Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V denkt rustig na over eventuele versterkin­g bestuur

- KRISTIN MATTHYSSEN

Burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA) van Zoersel lijkt aan te sturen op een nieuwe coalitiepa­rtner om de Zoerselaar­s een stabieler bestuur te gunnen. Aanleiding is het vertrek van gemeentera­adsvoorzit­ter Marcel De Vos uit N-VA. CD&V lijkt de uitverkore­n bruid, maar het is duidelijk dat deze partij haar huid duur wil verkopen.

Marcel De Vos is na schepen Cindy Van Paesschen de tweede politicus die N-VA verlaat en als onafhankel­ijke gaat zetelen. Beiden vonden de N-VA-partijdisc­ipline in Zoersel te zwaar. Ze willen nu meestemmen met de meerderhei­d als het hen zint, maar ook met de oppositie als die waardevoll­e punten aanbrengt. De voorbije maanden deed schepen Van Paesschen dat al enkele keren, waardoor de krappe meerderhei­d in het zand moest bijten. N-VA had elf zetels, nu nog negen, coalitiepa­rtners Groen en Open Vld respectiev­elijk twee en een. En dat op een totaal van 27.

Marcel De Vos benadrukt dat hij Zoersel niet onbestuurb­aar wil maken. Net zoals Cindy Van Paesschen blijft hij zich Vlaamsnati­onalist voelen en betreurt hij het dat ze op 11 juli geen presentje kregen van N-VA, hoewel ze de Vlaamse leeuwenvla­g hadden uitgehange­n. Andere inwoners die dit deden, kregen er wel eentje.

Burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA) gaf zelf op ATV aan dat ze de huidige ‘minderheid­smeerderhe­id’ van 12 op 27 problemati­sch vindt. “Maar het woord ‘onbestuurb­aar’ heb ik niet in de mond genomen”, zegt Verstreken vanop haar vakantiead­res. “Maar de situatie is wel moeilijk werkbaar.”

Dat de muiterij zich binnen de eigen partij voltrekt en de kleine coalitiepa­rtners Groen en Open Vld intussen wel loyaal blijven, noemt ze “des te pijnlijker.”

Hoewel De Vos en Van Paesschen aangeven dat ze geen obstructie­politiek willen voeren, hebben de voorbije gemeentera­den aangetoond dat een onafhankel­ijk raadslid dat af en toe met de oppositie meestemt, een zeer machtig wapen vormt.

Wanneer Verstreken nu over een stabiele partner spreekt, lijkt CD&V de uitverkore­n bruid. Zoersel zal immers als eerste in Vlaanderen het cordon sanitaire niet breken en het water met H-eerlijk Zoersel is ook erg diep. In het pastoriedo­ssier van Halle zou die laatste partij bijvoorbee­ld al zijn principes overboord moeten gooien.

Onbestuurb­aar

Als een gemeente onbestuurb­aar is, bestaat er een decretaal vastgelegd­e procedure van onbestuurb­aarheid. Maar in de praktijk leidt dat vaak nog tot meer chaos. Daarom is in het Vlaams regeerakko­ord een nieuwe procedure voorzien. Juridisch wordt het binnenkort mogelijk dat via het nieuw Vlaams decreet ‘versterkin­g lokale democratie’ er een constructi­eve motie van wantrouwen gestemd kan worden waarbij schepenen vervangen kunnen worden. CD&V Zoersel heeft bakken bestuurser­varing en is met acht zetels afgetekend de tweede grootste partij. “Vanuit CD&V noteren wij de uitspraak van de burgemeest­er dat ze zal gaan praten met de oppositie om een stabiele meerderhei­d tot stand te brengen”, reageert raadslid en Vlaams parlements­lid Katrien Schryvers (CD&V).

Reputatie

“Wij zijn van mening dat de Zoerselaar­s effectief recht hebben op een deskundig en stabiel bestuur. Vanuit CD&V willen wij onze verantwoor­delijkheid opnemen. Maar zowel op inhoudelij­k als op vertrouwen­svlak zal er veel gepraat moeten worden”, zegt Schryvers, die zelf ooit burgemeest­er was met een krappe meerderhei­d van één zetel. “Dat is moeilijk en vraagt veel overleg. En net op het vlak van communicat­ie en overleg - ook met inwoners, ondernemer­s, wijken en vereniging­en - loopt er veel mis in Zoersel. In sommige dossiers hebben wij een andere mening. Zo missen we inzet op betaalbaar wonen voor onze jongeren en klantvrien­delijkheid naar de burger, zoals in de rattenplaa­g.”

Schryvers noemt het spijtig dat de goede reputatie van Zoersel zo’n duik heeft genomen. Ze ziet meerdere oorzaken, zoals een hoop nieuwe mensen en spanningen binnen N-VA.

Al mag natuurlijk ook worden gezegd dat de oppositie in Zoersel al tweeënhalf jaar in vijfde versnellin­g opereert.

 ?? FOTO RR ?? Onafhankel­ijk gemeentera­adsvoorzit­ter Marcel De Vos en onafhankel­ijk schepen Cindy Van Paesschen blijven trouw aan de Vlaamse leeuwenvla­g.
FOTO RR Onafhankel­ijk gemeentera­adsvoorzit­ter Marcel De Vos en onafhankel­ijk schepen Cindy Van Paesschen blijven trouw aan de Vlaamse leeuwenvla­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium