Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rederijen schrappen Antwerpse haven als stop

Schepen wijken uit naar Le Havre

- CHRISTOPH MEEUSSEN

De rederijen Maersk en MSC schrappen deze zomer Antwerpen als stop op een van hun reguliere gezamenlij­ke diensten. Antwerpen deelt in de klappen door de wereldwijd­e drukte.

Maersk en MSC delen in de zogeheten 2M-alliantie elkaars schepen. Dat gebeurt onder meer op de ‘dienst’ AE55. Zoals De Lijn vaste buslijnen met vaste haltes heeft, zo vaart deze dienst tussen het Verre Oosten en Noord-Europa, met halte in onder andere Antwerpen.

Maar de 2M-partners schrappen in de komende zes weken de aanloop in Antwerpen. “Door hoge densiteit op de yard (het containerp­lein nabij een kaai, red.) en uitzonderl­ijke wachttijde­n in Antwerpen heeft Maersk beslist om de AE55-dienst Antwerpen te schrappen en (het Noord-Franse, red.) Le Havre in te voegen, dit voor de komende zes vaarten.”

Coronavrac­ht

De rederijen groeperen vracht voor Antwerpen nu op een andere lijn.

Extra coronavrac­ht (denk aan extra laptops, headsets, bureaustoe­len, ...), verstoorde vaarschema’s, enzovoort, het zorgt wereldwijd al langer voor problemen. Vertraging­en hebben ook een zelfverste­rkend effect. Containers voor de uitvoer die niet wegraken van een terminal, staan ook in de weg om efficiënt inkomende containers te behandelen.

“Die congestie is wereldwijd, inderdaad”, zegt Michel Marstboom, gedelegeer­d bestuurder van Maersk Line Belgium. “Ik las recent dat er te allen tijde ergens 340 schepen liggen te wachten om aan te kunnen meren. De exponentie­el gestegen vraag, maar soms ook coronamaat­regelen die terminals iets minder productief maken, dat geeft dat sneeuwbale­ffect. Hoe het na die zes weken gaat zijn? Dat is koffiedik kijken.”

Vijf dagen wachten

Volgens Marstboom heeft Antwerpen qua volumes nog vrij goed standgehou­den. “Qua congestie valt het hier nog mee. We spreken van wachttijde­n van vijf dagen. In Amerikaans­e havens is dat twee weken, in Afrikaanse havens drie weken. Maar ook vijf dagen is al veel, bijvoorbee­ld vanwege de kostprijs voor het charteren van containers­chepen. En ook: meer containers op het water versterkt ook het tekort aan containers op land.”

Ter illustrati­e, één dag een schip huren met plaats voor 8.500 containers kostte in 2020 nog zo’n 25.000 euro. In 2021 liep dat op tot meer dan het dubbele.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De komende zes weken stoppen rederijen Maersk en MSC niet in de Antwerpse haven.
FOTO JORIS HERREGODS De komende zes weken stoppen rederijen Maersk en MSC niet in de Antwerpse haven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium