Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laat die zondvloed maar komen

Lintse scouts op kamp zijn er klaar voor

- LAURENCE TORCK

Honderden jongeren zijn momenteel op kamp in de Ardennen en daar kan het de komende dagen weleens héél nat worden. Dus zijn de jeugdbeweg­ingen zich volop aan het voorbereid­en op wat er uit de lucht dreigt te vallen. “Als het moet, zullen we ontruimen. Maar dat zal wel niet nodig zijn, zeker?”

Greppels graven, de tenten waterdicht maken en het hout droog proberen te houden onder de zeilen. Dat is momenteel dé bezigheid van jeugdbeweg­ingen die op kamp zijn in de Ardennen. Want de hevige regen die voorspeld werd, komt voor sommigen toch wat onverwacht. “Ik ben blij dat jullie ons opbelden over dat regenweer, want we wisten niet dat het zo erg zou zijn”, zegt Dries De Kort (20), leider bij Scouts Jobertus uit Brasschaat, die met een zestigtal leden op kamp is in Trois-Ponts nabij Luik.

Na een intense tweedaagse trektocht is er dus geen tijd voor de geplande rust en moet er gewerkt worden om het kamp voor te bereiden op stortregen. Rond elke tent zijn leden greppels aan het graven die het water moeten tegenhoude­n. Wat verder zijn ze zeilen over de tribune bij het kampvuur aan het vastmaken. “Gelukkig hadden we sowieso extra zeilen besteld omdat we wisten dat het weer niet fantastisc­h zou zijn”, zegt Dries.

Dinsdagnam­iddag kregen alle 195 scoutskamp­en in het zuidoosten van het land – waar de meeste regen wordt verwacht – ook een sms van Scouts & Gidsen Vlaanderen waarin staat wat ze moeten doen bij code oranje. “Ze moeten een schuilplaa­ts voorzien voor de leden, de richtlijne­n volgen van de lokale overheden, boswachter­s en kampeigena­ars en verre tochten schrappen”, zegt Jan Van Reusel van Scouts & Gidsen Vlaanderen.

Modder

Slecht weer betekent dus ook de plannen aanpassen, want buitenacti­viteiten zullen wellicht niet mogelijk zijn. “We zouden normaal naar een hoogteparc­ours gaan, maar dat zullen we verzetten naar een dag dat het wel mooi weer is. Al twijfel ik of dat wel mogelijk zal zijn met corona, want iets regelen voor een groep is nu heel wat moeilijker”, zegt Pommeline Jordens (19) van de scouts van Lint die op kamp is in Jalhay in Luik. Zij kwam dinsdagmid­dag samen met 21 andere groepslede­n toe met de trein en de fiets. “Sommigen hadden slecht ingepakt en hebben nu kletsnatte kleren.”

Het kampterrei­n heeft duidelijk ook al geleden onder de regen. Hier en daar glijdt iemand uit in de modder. En de greppels en het zelfgegrav­en toilet, die lopen al over. “We hebben het geluk dat de voorbije twee weken een andere tak van onze scouts hier al op kamp was. We moeten dus niet meer vanaf nul beginnen te bouwen, dat zou echt onbegonnen werk zijn in de regen. Al zijn door de regen van vandaag de tenten wel vuil vanbinnen.”

Geen rivier

Het is gewoonlijk hetgene wat het kampterrei­n zo mooi maakt, maar deze keer zijn de jeugdbeweg­ingen die geen rivier in de buurt hebben erg tevreden. Nu hoeven ze zich daar tenminste al geen zorgen over te maken. “Een riviertje is super om even af te koelen. Deze keer waren we vrij laat om het kampterrei­n vast te leggen en dus werd het eentje zonder water. Wat toevallig erg goed uitkomt, want dan kan dat al niet voor overlast zorgen”, zegt Dries De Korte. Maar niet alleen water kan voor problemen zorgen. Veel kampterrei­nen zijn omgeven door bomen die kunnen omwaaien. “Als we dat beginnen te merken, dan zullen we het kamp ontruimen”, zegt Dries.

Of het nu regent of niet, de jeugdbeweg­ingen zijn vooral heel blij dat ze dit jaar op kamp konden vertrekken. Klagen over het weer, wordt er dus niet gedaan. “We zijn doodgelukk­ig”, zegt Doris Leys (19) van scouts Jobertus. “We mogen hier alles doen wat we willen omdat we een bubbel vormen, van afstand en mondmasker­s is hier geen sprake. De regen is het minste van onze zorgen. Wij zijn al blij dat we hier kunnen zijn dit jaar.”

 ??  ??
 ?? FOTO DBA ?? De scouts van Lint die op kamp is in Jalhay in Luik.
FOTO DBA De scouts van Lint die op kamp is in Jalhay in Luik.
 ?? FOTO DBA ?? Scouts Jobertus uit Brasschaat treft voorbereid­ingen.
FOTO DBA Scouts Jobertus uit Brasschaat treft voorbereid­ingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium