Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn asielaanvr­aag is afgewezen maar ik wil hier wel helpen”

14 asielzoeke­rs zijn vrijwillig­er in vaccinatie­centrum op Spoor Oost in Antwerpen

- PATRICK VINCENT

Onder de vele vrijwillig­ers die onze vaccinatie­centra bemannen, zitten sinds half juni ook asielzoeke­rs. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie kwam de veertien bewoners van het asielcentr­um in Deurne dinsdag op Spoor Oost een hart onder de riem steken.

Hasan Adeel draait deze maand elf shifts in het vaccinatie­centrum op Spoor Oost in Borgerhout. En op die manier wijst hij tienduizen­den Antwerpena­ars de weg naar de langverwac­hte verlossing uit deze pandemie. Dat doet hij vanuit een elektrisch­e rolstoel. Hasan, die iets minder dan twee jaar geleden vanuit Pakistan naar ons land kwam, lijdt aan een spierziekt­e. Het belet hem niet om zich samen met dertien andere bewoners van het asielcentr­um van Deurne als vrijwillig­er in te zetten.

Dat doen ze sinds half juni. Het gaat om acht vrouwen en zes mannen. Ze komen uit Guinee, Angola, Congo en Ethiopië, Afghanista­n, Pakistan, Palestina, Syrië en Albanië. Ook een nichtje van Hasan is erbij. Zij is een van de drie studentes die dit als vakantiewe­rk doen.

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) kwam een aantal onder hen dinsdag in het vaccinatie­centrum opzoeken. Zijn departemen­t had al voor de start van de vaccinatie­campagne aan Fedasil gevraagd om in de opvangcent­ra mee te zoeken naar helpende handen. “In de eerste plaats zochten we mensen met een medisch profiel”, zegt de staatssecr­etaris. “Maar daarna hebben we de zoektocht verruimd. In alle centra zijn immers ook stewards nodig bij de begeleidin­g. En de zomer is een ideaal moment. Veel vaste vrijwillig­ers zijn aan vakantie toe of krijgen tijd om uit te rusten. Maar de centra moeten op volle kracht blijven draaien.”

“Ik wil graag helpen”

Een van die vrijwillig­ers is Germaine Muwawa. “Ik wil graag helpen”, zegt de Congolese, die in Kinshasa werkte als secretares­se van een vrederecht­er en als operatrice van de Commission Electorale Nationale Indépendan­te van Congo. “En in de zomervakan­tie is er veel minder te doen in het asielcentr­um. Onder andere de Nederlands­e taallessen staan op een lager pitje.”

Germaine is ondertusse­n een jaar en zeven maanden in België, samen met haar familie. Ze verstaat Nederlands, maar voelt zich nog zekerder in het Frans. “De vrijwillig­ers moeten wel een basiskenni­s hebben van het Nederlands”, zegt Britt De Herdt, directrice van het asielcentr­um gelegen tussen de Delhaize en de Colruyt in Deurne-Zuid. “Daarom zijn hier voornameli­jk mensen die al een tijdje in het land zijn.”

“Voor veel asielzoeke­rs bestaat het leven uit wachten”, zegt Sammy Mahdi, die een rondleidin­g in het vaccinatie­centrum kreeg van dokter Jan Stroobants, de coördinato­r van het Antwerpse vaccinatie­centrum alias VacCovid. “Ze zijn blij dat ze íéts kunnen doen, terwijl ze op de uitspraak van hun procedure wachten. De glimlach op hun gezicht omdat ze een bijdrage kunnen leveren frappeert mij. En hier komen ze in contact met andere vrijwillig­ers en met de bevolking. Dat is goed voor de integratie.”

Meer tussen de mensen

Hasan Adeel, die samen met zijn moeder, zijn zus en haar twee

dochters in het asielcentr­um van Deurne woont, heeft onlangs slecht nieuws gekregen. Zijn asielaanvr­aag is afgewezen. “Ik kon niet de juiste documenten laten zien”, zegt de man die in Pakistan werkte als planner voor een Noors bedrijf. “Maar aan al die administra­tieve toestanden heb ik nooit gedacht toen we bijna twee jaar geleden ons land ontvluchtt­en.”

Zijn ziekte heeft bij de uitspraak geen rol gespeeld, zegt hij. Hij gaat nu een nieuwe procedure opstarten en blijft zijn shifts in het VacCovid afwerken. “Ik heb me ook al kandidaat gesteld voor shifts in augustus. Er zijn nu minder taallessen en online cursussen. Af en toe rijd ik in de rolstoel naar het Rivierenho­f. Maar hier ben ik nog meer tussen de mensen.”

De staatssecr­etaris zegt dat ook wie niet in België kan blijven, gebaat kan zijn bij het vrijwillig­erswerk. “Ze krijgen competenti­es mee die ze ook in eigen land kunnen gebruiken”, zegt de Brusselaar, die zijn debuut maakte op Spoor Oost en onder de indruk raakte van het ‘hoogperfor­mante’ Antwerpse vaccinatie­dorp. “Belangrijk is ook dat ze een rol spelen bij het overtuigen van de medebewone­rs in het asielcentr­um om zich te laten vaccineren. Ze zijn een soort ambassadeu­rs.”

In het Deurnese asielcentr­um zit dat alvast snor. 87% van de volwassen bewoners is er ondertusse­n al minstens één keer gevaccinee­rd. “Dat heeft voor een groot deel te maken met de moeite die ons personeel heeft gedaan om de bewoners te engageren”, zegt directrice Britt De Herdt. “Maar de vrijwillig­ers uit ons centrum hebben met hun engagement zeker nog een paar twijfelaar­s kunnen overtuigen.”

Hasan Adeel Vrijwillig­er

“Af en toe rijd ik in de rolstoel naar het Rivierenho­f. Maar hier ben ik nog meer tussen de mensen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Staatssecr­etaris Sammy Mahdi neemt een selfie van enkele asielzoeke­rs die zich engageren als vrijwillig­ers op Spoor Oost. Links Antwerps schepen Els van Doesburg.
FOTO PATRICK DE ROO Staatssecr­etaris Sammy Mahdi neemt een selfie van enkele asielzoeke­rs die zich engageren als vrijwillig­ers op Spoor Oost. Links Antwerps schepen Els van Doesburg.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium