Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Of er in de toekomst een medaille inzit? Dat is voorbarig”

Jette De Jong uit Wildert haalt als eerstejaar­s knappe negende plaats op EK

- (kvlo)

De Belgische jeugdruite­rs kunnen tevreden terugkijke­n op hun dressuur-EK in het Spaanse Oliva. Zowel de junioren als de young riders reden naar een vijfde plaats in de teamcompet­itie. Individuee­l behaalde Jette De Jong een toptienpla­ats. Als eerstejaar­sjunior biedt dat veel perspectie­f om in de toekomst een medaille te pakken.

“In mijn drie proeven met Heavenly Charming reed ik telkens boven de 70%, met als apotheose 75,845% in de afsluitend­e kür op muziek, goed voor een negende plaats in de totaaluits­lag”, zegt de amazone uit Wildert. “Vorig jaar ben ik in volle coronatijd overgestap­t naar de junioren. Ik heb intensief kunnen trainen, al heb ik kunnen vaststelle­n dat ook ervaring een grote rol speelt. Daarom dat ik voor het EK mikte op een toptienpla­ats. Als je naar de buitenland­se concurrent­ie keek, was dat realistisc­h. Velen hebben meer wedstrijde­rvaring en dat scheelt.”

Volgend jaar schuiven er door hun leeftijd veel concurrent­en door naar de young riders, terwijl De Jong nog junior blijft. Zit er dan misschien een medaille in? “Dat is toch wat voorbarig. Wat ik wel weet, is dat het nooit perfect zal zijn en er altijd marge zal zijn.”

Met de ploeg strandde België uiteindeli­jk op amper 1,5% van het podium.

“Het ligt niet aan de kwaliteit van de paarden noch aan de kwaliteit van de ruiters”, zegt Carmen De Bondt, trainster van meerdere EKruiters. “Het verschil is dat onze jeugd nog moet leren om onder druk te presteren.”

Een stelling waar De Jong volledig achterstaa­t. “Dan komen we weer terug bij die wedstrijde­rvaring, hè.”

De Bondt is evenwel hoopvol. “Zes jaar geleden was het EK ook in Oliva en ik zie veel progressie. Nu hadden we drie junioren en young riders in de individuel­e finale. Vroeger was dat anders. Wat me ook opvalt, is dat de jongeren die sterk presteren dat ook doen op school. Ze werken hard. Op termijn zullen ze daarvoor beloond worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium