Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wildcamera levert bewijs van otter

-

In een van de natuurgebi­eden van Natuurpunt Rupelstree­k is een otter vastgelegd op camera. In de buurt van de Rupelstree­k, aan de oevers van Schelde en Rupel, waren er de jongste jaren al waarneming­en. Echt bewijs van een otter in de Rupelstree­k zelf ontbrak, tot nu.

het dier zich daadwerkel­ijk ook in de omgeving heeft gevestigd, is nog niet duidelijk. Extra cameravall­en die zijn geplaatst, moeten daar de komende maanden uitsluitse­l over geven.

Het was natuurfoto­graaf David Van den Broeck die door middel van zo’n cameraval de otter voor het eerst wist vast te leggen. “Het beeld werd gemaakt om 23.30u, wat erop wijst dat de otter heel de dag in het gebied aanwezig was. Otters worden pas actief wanneer het schemert”, vertelt hij.

Sinds 2012 duiken otters hier en daar sporadisch op, maar ze zijn nog steeds zeer zeldzaam in ons land. Op dit moment wordt de otterpopul­atie in België geschat op slechts een tiental exemplaren. “Habitatsve­rsnipperin­g is een groot probleem”, weet Yente De Maesschalc­k van Natuurpunt Rupelstree­k. “Daarom hebben we in de Rupelstree­k al enkele natuurOf gebieden voorbereid op de komst van de otter. Zo werd er tussen de oever van de Rupel en natuurgebi­ed Walenhoek in Niel al een brede ecologisch­e verbinding met verschille­nde eco-tunnels aangelegd. Ook in Rumst wordt zo’n corridor gepland.”

Gezonde biotoop

“Door middel van de extra cameravall­en, hopen we nu te weten te komen of otters het gebied vaker bezoeken. Dat is belangrijk­e info om de natuurgebi­eden beter te beschermen en de natuurkwal­iteit nog optimaler te maken voor de komst van dit bijzondere roofdier. In ieder geval is het bezoek van de otter een teken dat de kwaliteit van onze natuurgebi­eden gestegen is. Otters zijn een biologisch­e indicator voor de gezondheid van een biotoop.”

 ?? FOTO DAVIDVDBRO­ECK_NATURE ?? De cameraval bracht de otter duidelijk in beeld.
FOTO DAVIDVDBRO­ECK_NATURE De cameraval bracht de otter duidelijk in beeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium