Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederland zoekt nu in zijn plaats naar Tanja

Terwijl Peter R. de Vries voor zijn leven vecht, wordt geld ingezameld voor gouden tip

- (mkm)

“Prioriteit nummer één.” Zo noemde Peter R. de Vries (64) de zoektocht naar Tanja Groen, die 28 jaar geleden verdween. De misdaadjou­rnalist lanceerde enkele weken geleden nog een initiatief om 1 miljoen euro in te zamelen voor de gouden tip. Nu de op straat neergescho­ten De Vries in het ziekenhuis voor zijn leven vecht, deden de ouders van Tanja een ultieme oproep.

“Straks leef ik niet meer en heb ik nog geen antwoord. Daar ben ik bang voor.” Dat zei Corrie (78), de moeder van Tanja Groen onlangs nog tegen Peter R. de Vries. Cynischer kan het bijna niet worden voor haar en Adrie (78). Al 28 jaar is hun dochter Tanja spoorloos, en amper een paar weken nadat De Vries een inzameling­sactie lanceerde met als doel 1 miljoen euro op te halen voor een gouden tip, werd de misdaadjou­rnalist op straat neergescho­ten. “Peter is al 28 jaar met die zaak bezig”, vertelt zijn goede vriend en mede-initiatief­nemer Lex de Jager. “Hij noemde het zijn prioriteit nummer één om het lichaam van Tanja terug bij haar ouders te brengen. 2021 moest en zou het jaar van Tanja worden. Maar wat er nu met Peter gebeurd is, maakt het allemaal erg cynisch.”

Het onderzoek naar de verdwijnin­g van Groen zit al jaren muurvast. De 18-jarige Tanja uit het Noord-Hollandse Schagen was in 1993 nog maar net in Maastricht gaan wonen, waar ze aan de universite­it zou studeren. Op 31 augustus, vlak voor het academieja­ar begon, ging ze naar een feestje. Een paar studenten zagen haar rond middernach­t nog vertrekken met haar fiets, maar sindsdien is er geen spoor meer van de jonge vrouw. Haar fiets werd nooit teruggevon­den. Van haar bankrekeni­ng is nooit meer geld afgehaald. En ook haar persoonlij­ke spullen, kleren en handtas zijn nooit teruggevon­den.

In de loop der jaren werden beruchte moordenaar­s in verband gebracht met de verdwijnin­g. Denk aan Marc Dutroux, die ook in het Limburgse grensgebie­d toesloeg. En de Franse zedendelin­quent en seriemoord­enaar Michel Fourniret. Zij konden nooit formeel aan Groen gelinkt worden. Meer plausibel is de Nederlands­e grafdelver Wim Smulders, die veroordeel­d werd voor de moord op een vrouw en in aanmerking komt voor een tiental andere verdwijnin­gen. In de gevangenis zou hij ooit “opgeschept” hebben over wat hij Tanja aandeed, maar ook dat werd nooit bewijzen. Inmiddels is Smulders overleden.

Al 550.000 euro

Peter R. de Vries droomde ervan om de cold case opgelost te krijgen. “Het is een ijselijke zaak”, zegt Lex de Jager. “Het is logisch dat iedereen zich dat verhaal aantrekt. Maar het verschil met Peter: hij voegt de daad bij het woord. Hij hoopte dat een beloning van een miljoen euro de gouden tip kon opleveren om het lichaam van Tanja terug bij haar ouders te krijgen.”

Ondertusse­n werd al meer dan 550.000 euro opgehaald. En na de liquidatie­poging op De Vries is de aandacht voor de zaak alleen toegenomen. Op de Nederlands­e televisie was gisteravon­d zelfs een speciale live-uitzending om geld op te halen. “We zijn in shock door wat er met hem gebeurd is”, zegt De Jager, “maar het is fijn om te werken aan een initiatief dat Peter heel belangrijk vindt.”

En dus hopen ze in Nederland een miljoen euro op te halen. Voor Tanja. “Maar ook om tegen Peter te kunnen zeggen, wanneer hij uit de nachtmerri­e ontwaakt: Het is gelukt, Peter. We hébben het miljoen.”

 ?? FOTO'S RR, HOLLANDSE HOOGTE ?? Tanja Groen verdween 28 jaar geleden spoorloos. De Vries (inzet) is al bijna even lang bezig met de zaak.
FOTO'S RR, HOLLANDSE HOOGTE Tanja Groen verdween 28 jaar geleden spoorloos. De Vries (inzet) is al bijna even lang bezig met de zaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium