Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drietal riskeert tot twee jaar cel voor wapenopsla­gplaats Linkeroeve­r

- (vdaa)

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot twee jaar celstraf geëist tegen drie Russen die op Linkeroeve­r een opslagplaa­ts voor illegale wapens zouden hebben beheerd.

De wapenopsla­gplaats bij Shurgard op Linkeroeve­r werd ontdekt op 9 september 2020, omdat de huur van de garagebox al een tijd niet meer werd betaald. Uit onderzoek bleek dat drie mannen van Russische origine de box zouden hebben gehuurd, op vraag van ‘een criminele organisati­e’.

De inhoud van de box deed bij politie en justitie de alarmbelle­n afgaan, omdat de drie beklaagden gesitueerd kunnen worden in het radicale islamistis­che milieu van Tsjetsjene­n. In de box lagen niet alleen automatisc­he vuurwapens, munitie en pepperspra­y, maar ook politie-uniformen, -badges en een radiopost van de politie. Daarnaast lagen er nog holsters, colsonband­jes en een hamer. Op de hamer werd DNA teruggevon­den van de eerste beklaagde, de vermeende huurder van de box.

“Mijn cliënt zegt niet de huurder te zijn”, aldus zijn raadsman Bayram Yigit. “Er werd hem gewoon 50 euro aangeboden om bij Shurgard te informeren of er nog schulden openstonde­n. Wat er precies in die box lag, wist hij niet. Hij zegt ook nooit in die box te zijn geweest.”

Een medewerkst­er van Shurgard wees eerste beklaagde nochtans aan als de man die vaak kwam voor de box. “Kan niet”, aldus de verdachte. “Toen het contract werd afgesloten, was ik niet in België.”

Yigit vroeg de vrijspraak voor het bezit van illegale wapens en de deelname aan een criminele organisati­e. Het OM vroeg twee jaar, waarvan een deel met uitstel, en een boete van 1.600 euro.

Tegen de twee medebeklaa­gden, die verstek lieten, vordert het OM een effectieve celstraf. Een van hen moet nog een gevangenis­straf van vijf jaar uitzitten voor een moordpogin­g.

Uitspraak op 15 juli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium