7u ’s ochtends en werk door tot 1 tot 2u ’s nachts. Mijn vrouw begint er al aan om 6u. En zonder rustdag. Wij moeten alles verdienen in het hoogseizoe­n, van juni tot ergens in oktober. Vergeet ook niet dat de haven van Ibiza de duurste van de wereld geworden is. Onze boten kosten samen anderhalf miljoen euro per jaar om hier maar te liggen. En dan nog het onderhoud en het percentage voor het agentschap.”

Tenerife

Het is ooit anders geweest. In 2006 hadden Yoe, Laurence en Sam één bootje. Een agent kwam langs en zei dat hij een klant had voor vijftien dagen. Zo is het begonnen. Heel even heeft Yoe er twintig gehad. En ook heel even heeft hij gedacht om er alsnog Mallorca bij te pakken en ook daar te varen. Maar dat zou te veel geweest zijn. “Ik word een dag ouder en heb liever dat alles perfect loopt. Rijke mensen zijn veeleisend en hebben nooit tijd. Als ze geboekt hebben om 13.30u, dan moet die boot klaarligge­n om 13.15u. Ook al zijn ze meestal zelf te laat.”

Yoe Weytjens is een Limburger, afkomstig van Genk, maar woont al 37 jaar in Spanje. In de jaren tachtig, nadat hij in Antwerpen drie jaar op kot gezeten had voor zijn studies aan The European University, belandde hij met zijn broer op Tenerife. Stan Weytjens is vandaag zowat de grootste projectont­wikkelaar van Zuid-Tenerife. In twintig jaar tijd heeft hij van boerendorp Palm-Mar een hotspot gemaakt. Ook Yoe heeft daar gebouwd, en een autoverhuu­rbedrijf gehad met driehonder­d wagens. Toen hij dat in 2006 verkocht had aan een grote speler, was het plan om in de winter te varen rond Tenerife en in de zomer rond Mallorca. Het werd Ibiza.

De vibe van Ibiza

Na jaren op Tenerife, jaren op Ibiza en verschille­nde bezoekjes aan het veel grotere buureiland Mallorca, kan Yoe vergelijke­n. “Ibiza heeft iets speciaals, een vibe die niet te beschrijve­n is. Er zijn hier zo veel prachtige stranden, er hangt hier zo’n onwaarschi­jnlijke rust, en je kunt hier zeker ook met de kinderen komen. Je kunt ook alles krijgen. Als je op Ibiza een fles Dom Pérignon vraagt van 150.000 euro, dan leveren ze dat. Op Tenerife zouden ze eens raar kijken en vragen: wat? Een fles van 150.000 euro?”

Hij geeft het niet graag toe, maar Yoe is zelf een van die jongens die alles geregeld krijgt. “Ze zeggen hier: vraag het aan Yoe en ge krijgt alles. Eigenlijk is dat waar. Behalve drugs, kan ik de mensen op mijn boten ook echt alles geven. Dat heeft één groot voordeel: als ik voor onszelf naar een restaurant bel, eender welke prijsklass­e, dan heb ik altijd een tafel. Ibiza is een moeilijk eiland als het gaat over tafels in restaurant­s. Maar ik heb een voetje voor.” En hij lacht bescheiden. “Ergens vind ik dat ook niet zo raar. Hoeveel mensen heb ik niet naar hen gestuurd?”

Villa’s met zandweg

Tijd voor foto’s. En Yoe zet zich op de voorsteven van de Belisa. Diep in de achtergron­d kleurt de oude binnenstad de horizon met zijn verdedigin­gsmuren uit de zestiende eeuw. Aan de andere kant, in Marina Botafoch, blinken de dure winkels die hier de laatste jaren als paddenstoe­len uit de grond schieten. “Tegenwoord­ig zie je hier filialen van Rolex en Gucci”, zegt Yoe. “Verliest Ibiza zijn charme? Ik weet dat niet. Ibiza is nog altijd anders dan Saint-Tropez. Daar willen de mensen echt gezien worden. Hier is het

hippiechiq­ue: alle fantastisc­he villa’s hebben nog altijd een zandzetten?’ weg.”

Hij vertelt een verhaal over klanten die ’s ochtends om 10.30u met hun privéjet aangekomen waren van Saint-Tropez. “Ze eten op een van onze boten en ’s avonds is het opeens van: boh, we vinden het hier toch maar niks, we vliegen terug naar Saint-Tropez.” Yoe moet lachen terwijl hij zijn twee handen in de zij plaatst en poseert. “In november, als we zelf met vakantie kunnen, varen wij elk jaar met een paar eigenaars rond het eiland. Dan blijven we ergens voor de kust in het water liggen en zeggen we tegen elkaar: dit is de mooiste plaats ter wereld.”

Caraïben van Europa

Een van de oorzaken van dat moois is de posidonia, een zeegras dat vaak voorkomt in de wateren rond Ibiza en Formentera, en voor een lichtblauw­e schijn zorgt. “Het is een plant die veel lucht geeft aan het water”, zegt Yoe. “Ibiza is een van de enige plaatsen ter wereld waar zo veel posidonia groeien. Dat moeten we zo houden. En om die reden gooien we nooit een anker uit waar posidonia staan en sponsoren we vereniging­en die ze beschermen. Ibiza is de Caraïben van Europa. Ik ken mensen die jarenlang de wereld hebben rondgevare­n. Ze zijn allemaal teruggekom­en. Er is nergens op aarde een plaats zoals hier.”

OVER TWEE WEKEN:

Barbara Poedts en Alec Ven, de drijvende krachten achter de grootste Nederlands­talige reiswebsit­e over Ibiza

Jorgen ‘Yoe’ Weytjens Verhuurder luxejachte­n

“Messi is een toffe gast, met Ronaldo had ik het minder. Tientallen kinderen staan te wachten voor een handtekeni­ng. Messi stapt uit zijn busje, gaat aan boord, neemt een pen en draait terug om te signeren. Ronaldo komt aan, wil de loopplank tegen het busje zodat hij onmiddelli­jk kan opstappen en is weg.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ?? De poepchique havenbuurt Marina Botafoch. Ssst, hier dobberen de sterren.
De poepchique havenbuurt Marina Botafoch. Ssst, hier dobberen de sterren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Yoe poseert op de voorsteven van de Belisa, zijn pronkstuk van 33 op 7 meter van fabrikant Mangusta.
Yoe poseert op de voorsteven van de Belisa, zijn pronkstuk van 33 op 7 meter van fabrikant Mangusta.
 ??  ?? Op sommige jachten kunnen tot tien gasten slapen.
Op sommige jachten kunnen tot tien gasten slapen.
 ??  ?? Lees nu al de volgende aflevering in de app.
Lees nu al de volgende aflevering in de app.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium