Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aanslag in Nice is een spoor van verdriet voor de rest van ons leven”

Antwerpena­ar Dennis verloor vijf jaar geleden zijn vader

- NETTE LOOTS FRANK POOSEN

Wie denkt aan 14 juli, denkt meteen aan de Franse nationale feestdag. Toch is het voor velen een dag van rouw. Vijf jaar geleden vond het ergste drama uit de geschieden­is van Nice plaats toen een vrachtwage­n inreed op de Promenade des Anglais. 86 mensen kwamen om het leven, waaronder drie slachtoffe­rs uit Antwerpen, en meer dan vierhonder­d mensen raakten gewond. Vandaag is het verdriet nog steeds groot. “Mijn vader is altijd mijn held geweest”, zegt de zoon van een Antwerps slachtoffe­r. Ter herdenking worden ’s middag 86 witte duiven losgelaten in Nice.

14 juli 2016, Nice. Rond 22u komen duizenden toeschouwe­rs samen op de Promenade des Anglais. Het gaat om een mix van Fransen en toeristen van over de hele wereld. De boulevard vormt een scheiding tussen de fel blauwe Middelland­se Zee en de grootste casino’s en luxehotels uit de belle époque. Kortom, de ideale plaats om het vuurwerk van de Franse nationale feestdag te bewonderen.

Om 22.34u, vlak na het vuurwerk, komt een witte vrachtwage­n van 19 ton met hoge snelheid de drukbezoch­te promenade opgereden. Pas na twee kilometer kan de politie het voertuig tot stilstand brengen. De dader, de 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel, wordt doodgescho­ten.

De balans na de gruwelijke dodenrit is zwaar. 86 mensen komen om het leven, onder wie twaalf kinderen, en meer dan vierhonder­d mensen raken gewond. De toenmalige president van de regio Provence-Alpes-Côte d‘Azur, Christian Estrosi, spreekt over “het ergste drama uit de geschieden­is van Nice”.

Terreurorg­anisatie IS eiste de aanslag op, al is er nog altijd geen bewijs gevonden dat Bouhlel werkelijk in hun opdracht handelde. De inlichting­endiensten vonden geen elementen die de terrorist aan IS linkt.

Bouhlel had de aanslag goed voorbereid. De truck was gehuurd en de dagen voordien had hij verschille­nde keren de buurt verkend. Hij nam zelfs wat selfies van hem en voor de truck op de Promenade des Anglais een dag eerder. De politie vond die beelden op zijn telefoon na de aanslag.

Drie Antwerpse slachtoffe­rs

Bij de aanslag zijn drie Antwerpena­ren omgekomen. Igor Chelechko (47), een Belg met Russische roots, was vader van vier kinderen en woonde in Ekeren.

Igor heeft doorheen zijn leven de meest uiteenlope­nde jobs gehad. Van het kopen en verkopen van auto’s naar een eigen winkelzaak en vrachtwage­nchauffeur. Hij was zeer gelovig en actief bij de Russisch-orthodoxe kerk aan de

Loosplaats in Antwerpen. “Elke zondag gingen we met heel het gezin naar de misviering. Mijn vader en ik deden altijd dienst in de kerk en hielpen de pastoor.”

Voor de aanslag was Igor afgereisd naar Nice, waar hij enkele weken ging wonen. Daar zou hij werken in de plaatselij­ke Russisch-orthodoxe kerk. “Toen we het hartversch­eurend nieuws vernomen dat mijn vader slachtoffe­r was van deze gruwelijke aanslag, was heel de familie in shock”, vertelt Dennis. “We konden het niet geloven.”

“Mijn vader was een heel goed persoon”, zegt zoon Dennis. Hij was 18 jaar toen hij zijn vader verloor. “Hij was er altijd voor mij, in goede en in slechte tijden. De persoon die het meest voor mij betekende. Hij is altijd mijn held geweest.”

De familie is heel dankbaar voor de steun die ze hebben gekregen van vrienden en kennissen. Maar vijf jaar later blijven de dagen

Dennis Chelechko

“Ik denk nog regelmatig aan mijn vader, maar ik moet ermee leren leven. Hij was zelf 18 jaar toen hij zijn vader verloor.”

rond 14 juli een moeilijke periode. “Dit laat een spoor van verdriet na voor de rest van ons leven. Ik denk nog regelmatig aan mijn vader, maar ik moet ermee leren leven. Hij was zelf 18 jaar toen hij zijn vader verloor.”

Ook Natalya Otto (57) en haar levenspart­ner Roman Ekmaliyan (56), een Belg van Georgische afkomst, kwamen om het leven. Zij waren op vakantie in Nice. Natalya was van Kazachse afkomst en woonde in Brasschaat. Ze gaf les aan de kinderen van Russische expats die hier hun moedertaal willen onderhoude­n. Haar familie wenste niet te reageren.

Assisenpro­ces

Volgend jaar zal het assisenpro­ces plaatsvind­en, van 5 september tot 15 november. Doordat de dader meteen na de aanslag door Franse politieage­nten gedood werd, zal het hof van assisen in Parijs nu de betrokkenh­eid van acht andere personen onderzoeke­n. Het gaat daarbij vooral om leden uit de entourage van Bouhlel of tussenpers­onen die betrokken zouden zijn bij de handel van wapens die voor Bouhlel bestemd waren.

Minstens 865 personen of vereniging­en hebben zich in de zaak burgerlijk­e partij gesteld. Dennis en zijn familie hebben besloten zich geen burgerlijk­e partij te stellen. “Ik hou me niet zo bezig met processen”, zegt hij.

De Franse staat heeft aan de slachtoffe­rs en hun nabestaand­en – ongeveer tweeduizen­d mensen in totaal – tot nu al meer dan 83 miljoen euro uitbetaald. Vierhonder­d anderen wachten op een schadeverg­oeding omdat hun dossier nog altijd niet is afgerond en hun medische toestand nog altijd niet is gestabilis­eerd.

Witte duiven

Om de slachtoffe­rs te herdenken zullen op het middaguur 86 witte duiven in Nice worden losgelaten. Om 22.34u precies, het tijdstip waarop de aanslag begon, zullen 86 lichtbunde­ls de nacht verlichten vanop de Promenade des Anglais.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? De vrachtwage­n reed op de Promenade des Anglais in op een mensenmass­a.
FOTO AFP De vrachtwage­n reed op de Promenade des Anglais in op een mensenmass­a.
 ?? FOTO RR ?? Natalya Otto (57) en haar levenspart­ner Roman Ekmaliyan (56) kwamen om het leven.
FOTO RR Natalya Otto (57) en haar levenspart­ner Roman Ekmaliyan (56) kwamen om het leven.
 ?? FOTO RR ?? Igor Chelechko (47), een Belg met Russische roots, overleed tijdens de aanslag in Nice. Naast hem zijn zoon Dennis. “Elke zondag gingen we met heel het gezin naar de misviering. Mijn vader en ik deden altijd dienst in de kerk en hielpen de pastoor.”
FOTO RR Igor Chelechko (47), een Belg met Russische roots, overleed tijdens de aanslag in Nice. Naast hem zijn zoon Dennis. “Elke zondag gingen we met heel het gezin naar de misviering. Mijn vader en ik deden altijd dienst in de kerk en hielpen de pastoor.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium