Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tot voor kort wisten we zelfs niet dat er überhaupt plannen waren”

Infrabel blijft geloven in bovengrond­s goederensp­oor haven, maar bewoners Weegbreela­an zien dat niet zitten

- MARC WOUTERS

“In 2012 pleitte N-VA voor het maximaal ondergrond­s brengen van toekomstig­e ontwikkeli­ngen, zoals de ondergrond­se vertakking Oude Landen en de tweede spoortoega­ng. Wat ze nu doen, is het omgekeerde.”

De Vlaamse regering besloot in 1998 om een extra bovengrond­s spoor aan te leggen voor het goederenve­rvoer in de Antwerpse haven. Spoorwegbe­heerder Infrabel moest een eerdere bouwvergun­ning aanpassen in verband met de fauna en flora in het natuurdome­in Oude Landen in Ekeren. Extra minderhind­ermaatrege­len, na protest van omwonenden, zijn voorlopig niet voorzien.

De ongelijkgr­ondse kruising Oude Landen zou in Ekeren vertrekken en eindigen in Lier. Nadat eerder een bouwvergun­ning moest worden aangepast, heeft Infrabel er een nieuwe aangevraag­d. Opnieuw is er protest, maar nu vooral vanuit de Weegbreela­an. “Wij wisten lange tijd van niets”, zegt Günther Croisiau van het buurtcomit­é.

Om het goederenve­rvoer per spoor te verbeteren en te stimuleren, zijn er volgens Infrabel weinig andere mogelijkhe­den dan de nieuwe kruising te verplaatse­n naar de Oude Landen in EkerenDonk. De spoorlijne­n komen op een verschille­nde niveaus te liggen en kruisen elkaar zo niet langer, wat de wachttijde­n verkort.

Het project is zeer ingrijpend voor Ekeren. De Weegbreela­an is de zwaarst getroffen wijk. “De bewoners die hier al vijftien jaar wonen, waren tot voor kort niet eens op de hoogte van de plannen van Infrabel. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat we bewust doodgezweg­en werden”, zegt Günther Croisiau.

Als de plannen worden uitgevoerd zoals ze voorliggen, wordt het een sociaal en financieel drama voor de Weegbreela­an. Zeker voor wie aan het spoort woont. “De sporen komen 13,7 meter dichter bij de huizen en liggen 2,3 meter hoger. De dichtstbij­zijnde huizen liggen in de toekomst op vijftien meter van de talud en 35 meter van de sporen. De hoogte van de geluidssch­ermen reiken tot een meter onder de nok van hun dak.

Jenny Van Goethem en haar gezin is één van de slachtoffe­rs. Zij verliest ongeveer vijf meter tuin. ”Toegegeven: ik huur dat stuk grond van de NMBS”, vertelt Jenny. “Met de huidige toestand kan ik leven. Onze slaapkamer­s liggen aan de voorzijde en ons huis is goed geïsoleerd. Maar als het spoor dertien meter van onze achtergeve­l komt te liggen, vrezen we voor de leefbaarhe­id in huis.”

Paul De Koninck woont graag aan het spoor. “Maar als de machinist in de toekomst mijn kopkussen kan opschudden, ben ik niet meer mee. Verhuizen heeft geen zin. Wie koopt er nu mijn huis?”

Gevaarlijk­e goederen Door de toenemende geluidsove­rlast, de luchtvervu­iling en de trillingen wordt volgens Croisiau

de hele wijk onleefbaar. Op het spoor worden gevaarlijk­e goederen vervoerd. “De veiligheid van transport van gevaarlijk­e goederen wordt deels door Europa geregeld. Nederland heeft bovenop de Europese regels extra afspraken opgenomen voor de veiligheid van de omwonenden. Onder meer naar aanleiding van de giframp in Wetteren. België heeft niets gedaan”, benadrukt Croisiau.

“De plannen slepen al meer dan twintig jaar aan”, zegt districtsr­aadslid Guido Staes (Groen). “De vergunning is een paar keer aangevraag­d, geweigerd of ingetrokke­n. Ieder keer werden een paar komma‘s veranderd, maar aan het project zelf werd niets gewijzigd.”

Het laatste negatief advies kwam er onder meer omdat geen rekening werd gehouden met de vleermuize­npopulatie. Er wordt

nu een vleermuize­nconstruct­ie voorzien ter hoogte van de oude onderdoorg­ang van de Laarse beek. Ondergrond­s

Vanaf Merksem tot Lier wil Infrabel het spoor ondergrond­s leggen. Kostprijs: 3,2 miljard euro. “Voor Ekeren wil men geen paar honderd miljoen extra uitgeven om het spoor wat langer ondergrond­s te laten verlopen”, zegt

Günther Croisiau

Buurtcomit­é Weegbreela­an

Croisiau. “In 2012 pleitte de N-VA in haar verkiezing­sprogramma voor het maximaal ondergrond­s brengen van toekomstig­e ontwikkeli­ngen, zoals de ondergrond­se vertakking Oude Landen en de tweede spoortoega­ng. Wat ze nu doen, is het omgekeerde.”

“Een onderzoek in 2013-2014 wees uit dat een ondergrond­se variant niet realiseerb­aar is, hoe jammerlijk ook”, zegt districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (N-VA). Palinckx erkent de problemen in de Weegbreela­an en samen met de districtsr­aad adviseert hij voldoende groen en kwalitatie­ve geluids- en visuele bufffering te voorzien. De raad vraagt Infrabel specifieke communicat­ie te voorzien met de bewoners.

Infrabel wil in gesprek treden

In een reactie zegt Infrabel via woordvoerd­er Thomas Baeken dat ze er alles zal aan doen om de hinder voor de omwonenden en zeker voor die van de Weegbreela­an tot het minimum te beperken. Infrabel wacht de bezwaarsch­riften af om nadien in gesprek te gaan met de betrokkene­n.

Infrabel wijst nog maar eens op het belang van het project. “80% van de goederen rijdt via de toegang Antwerpen-Noord de haven binnen en buiten. Het is de bedoeling van de beleidsmak­ers het goederenve­rvoer per spoor te verdubbele­n van 7 naar 15%. Alleen op die manier kan het transport op de weg vermindere­n. Het project Oude Landen moet een belangrijk­e stap worden om die ambitie te halen”, zegt Baeken. “Mochten de werken niet worden uitgevoerd, zou bij toename van het treinverke­er de hinder voor de buurt sterk toenemen.”

Günther Croisiau heeft eind juni Vlaamse minister Zuhal Demir (N-VA) gevraagd een intendant aan te wijzen om te bemiddelen tussen de bewoners en Infrabel.

 ?? FOTO W&F ?? Deze foto geeft een duidelijk beeld van de situatie. De wijk Weegbreela­an plakt tegen de spoorlijn.
FOTO W&F Deze foto geeft een duidelijk beeld van de situatie. De wijk Weegbreela­an plakt tegen de spoorlijn.
 ?? FOTO MARC WOUTERS ?? De bewoners van de Weegbreela­an maken zich zorgen over de toekomst. De geluidsove­rlast, de luchtvervu­iling door de diesels en de trillingen zullen toenemen, vrezen zij.
FOTO MARC WOUTERS De bewoners van de Weegbreela­an maken zich zorgen over de toekomst. De geluidsove­rlast, de luchtvervu­iling door de diesels en de trillingen zullen toenemen, vrezen zij.
 ?? FOTO MAWO ??
FOTO MAWO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium