Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een land zonder hitteproto­col is nu al verloren”

Zo houden onze olympiërs hoofd en lichaam koel op de warmste Spelen ooit

- HANS JACOBS

Welkom in de bakoven. Met een gemiddelde van 33 graden en 75 procent luchtvocht­igheid wordt Tokio 2021 de warmste Spelen ooit. De grootste lichting van Team Belgium stapt vandaag het vliegtuig op, met onder meer pistier Jolien D’hoore. We gingen een rondje – coronaproo­f – zweten samen met de bronzen medaillewi­nnares van Rio 2016 tijdens haar proefsessi­e in de klimaatkam­er. “Het voelt alsof ik niets aanheb op mijn fiets.”

BLIJF ONDER DE 40 GRADEN

Het wordt niet alleen bakken en braden, het wordt bakken en braden in een extreem vochtige warmte.

Dokter Johan Bellemans, chief medical officer van Team Belgium: “Het doel is simpel: de temperatuu­r in de kern van je lichaam onder de 40 en liefst onder de 39,5 graden houden. Dat is de drempel waarop de prestaties afbotten. Het probleem: die extreem goedgetrai­nde atleten hebben geen waarschuwi­ngsmechani­sme dat aangeeft dat ze in de buurt van 40 graden komen. Ze zijn het gewoon om moe te zijn, die gaan daar door. Maar dan zijn ze wel aan het oververhit­ten, en dat is niet meer gezond. Als je aan 40, 41 graden zit, krijg je die beelden van zwijmelend­e atleten. En in het ergste geval zijn er al doden gevallen. Een land dat geen hitteproto­col heeft, is bij voorbaat verloren.”

WEG MET DE KLASSIEKE IJSVEST

De ‘klassieke’ ijsvest? Die ziet er flashy uit, maar je bent er niets mee in Tokio. Hij is lomp en koelt te snel af, waardoor je gaat beven en te veel energie verliest. Ook het snufje waarmee de Amerikanen in Rio 2016 uitpakten, volstaat niet.

Bellemans: “In Rio was iedereen jaloers op hun elektrisch aangestuur­de ijsvesten, gekopieerd van de gevechtstr­oepen in Afghanista­n die in bloedhete omstandigh­eden moesten vechten. Het probleem: die batterijen gingen niet lang mee, ze werden warm, waren alleen goed vooraf want in competitie mocht je ze niet gebruiken. Kortom, vooral veel show. Het illustreer­t wel dat elk land zoekt.”

De oplossing nu is ‘gradueel afkoelen’. Een veel gebruiksvr­iendelijke­re vest kan worden ‘gevuld’ met coolingpac­ks naar keuze, ofwel in 6 ofwel in 15 graden.

Bellemans: “Dat is de agressieve koeling, maar wel op maat van de atleet en discipline.”

Dat soort ijsvesten wordt voor, tussen en na wedstrijde­n gebruikt.

“Je mag wel niet te snel voor een wedstrijd beginnen te koelen, want je verbruikt energie als je het koud hebt. Maar ook niet te laat, anders moet je te agressief koelen.”

BEWAAR DE KOELTE LANGER

Bioracer, een Belgisch bedrijf dat wereldverm­aard is voor zijn sportkledi­j, experiment­eerde met verschille­nde weefpatron­en.

Bellemans: “Door de textuur blijft het pak tijdens een wedstrijd langer koeler. Je kunt tijdens een wedstrijd niet zomaar coolingpac­ks in kledij steken of ‘frutselen’ aan een pak, een atleet wil dat zijn tenue perfect zit. Dus moet je iets anders bedenken.”

Niet alleen de textuur helpt, een chemische coating (Devan

Chemicals) verhoogt het koeleffect.

D’hoore: “Het is heel dunne stof, het voelt aan alsof ik niets aanheb op mijn fiets. (lacht) Ik heb dat pak ook al op de piste uitgetest.”

VERDEEL HET ZWEET

Remco Evenepoel, Wout van Aert, Jolien D’hoore en Lotte Kopecky, Marten Van Riel en co… De wielrenner­s en de triatleten zullen wieler- en triatlonpa­kken met lijntjes grafeen gebruiken tijdens de wedstrijd.

Bellemans: “Dat is een geleidend materiaal dat de warmte van de warmste plaatsen van het lichaam geleidt naar de rest van het lichaam. In plaats van bijvoorbee­ld alleen onder je oksel te zweten, kun je warmte verliezen over je hele lichaam. En dus wordt de warmte efficiënte­r afgevoerd.”

D’hoore: “Dat is toch een verschil, de hittebeeld­en geven ook aan dat het frisser is en blijft. Al die hulpmiddel­en om de warmte te bestrijden, kunnen het verschil maken tussen wel of geen medaille. Dat hangt af van details, maar de warmte is meer dan een detail. Dit is superbelan­grijk.”

SPRAY HET LICHAAM KOUD

Het Belgische Naqi was in de wielerwere­ld al bekend met onder meer zijn speedgel, een soort crème met bolletjes die de luchtweers­tand vermindert, handig voor een tijdrit. Voor de olympiërs ontwikkeld­e het nu een spray die een koude-effect creëert.

Bellemans: “Tijdens een competitie kun je sprayen, maar evengoed kun je er je truitje mee inspuiten.”

Er zitten ook gekoelde handdoeken in de tas van onze olympiërs. D’hoore: “Ik heb nu voor het eerst zo’n spray uitgetest. Dat geeft voor even een frisser gevoel.”

“Wie niets doet, is bij voorbaat verloren. Details maken het verschil tussen wel of geen medaille. Dit is meer dan een detail.” Jolien D’hoore

ELKE ATLEET ZIJN ZWEETPROFI­EL

Van elke olympiër die wil, wordt een hitte- en zweetprofi­el bepaald.

D’hoore: “Ik wist al dat ik bijvoorbee­ld niet goed tegen de warmte kan. Dat is nu zwart op wit bewezen. (lacht) Ik kon mij daar dan ook op voorbereid­en en op trainen.”

De isotone sportdrank – aan de hand van een zweetprofi­el voor elke atleet individuee­l bepaald, een combinatie van koolhydrat­en, zouten en mineralen – blijft een klassieker. Er wordt ook geëxperime­nteerd met icecrunche­s – je vriest sportdrank in en neemt geschilfer­d ijs in voor de start. Niet onbelangri­jk: dat kan een aanslag op maag en darmen zijn.

TEST OP DE GEWENSTE

TEMPERATUU­R

D’hoore testte zich in de klimaatkam­er van de KULeuven – een van de klimaatkam­ers waarin de olympiërs zich kunnen testen op 28,5 graden.

D’hoore: “Je zou denken: op de piste in Tokio maakt dat niet veel uit, want je rijdt toch niet buiten in de zon? Maar rond de 30 graden ervaar ik al veel nadelen van de warmte. Op een wielerpist­e is het constant tussen 28,5 en 30 graden.”

Met enkele drukken op een paar knoppen simuleer je in een klimaatkam­er een training waar dan ook ter wereld.

“Vooral die blazer in de kamer maakt het warm. Zodra ik een inspanning doe en in het rood ga, voel ik dat wel.”

SLIK EEN THERMOPIL

De kennis over wanneer een atleet aan het oververhit­ten is, is enorm toegenomen sinds de thermopill­en.

Bellemans: “Die slikken atleten in en meten de kerntemper­atuur. Je kunt een atleet volgen wanneer hij of zij aan het opwarmen is. Bij triatleten zie je dat de temperatuu­r al oploopt tijdens het zwemmen, en in het begin van het fietsen koelt het even af door de wind.”

Via een app op een smartphone kan de temperatuu­r worden uitgelezen.

“Dat is super voor de coaches, want ze weten wanneer precies er moet worden gekoeld.”

 ?? FOTO BELGA ?? Jolien D’hoore tijdens een test in de klimaatkam­er van KU Leuven.
FOTO BELGA Jolien D’hoore tijdens een test in de klimaatkam­er van KU Leuven.
 ?? FOTO RR ?? De ijsvest anno 2021: een gebruikvri­endelijke vest die gevuld kan worden met coolingpac­ks.
FOTO RR De ijsvest anno 2021: een gebruikvri­endelijke vest die gevuld kan worden met coolingpac­ks.
 ?? FOTO RR ?? Een speciaal voor de olympiërs ontwikkeld­e spray die een koudeeffec­t creëert.
FOTO RR Een speciaal voor de olympiërs ontwikkeld­e spray die een koudeeffec­t creëert.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium