Gazet van Antwerpen Stad en Rand

900.000 euro van minister Dalle voor Sint-Jansburg

- (kma)

Vlaams minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V) bracht dinsdagnam­iddag een bezoek aan Sint-Jansburg. Geen toeval, want de minister tekende voor een investerin­gssubsidie van 900.000 euro, zodat het Centrum voor Jeugdtoeri­sme (CJT) dit jeugdverbl­ijf te midden van de bossen kon kopen en binnenkort ook kan renoveren.

rijmt op Malle, maar het is niet daarom dat de minister SintJansbu­rg uitkoos voor een bezoek. “Die 900.000 euro is nog altijd de grootste investerin­gssubsidie die ik voor een jeugdverbl­ijf onderteken­de”, vertelt de minister. “Zo groot zijn die budgetten voor jeugdverbl­ijven niet, al heb ik vanmorgen nog met collega Zuhal Demir aangekondi­gd dat de Vlaamse regering 5,175 miljoen euro uittrekt om jeugdverbl­ijven en hostels te steunen. Ze hebben een heel moeilijk jaar achter de rug.”

Sint-Jansburg in de Heikantstr­aat ligt afgelegen tussen Drieboomke­nsberg en de Brechtse Heide. De Chirojonge­ns SintFranci­scus en de Chiromeisj­es Sint-Agnes uit Merksem begonDalle nen er in 1937 met de uitbouw van hun ‘buitengoed’. Die invloed is nog duidelijk zichtbaar in de gebouwen. Zo is er aan het hoofdgebou­w De Burcht een kapel met klokkentor­en, want vroeger ging de proost mee op kamp. De Burcht heeft zeventig slaapplaat­sen. Dan is er nog een kleiner gebouw, De Schildknaa­p, met twintig bedden. Met de tentenweid­e inbegrepen kunnen er tot 135 personen overnachte­n.

“In 1974 kwam het beheer in handen van het Centrum voor Jeugdtoeri­sme”, legt centrumver­antwoordel­ijke Geert Bosschaert uit. “Dankzij de steun van de Vlaamse overheid konden we het domein in 2019 overkopen van de vzw Dekanaat Antwerpen, Regio Deurne-Merksem. Het probleem was dat bij het opstellen van het gewestplan ons bos als agrarisch gebied werd ingekleurd. Dankzij een speciaal gemeenteli­jk ruimtelijk uitvoering­splan (GRUP) van de gemeente Malle, is Sint-Jansburg nu geregulari­seerd en liggen we in een zone voor verblijfsr­ecreatie, zodat we bestaansze­kerheid hebben en aan de renovatie van De Burcht kunnen beginnen. We gaan extra dagzalen creëren, enkele kleinere slaapkamer­s bouwen en alles toegankeli­jker maken.”

Alles moet in de lente van 2023 klaar zijn.

 ?? FOTO KMA ?? Minister Dalle en enkele Chiroleden gaan op de foto.
FOTO KMA Minister Dalle en enkele Chiroleden gaan op de foto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium