Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gewapende burgers verdedigen supermarkt tegen plunderaar­s”

Antwerpena­ar getuigt over chaos en aanhoudend­e rellen na opsluiting oud-president Zuma

-

Lars Moereels Inwoner provincie KwaZulu-Natal “De onrust is zo groot dat ik geloof dat alles kan gebeuren. Er zijn al mensen vermoord.”

Bij de protesten in Zuid-Afrika tegen de opsluiting van oudpreside­nt Jacob Zuma zijn al minstens 72 doden gevallen. Er zou ook al voor 58 miljoen euro schade zijn aangericht. De plunderaar­s bereikten gisteren het dorp waar Antwerpena­ar Lars Moereels met zijn Zuid-Afrikaanse verloofde Tanya Van Der Merwe (28) woont. “Mijn schoonvade­r staat met een wapen op straat om het dorp te verdedigen.”

Lars Moereels en zijn verloofde Tanya Van Der Merwe zitten midden in de chaos van de rellen en plundering­en in Zuid-Afrika. Tanya woont in Ballito, een dorpje aan de kust in de provincie KwaZulu-Natal. De thuisprovi­ncie van ex-president Jacob Zuma. Die laatste werd vorige week opgesloten nadat hij veroordeel­d was tot vijftien maanden cel voor minachting van justitie. Daarop volgden hevige protesten en plundering­en van Zuma-aanhangers. En die blijven maar aanhouden.

Er worden supermarkt­en geplunderd en gebouwen in brand gestoken. De plunderaar­s bereikten gisteren Ballito, het dorp waar Lars nu al drie maanden verblijft met zijn verloofde. “Het is hier oorlog”, vertelt hij. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Burgers, boeren en ondernemer­s uit het dorp zijn de straat op getrokken om een frontlinie te vormen tegen de aanrukkend­e plunderaar­s. De inwoners zijn ondertusse­n ook gewapend. De vader van Tanja staat mee op straat. Het gemeenscha­psgevoel is hier enorm. Iedereen wil helpen om het dorp te beschermen.”

Politie zonder munitie

Ook het leger werd ingezet. “Maar we horen dat zij weinig mogen doen en ook met te weinig manschappe­n zijn. Ondertusse­n zou ook de munitie van de politie bijna op zijn, waardoor burgers hen nu munitie lenen. Het is te gek voor woorden.”

Lars is fotograaf en ging dinsdagmor­gen even naar buiten om te gaan kijken in het dorp. “Aan de supermarkt­en staan gigantisch lange rijen van mensen die nog snel water en eten willen inslaan, maar die ook de winkels willen beschermen. We zijn vooral bang voor massale plundering­en. De plunderaar­s hebben eerder in andere steden en dorpen de Checkers, de Colruyt of Lidl van Zuid-Afrika, leeggehaal­d en in brand gestoken. Ook bankfilial­en werden al in brand gestoken. Ze probeerden elders ook al de water- en elektricit­eitstoevoe­r af te snijden. Dat is hier voorlopig nog niet gebeurd, maar we hebben al een voorraad aangelegd.”

Tanja en Lars willen nu zo snel mogelijk wegraken uit hun dorp, maar dat is moeilijk. “We proberen via verschille­nde wegen, maar onze eigen consul kan ons blijkbaar ook niet helpen. We hebben ook al geprobeerd om een privévluch­t te regelen om hier weg te geraken. De vader van Tanja zegt wel dat we veilig zijn in ons eigen huis, maar er zijn al gebouwen in brand gestoken waar nog mensen inzaten. De onrust is zo groot dat ik geloof dat alles kan gebeuren.

Er zijn al mensen vermoord in de rellen.” Geen visum

Het liefst zou Lars met zijn verloofde naar België komen. “Maar de regels zijn zo streng dat zij geen visum krijgt om naar ons land te komen. We proberen al lang uit te zoeken hoe en waar we kunnen trouwen zodat zij naar ons kan komen, maar de regels zijn streng. Ondertusse­n heeft Tanja door de onstabiele situatie ook geen werk meer. Ze denkt er nu aan om werk aan te nemen in Rusland, gewoon om hier weg te kunnen.”

Lars ziet niet meteen een uitweg voor het geweld in Zuid-Afrika. “Wat we nodig hebben is een capabele legerdiens­t. De huidige president zou een leger van 2.500 man hebben ingezet om te strijden tegen de plunderaar­s, horen we, maar dat is te weinig. Er is al lang onstabilit­eit in het land en de frustratie­s zijn zo groot bij beide partijen dat er bijna geen beginnen meer aan is. Wij hopen dat er in ieder geval zo snel mogelijk vrede kan gesloten worden.”

1.234 mensen gearrestee­rd

Volgens officiële bronnen zijn er in Zuid-Afrika al zeker 1.234 mensen gearrestee­rd. Er zou ook al voor zowat 58 miljoen euro schade zijn aangericht. Bij de protesten vielen al minstens 72 doden. In de provincie KaZulu-Natal, waar Lars zit, vielen minstens 26 doden. Er zijn ook talrijke gewonden, onder wie verschille­nde politieage­nten.

Ex-president Jacob Zuma wordt al sinds zijn aftreden als president beschuldig­d van corruptie, maar weigert mee te werken aan onderzoek van justitie. Vorige week werd hij dan toch opgesloten in de gevangenis en dat heeft de situatie doen escaleren.

 ?? FOTO'S EPA-EFE, LARS MOEREELS ?? Lars met zijn verloofde Tanya.
Politie en leger grijpen hardhandig in, maar krijgen de rellen niet onder controle.
FOTO'S EPA-EFE, LARS MOEREELS Lars met zijn verloofde Tanya. Politie en leger grijpen hardhandig in, maar krijgen de rellen niet onder controle.
 ??  ?? Inwoners van Ballito verenigen zich om het kustdorpje te beschermen. “Het gemeenscha­psgevoel is enorm, iedereen wil helpen.”
Inwoners van Ballito verenigen zich om het kustdorpje te beschermen. “Het gemeenscha­psgevoel is enorm, iedereen wil helpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium